Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

BİRYOL GAZETESİ BAYİLERDE!

-Necdet Saraç –

Benim de köşe yazısı yazdığım BİRYOL Gazetesi desteğinizi bekliyor.
İşte bugünkü “Dindar Gençlik Yetiştirme Hayali Bitmiyor” başlıklı köşe yazım:
#BirYolGazetesi
www.biryolgazetesi.com
*
DİNDAR GENÇLİK YETİŞTİRME HAYALİ BİTMİYOR
1950’den bu yana Türkiye’de Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere dinci örgütlenmelere kamu olanaklarından ciddi kaynaklar aktarılıyor, dinci örgütlenmeler hem devlet kasasından, hem de belediye kasalarından besleniyor.
Siyasal İslamın Türkiye’de ve bölgede bu kadar serpilip gelişmesinde kamu kaynaklarının ciddi bir rolü olduğu kesin.
Diyanet’in 11,5 milyar liraya ulaşan 2019 bütçesinin tek tek ele alındığında birçok bakanlığın bütçesinden daha fazla olması da, Milli Eğitim Bakanlığı’nda dini eğitime ayrılan bütçenin de 8,5 milyar lira olması da tesadüf değil.
Bunlar resmi kaynak aktarmalar. Bir de devlet Diyanet dışında “dernek, vakıf ve diğer kuruluşlara” da doğrudan kaynak aktarıyor. Üstelik isim de verilmiyor. “Örtülü ödenek” gibi. Örneğin, devlet bütçesinden 2018 yılında “adı açıklanmamış” “dernek, vakıf ve diğer kuruluşlara” 818 milyon lira cari transfer ödemesi yapılmış…
Aslında bu dernek ve vakıfların kim olduğu, neye hizmet ettikleri bilinse de, sorgulaması yapılamıyordu.
İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’nun Büyükşehir Belediye Başkanı olarak göreve başlamasından sonra, belediyenin kaynaklarından beslenen bu derneklere, vakıflara yardım kesilince geç de olsa doğru bir tartışma başladı…
Şimdi bu tartışma ve tavır alış mecliste devam ediyor.
“AKP baştan beri yandaş dediğimiz kuruluşlara yardım ediyor. Kendisinin içinden geldiği, ailesinin içinde olduğu, İlim Yayma Cemiyeti gibi bildiği kuruluşlara destek veriyor, diğerlerine vermiyor” diyen CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, zaman içinde “bazı kuruluşların bu yardımlarla devasa büyüdüklerini, holding olduklarını, bir süre sonra kârlı şirketleri sattıklarını da biliyorum” diyor. Sonra da ekliyor: “Merkezi bütçeden ayrılan kaynaklar hiçbir şey değil, küçük işler, bunlar buzdağının görünen yüzü…”
HDP Milletvekili Garo Paylan da benzeri bir vurgu yapıyor ve şunları söylüyor: “Geçen yıllardaki deneyim şunu gösteriyor; tercihlerini tamamen yandaş dernek ve vakıflardan yana kullanıyorlar. Belli bir ideolojik kalıba göre, kendi kurdukları/kurdurdukları dernek ve vakıflara kaynak aktarıyorlar.”
O zaman ne oluyor?
Devletin, kamunun, belediyenin olanakları ile beslenen bu kuruluşlar, devletin yapacağı işleri üstleniyor, yurt açıyor, okul açıyor, etüt merkezi kuruyor, gençler arasında tekçi, milliyetçi ve dinci bir anlayışı hakim oluyor…
Çünkü sistemde kurgu “biz” ve “ötekiler” üzerinden yürüyor. Bu nedenle de AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olarak “dindar ve kindar gençlik yetiştireceğiz” yaklaşımı da, daha önceki gün Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 70. Yıl Kutlama Töreni’nde İlahiyet mezunlarına yönelik öne çıkardığı “İnşallah dindar bir gençlik sizin ellerinizde yetişecek, din bütün sorunları çözecek” vurgusu da bu halkayı tamamlayan bir yaklaşım gibi dursa da gerçek tarafından reddediliyor.
Çünkü devletin ortaya serdiği bütün olanaklara rağmen ortaya çıkan gençlik başarısız. İmam Hatip de okuyanı da, okumayanı da. Çünkü “laik ve bilimsel eğitim” dışında kurgulanan “dindar eğitim”den “hayır” da çıkmıyor, başarı da!
Bütün olanaklara rağmen orta yerde “başarı” olmayınca ne yapılıyor?
Ülkeyi 17 yıldır aralıksız tek başına yönettikten sonra, ortaya çıkan başarısızlığı ört bas etmek için yine dönüp “dinin bütün sorunları çözeceği” hayalini anlatacaksınız!
Din ve dincilik üzerinden, siyasal İslam üzerinden kurulan hayaller bitti. Türkiye’de, bölgede de…
Bir yanda toplumdaki çürüme ve cezaevlerinin doluluğu, diğer yanda da eğitimdeki dibe vurmuşluk hayatın Erdoğan’ın dediği gibi akmadığını çok açık gösteriyor…
Dindar gençlikten de (siz “dinci” diye okuyun), dini (siz “siyasal İslam” diye okuyun) iktidarın merkezine oturtan anlayıştan da kimseye hayır gelmiyor, bunu artık herkes görmeli ve bu gerçeği yüksek sesle dile getirmeli…

Necdet Saraç

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir