AABF’den Ulm’daki Mezarlık Saldırısına Tepki: Mezarlıklarımıza Uzanan Nefret Kabul Edilemez
⌈AHA⌉ Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu, Ulm’da Michelsberg Mezarlığı’nda Alevi yurttaşların mezarlarına yönelik gerçekleştirildiği belirtilen saldırıya ilişkin açıklama yaptı. Federasyon, mezar başlarına bırakılan melek figürleri ile yakılan mumların tahrip edilerek kırıldığını ve yol kenarlarına bırakıldığını belirterek, bunun yalnızca mezarlara değil “insanlık onuruna yönelmiş açık bir saldırı” olduğunu vurguladı.
“Bitmek Bilmeyen Alevi Düşmanlığı Bu Kez Mezarlıklar Üzerinden Kendini Gösterdi”
Federasyon açıklamasında, bitmek bilmeyen Alevi düşmanlığının bu kez Ulm’da mezarlıklar üzerinden ortaya çıktığı ifade edildi. Michelsberg Mezarlığı’nda Alevi canların mezarlarına bırakılan melek figürlerinin ve yakılan mumların tahrip edilmesinin nefret suçu niteliği taşıdığı değerlendirmesine yer verildi.
Alevilik Vurgusu: “İnsanı Merkeze Alan, Eşitliği Esas Alan Bir İnanç Yolu”
Açıklamada Aleviliğin; “72 millete bir nazarla bakan, insanı merkeze alan, eşitliği ve insan sevgisini esas alan bir inanç yolu” olduğu belirtilerek, bu yolun ölüye saygıyı ve diriyi korumayı ahlaki bir sorumluluk olarak gördüğü kaydedildi. Mezarlara ve yaşamını yitirenlerin hatırasına yönelen saldırıların, Alevi inancının barışçı ve kapsayıcı değerlerinin yanı sıra birlikte yaşama kültürünü de hedef aldığı ifade edildi.
Ulm Alevi Kültür Merkezi’nin Girişimleri: “Ortak Duruş Sergilendi”

Federasyon, Ulm Alevi Kültür Merkezi’nin saldırı karşısında sessiz kalmadığını; ilgili kurumlar, şehir yönetimi, basın ve siyasi çevrelerle derhal iletişime geçildiğini bildirdi. Yapılan girişimler sonucunda Michelsberg Mezarlığı’nda bir araya gelindiği, mezarlara ve inançlara yönelik saldırılara karşı ortak bir duruş sergilendiği aktarıldı. Açıklamada ayrıca tahrip edilen mezarlar için dayanışma ve onarım sürecinin başlatıldığı belirtildi.
“Kimsenin Bir Başkasının Mezarı Ve Hatırasına Zarar Verme Hakkı Yok”
Açıklamada, din, dil, ırk ve mezhep fark etmeksizin hiç kimsenin bir başkasının mezarına, hatırasına ve ölülerini anma biçimine zarar verme hakkının olmadığı vurgulandı. Mezarlara yönelen nefretin yalnızca geçmişe değil, toplumsal barışa ve insanların yan yana yaşama iradesine de yönelmiş bir saldırı olduğu ifade edildi.
Faillerin Tespiti Ve İşlem Talebi
Federasyon, Alevi canların mezarlarına yönelik saldırıyı en güçlü biçimde kınadığını belirterek, faillerin tespit edilmesini ve sorumlular hakkında gerekli adli ve idari işlemlerin yapılmasını talep etti. Açıklamanın sonunda, barışı, eşitliği ve birlikte yaşamı savunmaya; nefret ve ayrımcılığa karşı durmaya devam edileceği vurgulandı.


Sevgili Canlar, yoluna ve ikrarına bağlı olan her Alevi kendisini Alevi Haber Ağı’nın doğal bir muhabir olarak görmelidir.
Oturduğu mahallede, okuduğu okulda, çalıştığı iş yerinde, üyesi olduğu Cemevi’nde ve sokakat haber niteliği taşıyan her durmla ilgili bize görsel veya yazılı haber göndermelidir.
Bu istemimiz Alevi kurum yöneticilerimiz içinde geçerlidir.
Alevi Haber Ağı: Gerçekleri yazacak… Geçekler yazılırken sende katkını sun can…
Saygılar, sevgiler