Paz. Şub 1st, 2026

Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Alevi, Kürt, Süryani ve İnanç Kurumlarından Ortak Çağrı: “Suriye’deki Katliamlar Durdurulsun”

⌈AHA⌉ Alevi Federation of Australia (AFA), Federation of Democratic Kurdish Society – Australia, Alawi Islamic Association of Victoria Inc., The Alawi Islamic Social Centre ve Beth-Nahrain Assyria Association, Suriye’de Kürt halkına ve diğer azınlıklara yönelik süren saldırılara ilişkin ortak bir açıklama yayımlayarak uluslararası toplumu acilen harekete geçmeye çağırdı.

“Bu Bir İç Savaş Değil, Sistematik Bir Soykırım”

22 Ocak 2026 tarihli açıklamada, Suriye’de yaşananların artık bir iç savaş olarak tanımlanamayacağı vurgulandı. Açıklamada, Kürt halkı başta olmak üzere Aleviler, Hristiyanlar, Dürziler, Süryaniler ve demokratik Arap güçlerin, IŞİD bağlantılı ve HTŞ ile ilişkili cihatçı grupların sistematik şiddetine maruz kaldığı belirtildi.

Sivillerin, kadınların, çocukların, ibadethanelerin ve yaşam alanlarının bilinçli biçimde hedef alındığına dikkat çekilen açıklamada, bu saldırıların uluslararası hukuk kapsamında savaş suçu ve insanlığa karşı suç niteliği taşıdığı ifade edildi.

“Uluslararası Sessizlik Failleri Güçlendiriyor”

Ortak açıklamada, uluslararası toplumun sessizliğinin saldırıları gerçekleştiren güçleri cesaretlendirdiği belirtilerek, bu grupları siyasi, askeri ya da diplomatik olarak destekleyen aktörlerin de yaşanan acılardan sorumlu olduğu vurgulandı.

Suriye’nin fiilen egemen bir devlet gibi işlemediği belirtilen açıklamada, ülkenin geniş bölgelerinin Türk devleti destekli cihatçı milislerin kontrolü altında olduğu, bazı bölgelerde serbest bırakılan IŞİD mensuplarının küresel güvenlik tehdidi oluşturduğu kaydedildi.

Birleşmiş Milletler ve Hükümetlere Acil Çağrı

Kurumlar, Birleşmiş Milletler’i, insan hakları örgütlerini ve hükümetleri acilen sorumluluk almaya çağırarak, bu silahlı yapıların savaş suçu failleri olarak tanınmasını ve liderleriyle destekçilerinin hesap vermesini talep etti.

“Suriye İçin Barışın Şartları”

Açıklamada, Suriye’de kalıcı ve adil bir barışın sağlanabilmesi için şu talepler sıralandı:

  • Türk silahlı güçlerinin ve Türkiye destekli milislerin derhal Suriye’den çekilmesi

  • HTŞ ve düşmanca silahlı grupların Kuzey ve Doğu Suriye’den çıkarılması

  • Hedef alınan tüm halklara yönelik suçları kapsayan bağımsız bir uluslararası soruşturma başlatılması

  • Suriye’deki tüm halkları ve inançları temsil eden kapsayıcı bir geçici yönetimin oluşturulması

“Adalet Olmadan Gelecek Kurulamaz”

Ortak açıklamada, demokratik, laik ve özgür bir Suriye’nin ancak adalet temelinde inşa edilebileceği vurgulandı. İnsanlığa karşı suç işleyenlerle uzlaşmanın değil, hesap sorulmasının esas alınması gerektiği ifade edildi.

Alevi, Hristiyan ve Dürzi toplumları için adalet talep ettiklerini hatırlatan kurumlar, bugün aynı kararlılıkla Kürt halkı için de adalet istediklerini kamuoyuna ilan etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir