Paz. Şub 1st, 2026

Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Dersim Milletvekili Ayten Kordu’dan Bakan Tekin’e Mazgirt’te Lise Kapatılması Hakkında Soru Önergesi

⌈Haber Merkezi⌉ Dersim Milletvekili Ayten Kordu, Mazgirt ilçesindeki Fatih Çok Programlı Anadolu Lisesi’nin kapatılması üzerine Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne soru önergesi sundu. Kordu, ilçedeki tek lisenin kapatılmasının eğitim hakkını fiilen ortadan kaldıracağını vurguladı.

“Mazgirt’te Eğitim Erişilemez Hale Geliyor”

Milletvekili Kordu, geçen yıl 50 öğrencinin eğitim gördüğü lisenin öğrenci sayısının 16’ya düştüğü gerekçesiyle kapatıldığını hatırlattı. Mazgirt’teki öğrenci yurdunun daha önce yıkıldığını ve bu nedenle öğrencilerin barınma sorunları yüzünden başka ilçelere gitmek zorunda kaldığını belirten Kordu, bunun hem öğrenci sayısında düşüş yarattığını hem de ailelerin ekonomik yükünü ağırlaştırdığını ifade etti.

Nüfusu 7 bini aşan bir ilçede tek lisenin kapatılmasının telafisi zor sonuçlar doğuracağını söyleyen Kordu, karar alınırken hiçbir paydaşın görüşünün alınmadığını kaydetti. Öğrencilerin Akpazar beldesine yönlendirilmesinin ulaşım, yemek ve barınma sorunlarını daha da derinleştirdiğini belirtti.

Kordu’nun TBMM’ye Sunduğu Soru Önergesi

Milletvekili Ayten Kordu’nun TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na
Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 96’ıncı ve 99’uncu maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Ayten Kordu Dersim Milletvekili

Dersim’in Mazgirt ilçesinde tek lise olan Fatih Çok Programlı Anadolu Lisesi, öğrenci sayısının 16’ya düşmesi gerekçesiyle kapatılmıştır. Oysa geçen yıl aynı okulda yaklaşık 50 öğrenci eğitim görmekteydi. İlçedeki tek lise konumunda olan bu okulun kapatılması, eğitim hakkının fiilen ortadan kaldırılmasına neden olmaktadır.

Önceki yıllarda Mazgirt’te bulunan öğrenci yurdu, çevre köylerden gelen öğrenciler için büyük bir imkân sağlamaktaydı. Ancak yurdun yıkılmasıyla birlikte öğrenciler barınma sorunu nedeniyle başka ilçelere ve illere gitmek zorunda kalmıştır. Bu durum hem öğrenci sayısında ciddi bir düşüş yaratmış hem de ailelerin ekonomik yükünü ağırlaştırmıştır.

İlçe genelinde hiçbir paydaşın görüşü alınmadan alınan bu karar telafisi zor sonuçlar doğuracaktır. Nüfusu 7 binin üzerinde olan Mazgirt’te tek lisenin kapatılması, ilçede eğitimi erişilemez hale getirmektedir. Eğitim anayasal bir haktır ve devletin sorumluluğu bu hakkı tüm yurttaşlara eşit koşullarda sunmaktır. Öğrencilerin Akpazar beldesine yönlendirilmesi ulaşım, yemek ve barınma sorunları nedeniyle ciddi mağduriyetler yaratacaktır.”

Kordu’nun Bakan Tekin’e Yönelttiği Sorular

  1. Mazgirt Fatih Çok Programlı Anadolu Lisesi’nin kapatılması kararının gerekçesi nedir?

  2. Karar alınırken ilçe halkının, eğitim emekçilerinin, sendikaların ve yerel kurumların görüşleri neden dikkate alınmamıştır?

  3. Mazgirt ilçesinde ikamet eden öğrencilerin anayasal hakkı olan eğitim hakkının korunması adına, kapatma kararının iptal edilmesi yönünde bir adım atmayı düşünüyor musunuz?

  4. Öğrenci sayısının düşmesinin, yurdun yıkılmasıyla doğrudan bağlantılı olduğu göz önüne alındığında, okul kapatılmadan önce neden yeni bir yurt inşası planlanmamıştır?

  5. İlçede lise olmaması göçü hızlandıracaktır. Bakanlığınız, kırsal bölgelerde eğitimi canlı tutmak ve göçü engellemek için nasıl bir strateji izlemektedir?

  6. Mazgirt’e yeniden bir meslek lisesi ya da yatılı lise kazandırılması yönünde herhangi bir çalışma var mıdır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir