Alevilik Sempozyumu Ve Konser: “Alevi İnancının Felsefik, Tarihsel Ve Bölgesel Yansımaları” Bielefeld’de Gerçekleşecek
Bielefeld – Almanya’nın Bielefeld kentinde Alevi inancının tarihsel kökleri, felsefi temelleri ve günümüz toplumuna yansımalarının tartışılacağı “Alevi İnancının Felsefik, Tarihsel ve Bölgesel Yansımaları” başlıklı Alevilik Sempozyumu & Konser, 02 Kasım 2025 Pazar günü düzenlenecek.
Etkinlik, Kultur- und Kommunikationszentrum Sieker salonunda saat 11.00’de başlayacak ve gün boyu sürecek.
Alevi İnancının Felsefi ve Tarihsel Boyutu Tartışılacak
Sempozyum, tarihçi-yazar Birsen Temir Saraç moderatörlüğünde gerçekleştirilecek.
Açılış konuşmalarının ardından Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Eşit Başkanı Hüseyin Mat, “Avrupa’da Alevilik Örgütlenmesi” başlıklı konuşmasını yapacak.
AABF İnanç Kurulu Başkanı Hasan Ali İçlek ise “İnançta Dedenin Rolü” konusunu ele alacak.
Alevi İnancının Kökleri ve Günümüze Yansımaları
İkinci oturumda, Alevi inancının tarihsel kaynaklarını ve felsefi temellerini değerlendirecek olan Kemal Bülbül, “Alevi İnancının Kökleri ve Onu Besleyen Kaynaklar” başlıklı sunumuyla yer alacak.
Sempozyumun öğleden sonraki bölümünde ise Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Miyase İlknur, CHP eski milletvekili Erdal Aksünger ve gazeteci-yazar Necdet Saraç, “13. Yüzyıldan Günümüze Alevi Tarihi ve Güncel Gerçekler” üzerine değerlendirmelerde bulunacak.
Ortadoğu’da Alevi Olmak
Etkinliğin son oturumunda gazeteci-yazar Hüsnü Mahalli, “Ortadoğu’da Alevi Olmak” başlıklı konuşmasıyla yer alacak.
Sanatçılar Sadık Gürbüz, Pınar Aydınlar ve Hacı Bolat da günün sonunda sahne alarak Alevi ezgileriyle konser verecek.
Katılım Ücretsiz
Bielefeld Alevi Kültür Merkezi tarafından düzenlenen etkinlik, Alevi inancının tarihsel mirasını, düşünsel temellerini ve çağdaş yansımalarını farklı disiplinlerden uzmanların katkılarıyla tartışmayı hedefliyor.
Katılımın ücretsiz olduğu sempozyuma tüm Alevi kurumları, akademisyenler ve toplum üyeleri davet edildi.
Birlik Ve Dayanışma Çağrısı
Bielefeld Alevi Kültür Merkezi Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada,
“Alevi inancının köklerini, tarihini ve günümüzle bağlarını uzman konuklarla birlikte ele alıyoruz. Değerli akademisyenler, yazarlar ve kanaat önderlerinin katılacağı bu anlamlı buluşmada sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyacağız”
ifadelerine yer verdi.
Etkinlik, birlik, paylaşım ve dayanışma vurgusuyla sona erecek.

Sevgili Canlar, yoluna ve ikrarına bağlı olan her Alevi kendisini Alevi Haber Ağı’nın doğal bir muhabir olarak görmelidir.
Oturduğu mahallede, okuduğu okulda, çalıştığı iş yerinde, üyesi olduğu Cemevi’nde ve sokakat haber niteliği taşıyan her durmla ilgili bize görsel veya yazılı haber göndermelidir.
Bu istemimiz Alevi kurum yöneticilerimiz içinde geçerlidir.
Alevi Haber Ağı: Gerçekleri yazacak… Geçekler yazılırken sende katkını sun can…
Saygılar, sevgiler