Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

ESSONNE AKM’DE MASAL VE YARATICILIK ATÖLYESİ

Essonne AKM’de Masal ve Yaratıcılık atölyesi !

Bir çocuğun neye ilgi duyduğunu keşfedebilmesi için sanat atölyeleri disiplinlerarası bir program veya yaklaşımla oluşturulabilir.

Fransa’da doğmuş Türkiyeli çocuklarla bugün Essonne AKM’de Masal ve Yaratıcılık atölyesi yaptık.

Aslında Disiplinlerarası Sanat Atölyesi idi bence. Masalı dinlemek için yani zihinsel hazırlık için bedensel hazırlığın önemini artık Paris’te aldığım eğitimler sayesinde daha iyi anlamıştım. (Mim ve clown; fiziksel oyunlar, bedensel tiyatro egzersizleri)

Atölyeyi 3 programdan oluşturdum. Mim ile bedeni hazırlama, clown oyunları ile gerginliği azaltarak grubun ısınmasını ve etkileşimini arttırma olarak 1.etabı tamamladık. 2. etapta Anlatıcılık yaptım.

Bir çocuk ile bir dilek kuşunun masalını Anlatı Tiyatrosu olarak tasarladım. Anlatıcılığım bittiğinde bir drama tekniği olarak anlatıcılığı çocuklardan istedim. Aynı masalı biri anlatacaktı ve diger 2 çocuk da mim yoluyla sözsüz olarak canlandıracaktı.

Mim eğitimi bana o kadar çok şey katmış ki, bugün daha iyi anladım. Anlatıcı olan çocuğun ve canlandıranların performansları harikaydı.

Çift dillilik bir zenginlikken buradaki çocuklar için bir çekince ortamı yaratabiliyor. Ve ben anlatı kısmında performansları izlerken hayretler içindeydim. Türkçe dinledi. Fransızca anlattı. Eksiksiz… Daha da katarak… Daha da imgesel.. Ve nereden aklına geldiyse kirişin arkasına saklanarak anlatmaya başladı, bir sır veriyor gibi…

Canlandıranlar da hiç sıkılmadan anlatıcıya göre mim’lediler. Ve nihayet 3.etapta Dilek Kuş’unu anlatan masalla ilintili olarak Paul Klee’nin Sarı Kuşların Manzarası resmini yorumladık.

Akrilik boya her zaman çocukların daha rahatlatıcı çalışmasını sağlıyor. Pastel ile de olur, daha küçükler için parmak boya da… Fakat azcık büyüyünce akrilikin keyfini almalılar.

Resimleri artık materyallerle süsledik. Yorumladık. Hayalimizdeki ressamın resmiydi. Özellikle aynısını çizmeyeceğimizi belirttim. En son olarak Masal Köşemizi bu resimlerle taçlandırdık.

Disiplinlerarası bir atölye yapmanın en mantıklı kısmı neresiydi biliyor musunuz? Aralarda, serbest zamanlarda çocukların neye ilgi duyduğunu gözlemleyebiliyorsunuz. Biri benden ressamların resimlerinin olduğu sanat kitabını istedi, bir köşede inceledi. Başka bir köşede biri masal kitabımı okudu, göz attı. O nedenle ortamda verilen molalar çok önemli.

Ve son olarak en duygulandığım an; elinde yeşil boyalı resim olan sarı miniş 3 yaşında. İlk resmiymiş…İlk resmini atölyemizde yaptı. Hem de ressamı yorumlamaya çalışarak. Tek başına. Ve resmini duvara astırmadı. Sımsıkı elinde tuttu. Foto çekinirken bile. Alacağız diye çok korktu:)

En son fotoda da, mola verilen bir an, ressamı tanıdıktan sonra diğer ressamları merak eden çocuğumuz sanat eğitimi kitabını inceliyor. Yanıma geldi, kitabı benden istedi. İşte o an, her şeyin işe yaradığını hissettiğin an.

Diğer başka bir grup ise koşa kosa metalofonu inceledi. Başka biri masal kitabını… Kendini bulmak için felsefesiyle disiplinlerarası atölye tarzını benimseyeceğim sanırım.

Gül Çandır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir