Cts. May 2nd, 2026

Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Teletıp hizmeti hayat kurtarıyor

 -Fatih Çimen / Duisburg –

Almanya’da önemli hastalığı bulunanları evlerinde dahi olsalar 7/24 kontrol altında tutan web sistemi, göçmen kökenli ve yaşlılara tanıtıldı.
Duisburg’ta yaşlılara yönelik ‘’teletıp’’ hizmeti hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Almanya’nın ilk göçmen derneklerinden olan AWO OV Marxloh İnternasyonal Derneği’nde düzenlenen toplantıya, Kardiyolog Dr. Songül Seçer, Teletıp projesi yöneticisi Stephan von Bandemer ve dernek üyeleri katıldı.
Açış konuşmasını yapan Başkan Düzgün Küçükdoğan, Edebiyat, sanat, sağlık alanında yaptığımız toplantılara bir yenisini daha eklediklerini belirterek, destek veren herkese teşekkür etti.
Dr. Şeçer’de konuşmasında, ‘’Teletıp, radyolojik tetkiklere ait görüntüleri 7×24 web ortamında erişilmesine ve bu görüntülerin raporlanabilmesini sağlayan bir sistemdir’’dedi.
Hamburg’da Asklepios, Rhön ve Mediclingruppe için Teletıp IZT Başkanı ve Asklepios Nord Heidberg (Hamburg) için kıdemli hekim olarak çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Kardiyolog
Seçer, ‘’İlk teletıp merkezinin, Bad Oeynhausen Kalp Merkezi’nde açıldığını daha sonra, Duisburg, Bochum ve Hamburg’a yayıldığını söyledi. Sistem hakkında da bilgi veren Dr. Seçer, ‘’Hastalar yıllardır güvendikleri uzman hekimlerle bire bir temas halindedirler ve tedavilerine orada devam ederler.
Evde olan hastaların hayati parametlerini sürekli izlenmesini sağlarlar. Bunun için hastaların hekime veya hastaneye gitmesine gerek kalmaz. Interdussiliner teletıp merkezinde 20 den fazla uzman hekim ve hemşire çalışır. 365 günde 24 saat hizmetinde bulunur.
Teletıp, hasta ile doktorun uzak mesafeye rağmen elektronik bilgi ve telekomünikasyon teknoloji aracılığıyla iletişime geçmesi ve böylelikle teşhis, tedavi, izlem, müdahale, bakım, tavsiye ve hatırlatmalar ile birey ve toplum sağlığına katkı sağlayan bir sistemdir’’ diye konuştu.
Dernek üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği bilgilendirme toplantısının Soru-cevap bölümünde ise Dr.Songül Seçer, yüksek tansiyonun risklerine dikkat çekti. Seçer, ”Tansiyonun yüksekliği, kalp-damar hastalıkları için en önemli risklerinden biridir. Uzun süre belirti vermeden ilerleyen bu sinsi hastalık başta kalp damar hastalıkları olmak üzere, böbrekler ve felç için ciddi bir risk oluşturur. Tansiyon yüksekliği kronik bir hastalık olduğu için düzenli doktor takibi ve ilaç kullanımı gerektirir. Hipertansiyon hastalarının tansiyon için Kardiyoloji bölümlerine gitmeleri gerekir. Kardiyoloji uzmanları tarafından ilk değerlendirmeleri yapıldıktan sonra, detaylı bir muayene ve sonrasında ise kapsamlı bir tedavi planı yapılır. Tansiyon hastalarının düzenli aralıklarla kardiyoglarına takip için gitmeleri gerekir’’dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir