TOPLUMLARIN VAZGEÇİLMEZ KAİDESİ: HOŞGÖRÜ
Biz Aleviler için özgürlük; bireyin yaşam içinde düşünce, ifade ve inanç serbestliği anlamına gelir. Sosyal yaşam açısından özgürlüğün pratikliğinden söz etmek Aleviler için hiçbir zaman mümkün olmadı.
Farklılıklara özgürlük açısından bakmayı yasaklamak, hoşgörüden ayrı tanımlamak ya da hoşgörüyü kayırmacı bir tavırla anlatmak bir dayatma bilincidir. Oysa inanç özgürlüğü, birlikte ama farklı yaşama hoşgörüsüdür. Aleviliğinde evrensel dayanaklarının da başında gelir.
Hoşgörüyü kendine göre yorumlayarak özgürlükten ayırmak, Farklı inanç grubundakilere saldırılar, aşırı ve geniş tabanlı ayrımcılığı oluşturmaktadır. Ve devamın da şiddet kültürüne dönüşerek toplumları karanlığa iter.
Bu karanlığın önüne geçmek için çoğulculuk, içtenlik özgürlük anlayışıyla bireyi korumak ve bu isteğin aslında bir eylem özgürlüğü olduğunu hatırlatmak gerekir.
Böyle yapıldığında; hoşgörü bireyi bağnazlıktan kurtarır ve özgürleştirir. Başka bir bireyin inancı, görüşü, ırksal, etniksel durumuna karşı kişi adil ve objektif olur, böylece farklılıklarını seven kaliteli bir toplumu oluşturur.
Hoşgörülü bir toplumda birey; bilime, felsefeye, doğaya dair düşünür, anlamsız bir bakış açısıyla yaşamaz, hatta yarınları için duygu ve düşüncüleri konusunda endişe duymaz ses çıkarır tepki gösterir. Bu tepkiler olumlu toplumsal değişimlere kendiliğinden evrilerek, başta bireyi sonra aileleri sonrasında toplumu mutlu eder.
Ve Hoşgörülü birey sağlıklı bireydir, şüphelerinden, sebepsizliklerinden kimseyi sorumlu tutmaz, boşluklarını kurallarla değil çevresindeki farklı kişiliklerle doldurur.
Yani kısacası hoşgörü toplumun ara renklerini veya tüm tonlarını görebilme güzelliğidir.
Biz Aleviler inancımızın ana dayanağı olan hoşgörü hiçbir zaman terk etmediğimiz için ayakta durmayı başarmışızdır. Ancak bilinmeli ki hoşgörü karşılıklıdır. Toplumun her kesiminin, her bireyinin taşıması gerektiği bir özelliktir. Karşılıklı olabildiği zaman anlam bulmaktadır. Aksi durumu yani tek taraflı hoşgörü ise her toplumda huzursuzluk yaratır ve bu toplumlar manipülasyonlara açık hale gelir.
İşte bütün bu sebeplerden hoşgörü vazgeçilmezdir….
Saygılarımla….
Celal Fırat
Sevgili Canlar, yoluna ve ikrarına bağlı olan her Alevi kendisini Alevi Haber Ağı’nın doğal bir muhabir olarak görmelidir.
Oturduğu mahallede, okuduğu okulda, çalıştığı iş yerinde, üyesi olduğu Cemevi’nde ve sokakat haber niteliği taşıyan her durmla ilgili bize görsel veya yazılı haber göndermelidir.
Bu istemimiz Alevi kurum yöneticilerimiz içinde geçerlidir.
Alevi Haber Ağı: Gerçekleri yazacak… Geçekler yazılırken sende katkını sun can…
Saygılar, sevgiler