Paz. Mar 1st, 2026

Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Cumartesi Anneleri 1092. Haftada Sordu: “Cüneyt Aydınlar Nerede?”

⌈AHA⌉ Cumartesi Anneleri, 1092. hafta buluşmasında 32 yıl önce gözaltında kaybedilen Cüneyt Aydınlar için bir kez daha adalet talebini yineledi. Polis bariyerleri ve kişi sınırlaması dayatması altında yapılan açıklamada, Anayasa Mahkemesi kararının uygulanması çağrısı yapıldı.

Cumartesi Anneleri/İnsanları, 32 yıldır aynı soruyu sorduklarını belirterek, Galatasaray Meydanı’ndaki mekân yasağı ve kişi sınırlamasının kaldırılmasını istedi.

“AYM Kararı Derhal Uygulansın”

Açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği hak ihlali kararının açık olduğu ve barışçıl toplanma hakkının engellenemeyeceğini hükme bağladığı vurgulandı. Yapılması gerekenin bağlayıcı yargı kararını eksiksiz biçimde uygulamak olduğu ifade edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde kurulan Millî Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun da AYM ve AİHM kararlarının uygulanması için yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olmadığını belirttiği hatırlatıldı. Sorunun hukuki değil, uygulamadaki irade eksikliğinden kaynaklandığı kaydedildi.

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nı çevreleyen barikatların kaldırılmasının toplumsal barış açısından önemli bir adım olacağını belirtti.

Cüneyt Aydınlar Dosyası
  1. haftada, 20 Şubat 1994’te gözaltına alınan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencisi Cüneyt Aydınlar’ın akıbeti bir kez daha gündeme taşındı.

Aydınlar’ın Bakırköy Ömür Durağı’nda polisler tarafından gözaltına alındığı ve Gayrettepe Siyasi Şube’ye götürüldüğü, yedi gün kayıt dışı gözaltında tutulduktan sonra resmi kaydının yapıldığı belirtildi. Aynı operasyon kapsamında gözaltına alınan 14 kişi mahkemeye sevk edilirken Aydınlar’ın aralarında bulunmadığı ifade edildi.

İstanbul Emniyeti’nin aileye “yer göstermeye götürdük, elimizden kaçtı” şeklinde yanıt verdiği, ancak aynı operasyonda gözaltına alınan kişilerin 2 Mart 1994’e kadar Aydınlar’ın gözaltında olduğunu beyan ettiği aktarıldı. Tanık anlatımlarında, ağır işkence gördüğü ve yürüyemez haldeyken hücresinden çıkarıldığı belirtildi.

“Görevinizi Yerine Getirin”

Açıklamada, elleri kelepçeli ve yürüyemeyecek durumda olduğu belirtilen bir kişinin onlarca polisin elinden nasıl kaçtığının sorgulanmadığı, etkin ve sonuç alıcı bir soruşturma yürütülmediği kaydedildi.

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilenlerin akıbeti netleşmediği sürece hukuk yollarının kapatılamayacağını vurgulayarak, güncellik ve zamanaşımı kavramlarının kayıplar aleyhine işletilemeyeceğini belirtti.

“Artık yeter. Görevinizi yerine getirin” çağrısında bulunan Cumartesi Anneleri, Cüneyt Aydınlar ve tüm kayıplar için adalet istemekten vazgeçmeyeceklerini ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir