Doğuş Derya: “Kuzey Kıbrıs’ta Çeyrek Asırdır Devlet Eliyle Seks Köleliği Yaptırılıyor”
⌈Haber Merkezi⌉ Kuzey Kıbrıs Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Doğuş Derya, Meclis Genel Kurulu’nda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde yaptığı konuşmada, ülke genelinde yıllardır süren sistematik kadın sömürüsüne ve insan ticaretine dikkat çekti. Derya’nın sert konuşması sosyal medyada geniş yankı uyandırdı.
Alaköy’de bir gece kulübünde yaşanan kadın ölümü üzerinden konuşan Derya, “Bir seks kölesi kadın ölü bulundu. Bu ülkede çeyrek asırdır devlet eliyle insan ticareti ve seks köleliği yaptırılıyor” ifadelerini kullandı.
Devlet, Polis ve Kurumlar Eliyle İnsan Ticareti Sürdürülüyor
Doğuş Derya, 7/2000 tarihli “Gece Kulüpleri ve Benzeri Eğlence Yerleri Yasası” yürürlüğe girdiğinden bu yana devletin bu alanda aktif bir işbirlikçi haline geldiğini belirtti. “Bu ülkede devlet eliyle, polis eliyle, kurumlar eliyle insan ticareti ve seks köleliği yapılıyor. Denetim komisyonları göstermelik; 18 yaşından küçük insanlar getiriliyor, pasaportlarına el konularak zorla çalıştırılıyor” dedi.
Derya, 2020 yılında CTP’li kadın milletvekillerinin girişimiyle “insan ticareti ve kaçakçılığı” suçunu ceza yasasına eklettiklerini ancak o tarihten bu yana hiçbir gece kulübü sahibinin ceza almadığını vurguladı: “Devlet, bu kirli düzenin parçası olarak davranıyor.”
Kadınlar Hayvan Gibi, Mal Gibi Pazarlanıyor
Gece kulüplerinde yasaya göre 12 konsomatris sınırı bulunduğunu, ancak uygulamada çok sayıda kadının apartmanlarda “öğrenci” statüsüyle kayıt altına alınıp seks kölesi olarak çalıştırıldığını söyleyen Derya, internet üzerinden yayılan kataloglara dikkat çekti: “Kıbrıs’taki gece kulüpleri kataloglarda kadınları birer mal gibi sergiliyor. Seks turizmi pazarlanıyor, fuhuş için yatlar ve villalar kiralanıyor.”
Derya, bu kadınların çoğuna dayanabilmeleri için uyuşturucu verildiğini, narkotik bağlantılı ağların bu sistemin bir parçası olduğunu belirtti.
Kürtaj Yasaklandı, Kadınlar Bedelini Ödüyor
Konuşmasında devlet hastanelerinde kürtaj uygulamalarının durdurulduğunu da hatırlatan Derya, “Müşteri prezervatif kullanmak istemediği için kadınlar gebe kalıyor. Daha önce devlet hastanesinde kürtaj yapılabiliyordu, şimdi yapılmıyor. Kadınlar üzerinden para kazanılıyor; bu, sistematik bir sömürü düzenidir” dedi.
Gurur Duyun Eserinizle
Doğuş Derya, Meclis’teki diğer milletvekillerine dönerek sert ifadelerle seslendi: “Kız babası olanlarınız var aranızda. Bir ülkenin insanları yoksul diye işçi olmak zorunda kalıyor, seks kölesi oluyor, mafyanın eline düşüyor, kurtarılamıyor. Kumarhanecisi, bekçisi, narkotikçisi, insan ticaretçisi ayrı… Gurur duyun eserinizle. ‘Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilelebet yaşayacak’ diyorsunuz, ama bu düzen kadınların hayatını karartıyor.”
Kuzey Kıbrıs Mafya ve Sömürü Ağlarının Sahnesine Dönüştü
Derya’nın açıklamaları, özellikle son dönemde artan mafya-siyaset ilişkileri, fuhuş ve insan ticareti ağları ile devlet içindeki denetimsiz yapılar üzerine tartışmaları yeniden gündeme getirdi. Kadın örgütleri, Derya’nın çıkışını “hakikati dile getiren cesur bir konuşma” olarak nitelendirirken, hükümete gece kulüplerinin kapatılması ve insan ticaretiyle mücadelede somut adımlar atılması çağrısında bulundu.
CTP’li Doğuş Derya ise, “Kıbrıs’ta barış, adalet ve toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmadan ne özgürlük ne demokrasi mümkündür” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Sevgili Canlar, yoluna ve ikrarına bağlı olan her Alevi kendisini Alevi Haber Ağı’nın doğal bir muhabir olarak görmelidir.
Oturduğu mahallede, okuduğu okulda, çalıştığı iş yerinde, üyesi olduğu Cemevi’nde ve sokakat haber niteliği taşıyan her durmla ilgili bize görsel veya yazılı haber göndermelidir.
Bu istemimiz Alevi kurum yöneticilerimiz içinde geçerlidir.
Alevi Haber Ağı: Gerçekleri yazacak… Geçekler yazılırken sende katkını sun can…
Saygılar, sevgiler