Çar. May 6th, 2026

Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Yeni Akit, ”Asıl Sivas mazlumları ile helalleşilmeli”

Yeni Akit, Sivas’taki Madımak Oteli’nde 2 Temmuz 1993 tarihinde 33  aydını ve ilerici, insanımız yakanları ‘mazlum’ olarak niteled.

Gercliğin sesi olan Yeni Akit, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘helalleşme’ söylemini manşete taşıdı. Akit, Sivas’taki Madımak Oteli’nde 2 Temmuz 1993 tarihinde 33 aydını yakanları ‘mazlum’ olarak niteledi ve “Asıl Sivas mazlumları ile helalleşilmeli” ifadelerini kullandı.

Yeni Akit’in attığı ”Asıl Sivas mazlumları ile helalleşilmeli ” manşetine tepki yağdı. Aleviler, Alevi kurumları ve kurum temsilcileri sosyal medaya üzerinden yaptıkları yazılı açıklamlaral Yeni Akit Gazetesi’ni kınadılar.

Alevi kurumlarınıni kurum temsilcilerinin ve kişlerin yaptıkları açıklamları olduğu gibi yayınlıyoruz.

Alevi  Dayanışam Ağı ( ADA):

Yeni Akit,  2 Temmuz 1993’te 33 Canımızı diri diri yakarak ketleden ve insanlığa karşı suç işleyen şeriatçi faşist katilleri “mazlum” olarak göstermenin iğrenç uğraşı içinde. Irkçı ve gerici kesimlerin yılmaz savuncusu “Akit Gazetesi,” son dönemlerde CHP lideri Kemel Kılıçdaroğlu’nun gündeme getirdiği ” toplumsal helalleşme” söyleminden hareket ederek, Madımak Oteli’nde diri diri insan yakan ve  insanlığa karşı suçu işleyen şeriatçı- faşist katillerle helalleşme çağrısı yaptı.

Biz Alevilerin, Sivas’ta diri diri insan yakanlarla ve onları destekleyen islamcı akımlarla, seriatçı- faşist güçlerle, AKP iktidarı ve yandaş basınla helalleşme değil, hesaplaşma diye bir derdimiz var!

Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE ) Genel Başkanı Celal Fırat:

AK- İT Gazetesi; devletin ideolojik ve dinsel taraflılığından cesaret alarak, düşüncelerde, duygularda ve vicdanlarda derin iz bırakan, Sivas Katliamı üzerinden “Helalleşme” göndermesi yaptı ve O gün 35 canımızı yakarak katleden gerici katillere, Sivas’ın Mazlumları dedi.

AK-İT’ler biz Aleviler SİVASI unutmadık.

Unutturmadık sizler sırtınızı yobazlığa dayayarak,helalleşme ile kurtulamazsınız,önce adaletle yüzleşeceksiniz ve hesap vereceksiniz…

 Yazar Turan Eser:

Sivas katliamında insan yakarak insanlık suçu işleyen katilleri “mazlum” diye savunan gericiliğin sözcüsü AK-İT , dincililiğin, gericiliğin, ve faşizmin sözcüsü olduğunu unutarak, insanlık suçu işleyen katillerle helalleşme çağrısı yapmış.

Dünyanın hiç bir ülkesinde insanlık suçu işleyenlerle “helalleşme” olmaz. Bu davetin kendisi insanlık suçuna ve 33 insanın diri diri yakılmasına meşruluk kazandırmaktır.

Dinsel ve etnik faşizmle helalleşmek bizim öğretimizde de, felsefemizde de yoktur.

İnsanlık suçu işleyenlerle helalleşmek yerine bağımsız yargı önünde yargılanmalıdırlar !

Sığındıkları karanlık güçler açığa çıkarılmalıdır!

Çilem Küçükkeleş:

İnsanlık hiç bu kadar çığrından çıkmamıştı. Bu atılan manşet insanlığın düşebileceği son noktadır dahada alt sınırı yoktur. İnsan yakan nasıl mazlum olur….

Nilgün Mete Muslu:

Akitçiler Türkiye’nin en kara yüzüdür!
Başından beri Sivas Katliamını yapanları açıktan savunuyorlar.
İnsan yakan katiller için helalleşme isteyecek kadar haysiyetten yoksun bunlar.
Katillerle, faşistlerle hesaplaşılır.
İnsanlık suçlarını, suçu işleyenleri savunanlar da yargılanmalı.
Bunlar yasaklanmalı! Varlıkları zül!
 Songül Tunçdemir:
Sivas mazlumları …
93’de Madımak’ da 33 canımızla birlikte tüm insanlığı diri diri yakan.
Kırmızı bültenle (güya) arandıkları halde evlenip çoluk çocuğa karışan, askerlik yapan.
Bazıları yurt dışına kaçırılan.
Siyasi iktidar tarafından korunup kollanan, avukatlığı yapılan.
İnsan yakmanın utancını bir kez olsun yaşamayıp, bu ayıbı Sivas’ ta yakılan bir meşale olarak gören.
Göstermelik davalarla soğutulan, zaman aşımına uğratılan.
Yetmezmis gibi zaman aşımı vatana millete hayırlanan.
Kısacası cezalandırılmak yerine ödüllendirilen
Hem suçlu hem güçlü Sivas mazlumları.
Peki, tüm akıl ve mantık sınırlarımızı zorlayıp bu canilere mazlum diyelim. Zalim kim oluyor o zaman?
Gerçek mazlum da zalim mi oluyor bunlara göre?
Ne için helallesilecek? Katliam yaptınız yoruldunuz mu denilecek?
Dünya tersten dönmeye başladı sanırım. Cehalet çok örgütlü ve her zamankinden daha özgüvenli.
Bakalım daha neler göreceğiz.

Yeni Akit Gazetesi’ndeki yazıdan bir bölüm: ”Mazlumlaral helalleşilmeli.”

”Hukukçular Derneği Temsilcisi Avukat Latif Cem Baran da şunları ifade etti: “Sivas davası maalesef kamuoyunun bir kısmının hiç ilgilenmediği, ölmeden ölmüş gibi muamele gören, hakkında delil olmadan mağdur olan insanların davasıdır. İnsan haklarını gözeten, kul hakkına riayet eden, içerisinde en ufak insan sevgisi olan fertlerin mutlaka bu haksızlıklara duyarlı olması gerekir. Sivas mazlumları bir nevi Yusufi Medresesi’nin talebeleri. Cenab-ı Allah ecirlerini kabul etsin. Elbetteki yargı, suçu işleyen ve Türkiye’yi kaosa sürükleyenleri tespit edip en ağır şekilde cezalandırmalıdır. Ancak delil olmaksızın cezaevlerine konulan bu insanların yeniden yargılanması gerekmektedir. Esas helallik alınması gereken kişiler, 28 yıldır cezaevinde tutulan bu insanlardır.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir