Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

RESSAM HASAN HÜSEYİN DEVECİ’NİN GELİŞTİRDİĞİ BİR PROJE İLE KÜLTÜR EĞİTİMİNDEN GEÇTİK

üzeler, tarihi hep içinde tutarak nesilden nesile sunarlar. Bundan dolayı müzelerin değerini ve önemini anlamak için insanlardaki eğitimin hazinesine yön vermek lazım . Tarihimizde olanları, zamana yayarak geriye doğru gittiğimizde, beyin gücü ile zanaat yaratmanın bilime etkisi, kendini ne kadar zorladığını görürüz.
M

„Söz gider yazı kalır“ deyimin yanında `görüntü gider çizilen, işlenen, tuvala geçirilen kalır´ sözü de resim için geçerli olabilir. Yani kelimelerle değil, görsel yapılarla anlatılan, anlatılmaya çalışılan potreleri, izleyenlerin, görenlerin verdiği anlam ve yorumlarıyla yön alır. Bu da bir eğitim, öğretim temelinde başlayarak, ekonomi, siyasi ve sanatsal değer olarak kendini yansıtır. Kimi felsefi, kimi sanat, kimi de ucube olarak değerlendirebilir. Bir gerçek var ki; her bir renk mozaik taşlarının temelinde insana güç veren inanılmaz kültürel gelişmedir. Ötekileştirmeden ziyade birleştirici, yanyana getiren en büyük sanat yoludur.

Bugün sevgili Ressam Hasan Hüseyin Deveci´nin geliştirdiği bir proje ile kültür eğitiminden geçtik. Daha önce her ne kadar müzeleri gezmiş, görmüş ve tanımaya çalışmışsak da ana dili ve eğitim dili ile Türkiyelilere, ünlü ressamların hayatları ve tuvalleri hakkında müze turu yaptık.

Bu güne kadar kimsenin dikkatini çekmeyen müze gezileri veya 1960´larda işçi göçü olarak gelen kisilere ve ailelere devletin resmi kuruluşları ve sivil toplum dernekleri bile akıl edemezken, çeşitli sıkıntılara rağmen Ressam Hasan Hüseyin Deveci, her ayın ilk haftasının Perşembe günü grup şeklinde Ludwig müzesiyle anlaşarak bir proje geliştirdi. Ve bir çok kişinin heyacanla katıldığını gördük. Ilk günün ve ilk grubun özelliğini taşıyan bu gezi çok şeyler bizlere kattı. Iki saatlik bir zaman dilimi içinde her ne kadar birşeyler eksiksiz yapılmaya çalışılsa da malum grubun kuralları tanıması, takip etmesi, dinlemesi için bir arada olma şekli, müzedeki tablolara davranma, müzede kayıt alma, fotograf çekme kuralları açıklamalarından da olsa gecikmeler yaşanır oldu. Bundan dolayı Ludwig müzesinin atölyesinde oturum gerçekleştirildi, bu süre 45 dakika daha uzatıldı…

Bu projeye katılanların büyük bir kültür zenginliğini kazanılacağına eminim. Gitmek isteyenlerin kendisine başvurmalarını ve bilgilendirmeleri yeterlidir. Bu grup parasız olarak katılacak ve atölye de resim yapma sanatına fiilen katılıp potreler cizerek kendisi yeteneğini ve becerisini kazanacak. Ailece veya tek, çocuklu veya grupla katılmanız sizlere birçok şeyler kazandıracağınıza eminim. Hobisi olanlar veya yeniden renklerle tanışmak isteyenler için kaçılmaz bir projedir.

Şimdiden katılanlara başarılar ve ben de yanlarında olacağımdan en az Müze yönetimi ve Ressam Hasan Hüseyin kadar sevinirim.

Sevgiler.
Ali Kızılgedik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir