Pts. Şub 2nd, 2026

Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Hacıbektaş Halkı’ndan Bahçeli’nin Külliye Açılışına Tepki: “Devlet Aleviciliğine Geçit Vermeyeceğiz”

⌈Haber Merkezi⌉ MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Hacıbektaş’ta aldığı arsayı Horasan Erenleri Dernekleri Federasyonu’na bağışlamasının ardından, arsa üzerinde inşa edilen külliyenin 11 Ekim’de açılacağı duyuruldu. Bahçeli’nin katılacağı bu açılış öncesinde Hacıbektaş Halk Platformu, “Serçeşmeye, Alevi inancına ve kimliğine yönelik asimilasyon saldırısına karşı susmayacağız” diyerek eylem düzenledi.

Külliye Açılışı Protesto Edildi

Hacıbektaş Halk Platformu üyeleri, ilçe merkezinde yaptıkları basın açıklamasıyla külliye projesine ve açılış törenine tepki gösterdi. Platform bileşenleri, Bahçeli’nin bağışladığı arsa üzerinde devlet olanakları kullanılarak inşa edilen yapının Alevi inancının temellerine aykırı olduğunu vurguladı.

Açıklamada, “Bu külliye, Alevi yolunun, öğretisinin ve inanç mekanlarının bir parçası değildir. Bu proje, Aleviliği resmî ideolojiye ve siyasal iktidarın çıkarlarına göre biçimlendirme girişimidir” denildi.

“Aleviliğe Yönelik Asimilasyon Saldırısıdır”

Platform, MHP’nin yürüttüğü bu projenin “Aleviliği dönüştürme ve kontrol altına alma” amacı taşıdığını belirterek, “Devlet Aleviciliği yaratma çabalarına geçit vermeyeceğiz” mesajı verdi.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Serçeşme’nin anlamını bilen herkes, Aleviliğin dergâh ve cemevlerinden beslendiğini bilir. Külliye kavramı bu inançta yoktur. Bizim yolumuz rızalık, eşitlik ve paylaşım yoludur. Bu nedenle devlet eliyle yapılan hiçbir dini mekân Aleviliğin hakikatini temsil edemez.”

“Hacıbektaş Halkı Rızalık Göstermiyor”

Hacıbektaş Halk Platformu, açılışın Alevi toplumu nezdinde meşruiyeti olmadığını belirterek şu çağrıyı yaptı:
“Hacıbektaş halkı bu projeye rızalık göstermemektedir. Biz Aleviler, inancımızın devlet kurumları eliyle şekillendirilmesine karşıyız. Külliyeler, Alevi toplumunun değil, iktidarların ideolojik araçlarıdır. Bu girişim, inancımıza ve kimliğimize yönelik açık bir müdahaledir.”

“Alevi İnancı Özgürdür, İktidarın Gölgesinde Olmaz”

Platform açıklamasında, Alevi toplumunun tarih boyunca her türlü baskı ve asimilasyon politikasına karşı direndiği hatırlatıldı:
“Yüzyıllardır süren baskılara rağmen Alevi toplumu kendi değerlerine sahip çıktı. Bugün de aynı kararlılıkla söylüyoruz: Alevi inancı özgürdür, iktidarın gölgesinde olmaz. Bu topraklarda Alevilik rızalıkla yaşar, zorla değil.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir