Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

ANADOLU’DAN TURABDİN’E YAŞAM ÖYKÜSÜ

ALMANYA ’nın Duisburg-Essen Üniversitesi’nde Yazar Kemal Yalçın’ın Süryanileri ele aldığı dört ciltlik iki kitabının tanıtım toplantısı yapıldı.  “Anadolu’dan Turabdin’e Hayatta ve Hafızalarda Kalanlar” isimli toplantıda sunumlar, açık oturum, belgesel film gösterimi ve canlı tanık anlatımları yer aldı.

Emanet Çeyiz adlı kitabıyla Abdi İpekçi Barış Ödülü’nün de sahibi olan yazar Kemal Yalçın’ın 1915 Süryani katliamlarını anlattığı ‘Süryaniler ve Seyfo’ kitabı ile belgesel roman ‘Süryani Halk Kahramanı Şemun Hanne Haydo’ isimli kitabı, Duisburg-Essen Üniversitesi Turkistik Bölümü ile sosyal çalışmalar yapan AWO Ruhr-Mitte kurumu tarafından düzenlenen bir toplantıda ele alındı.

Amacımız acıların bir daha tekrarlanmaması

Çalışmaları için, “Süryani Halkı ve Seyfo konusunu araştırmaya 1999 yılında başladım. Bu kitapları hazırlamak, yazmak ve çevirmek 20 yılımı aldı. Toplantının konusu olan kitaplarım geçtiğimiz günlerde Almanca yayınlandı. Diğer dillere de çevriliyor” diyen Kemal Yalçın yaptığı açıklamada, “Böyle bir toplantı Almanya’da bir Üniversitede ilk kez düzenleniyor ve Süryaniler, Seyfo ve Şemun Hanne Haydo konuşuluyor. Burada herkes anılarını ve acılarını dile getiriyor. Biz de acıları paylaşıyoruz, dertlerimize derman oluyoruz biraz da. Geçmişin unutulmaması ve acıların bir daha tekrarlanmaması içindir amacımız. Haydo, 1888’de Mardin Amerikan Koleji’nde okuyan ve 7 dil bilen bir Süryani aydınıydı. Sürgün ve katliamdan önce süryanileri öndersiz bırakmak amacıyla cezaevine atıldı. Hapisten çıkıp 1964 yılında ölene kadar elinde mavzeri kendi halkını korudu. 1935 yılında köyünde Haydo’yu ziyaret eden İsmet İnönü ölene kadar elinden mavzerinin alınmamasını emretti” diye konuştu.

Işık hakikati örten karanlığa karşı en büyük silahtır

Toplantıya Avusturya’dan katılarak bir sunum yapan din adamı ve öğretim üyesi Prof Dr. Emanuel Aydın, Süryani Soykırımı’na, ölen ve yetim kalanlara, yıkılan kilise ve yerleşim yerlerine değindiği konuşmasında barış çağrısı yaparak, “Işık hakikati örten karanlığa karşı en büyük silahtır. Işıkla karanlığı yenelim. Her biriniz insanlığa barış ve adalet ışığı olmaya davetlisiniz. Haksızlık, adaletsizlik, egoizm karanlığını böyle yeneceğiz. Birbirimize ellerimizi verelim ve bağıralım adalet istiyoruz diye. Yaşasın Orta Doğu’daki azınlıklar” dedi.

Üniversiteden Davut Yeşilmen’in yönettiği açık oturumda Almanya Ezidiler Genel Konseyi Başkanı Dr. İrfan Ortaç, Çevirmen ve Köln NS Dokümantasyon Merkezi Yöneticisi Çiler Fırtına, Süryanice Öğretmeni Habip Yanık, AWO-Ruhr-Mitte Müdürü Mustafa Çalıkoğlu ile yayıncı Şimon Turan Dbe Haydo kitaplar ve Süryanilerin yaşadıkları üzerine birer konuşma yaptılar.

Almanya “Süryani Soykırımı”nı kabul etmişti

Toplantıda Kemal Yalçın’ın, kitaplarının çevirmenlerine teşekkür ederek çiçek takdim etmesi ve Turabdin üzerine hazırlanan bir belgesel film gösterilmesinin ardından, Süryani Katliamlarının canlı tanıkları yaşadıklarını anlattılar.

Konuşmacıların verdikleri bilgilere göre, kelime anlamı Kılıç olan Seyfo, Süryanilerin “Süryani Soykırımı”na verdikleri isim. Süryani Dernekleri 104. yılını andıkları 15 Haziran 1915’i Seyfo günü olarak kabul ediyorlar. Osmanlı İmparatorluğu’nda 1915 yılında Ermenilerle birlikte, Türkiye’de yaşayan Süryani’lerinde İçinde olduğu Hıristiyan toplulukların bir çoğu yaşadıkları topraklardan sürüldüler.
Almanya Federal Parlamentosu 2016 yılında “Ermeni ve Süryani Soykırımı” karar tasarısını kabul etmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir