AABF’nin “BE ONE – Yarınlara Umut Ol” Resepsiyonunda Demokrasi, Dayanışma Ve Ortak Mücadele Mesajları Öne Çıktı / Video
⌈AHA⌉ Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun (AABF), 30 Mayıs’ta Köln’de gerçekleştirilecek “BE ONE – Yarınlara Umut Ol” festivali öncesinde düzenlediği resepsiyon, siyaset, inanç ve demokratik kitle örgütleri temsilcilerini bir araya getirdi. AABF Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen buluşmada demokrasi, eşit yurttaşlık, dayanışma, ortak mücadele ve toplumsal barış vurguları öne çıktı.
Resepsiyona DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, CHP Yurtdışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Dem Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat, Alevi kurumlarının temsilcileri, siyasetçiler, sivil toplum kuruluşları ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri katıldı.
Konuşmalarda, yükselen ırkçılık, demokratik haklara yönelik baskılar, eşit yurttaşlık talepleri ve farklı toplumsal kesimlerin ortak mücadele ihtiyacı üzerinde durulurken, “BE ONE” şiarının günümüz koşullarında taşıdığı anlamın altı çizildi.
Ufuk Çakır: “Festivalin Temel Amacı Birliği Ve Dayanışmayı Büyütmek”
AABF Genel Sekreteri Ufuk Çakır, festivalin yalnızca kültürel bir etkinlik olmadığını, aynı zamanda toplumsal dayanışmayı büyütmeyi amaçlayan bir buluşma olduğunu söyledi.
Alevilerin yalnızca kendi hakları için değil, göçmen toplumunun hakları, demokrasi, eşitlik ve ırkçılığa karşı mücadele için de sorumluluk taşıdığını belirten Çakır, “BE ONE” temasının da bu anlayıştan doğduğunu ifade etti.

Festivalin bütün inançları, kültürleri ve halkları kapsayan bir anlayışla hazırlandığını vurgulayan Çakır, Alevi öğretisinin temel ilkelerinden biri olan “72 millete aynı nazardan bakma” anlayışını yaşatmaya devam edeceklerini kaydetti.

Filiz Çağlar Selçuk: “Demokrasi Askıya Alınamaz, Adalet Susturulamaz”
AABK Eşit Başkanı Filiz Çağlar Selçuk ise konuşmasında demokrasi, hukuk devleti ve eşit yurttaşlık mücadelesine dikkat çekti.
Alevilerin tarih boyunca zulmün karşısında, mazlumun yanında yer aldığını belirten Selçuk, bugün de aynı kararlılıkla demokrasi ve özgürlük mücadelesini sürdürdüklerini ifade etti.
Türkiye’de hukukun siyasallaştığını ve yargıya olan güvenin ciddi biçimde zedelendiğini söyleyen Selçuk, halk iradesinin yok sayılamayacağını vurgulayarak, “Demokrasi askıya alınamaz, adalet susturulamaz” dedi.
Selçuk, tüm demokratik kesimlere birlik çağrısında bulunarak eşit yurttaşlık, laiklik ve hukuk devleti etrafında ortak mücadele çağrısı yaptı.
Hüseyin Mat: “Alevilerin Gülen Yüzünü De Göstermeliyiz”
AABK Eşit Başkanı Hüseyin Mat ise festival fikrinin ortaya çıkış hikâyesini anlattı.
Almanya’da doğup büyüyen bir çocuğun, sürekli hüzünlü etkinliklere katıldıktan sonra “Bu Alevilerin gülen yüzü yok mu?” diye sormasının kendilerini derinden etkilediğini belirten Mat, bu sorunun festival fikrinin şekillenmesinde önemli rol oynadığını söyledi.
Alevilerin ve demokrasi mücadelesi veren tüm kesimlerin yalnızca acılarla değil, yaşamı ve umudu büyüten yönleriyle de görünür olması gerektiğini ifade eden Mat, “Halaylarımızla, türkülerimizle, gülerek de ayakta durduğumuzu göstermeliyiz” dedi.
Nurhayat Altaca Kayışoğlu: “Dayanışma Demokrasi Mücadelesinin Temelidir”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Nurhayat Altaca Kayışoğlu da konuşmasında Türkiye’de yaşanan siyasal gelişmelere değindi.
CHP’nin son dönemde yoğun baskılarla karşı karşıya bırakıldığını belirten Kayışoğlu, buna rağmen demokrasi mücadelesinden vazgeçmediklerini söyledi.
Toplumun tarih boyunca zalimlere karşı mazlumların yanında yer aldığını ifade eden Kayışoğlu, demokrasiye ve halk iradesine yönelik müdahalelere karşı dayanışmanın önemine dikkat çekti.
Kemal Çamlıyurt: “Avrupa’daki Kurumlar Kültürel Aktarımda Hayati Rol Oynuyor”
Damal Belediye Başkanı Kemal Çamlıyurt ise Avrupa’daki Alevi örgütlerinin üstlendiği kültürel misyona vurgu yaptı.
Federasyonlar, cemevleri ve derneklerin yürüttüğü çalışmalar sayesinde Avrupa’da doğan yeni kuşakların Alevi inancı ve kültürüyle buluşabildiğini belirten Çamlıyurt, bu çalışmaların gelecek kuşaklar açısından büyük önem taşıdığını söyledi.
Berivan Aymaz: “Irkçılığın Yükseldiği Bir Dönemde Birlik Daha Da Önemli”
Yeşiller Partisi Milletvekili Berivan Aymaz da konuşmasında dünyada ve bölgede yaşanan gelişmelere değindi.
Irkçılık ve milliyetçiliğin yükseldiği bir dönemde “BE ONE” şiarıyla bir araya gelmenin büyük önem taşıdığını belirten Aymaz, demokratik güçlerin ortak mücadeleyi büyütmesi gerektiğini ifade etti.
Türkiye’de yaşanan gelişmelerin demokrasi açısından ciddi kaygılar yarattığını söyleyen Aymaz, Almanya ve Avrupa siyasetinin de hukuk devleti, insan hakları ve demokrasi konusunda daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğini vurguladı.
Tuncer Bakırhan: “Birlik Olmadan Demokrasi Mücadelesi Başarıya Ulaşamaz”

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ise konuşmasında festivalin taşıdığı anlamın günümüz siyasal koşulları açısından son derece önemli olduğunu belirtti.
Kapitalist ve emperyalist sistemlerin muhalif toplumsal kesimleri parçalamaya çalıştığını ifade eden Bakırhan, demokrasi güçlerinin ortak mücadele zemininde buluşmasının artık bir zorunluluk haline geldiğini söyledi.
Festivalin adındaki “Bir Ol” çağrısına dikkat çeken Bakırhan, yaşanan birçok sorunun temelinde birlikte hareket edememe durumunun bulunduğunu kaydetti.
“Müzakere Mücadeleden Vazgeçmek Değildir”
Kürt sorununun çözümüne ilişkin yürütülen sürece de değinen Bakırhan, müzakerenin mücadeleden vazgeçmek anlamına gelmediğini söyledi.
Müzakerenin Kürt halkının anadil hakkından, Alevilerin eşit yurttaşlık taleplerinden, kadınların özgürlük mücadelesinden vazgeçilmesi anlamına gelmediğini vurgulayan Bakırhan, değişenin yalnızca mücadele yöntemi olduğunu ifade etti.
DEM Parti’nin müzakere süreci nedeniyle hiçbir zaman sessiz kalmadığını belirten Bakırhan, CHP’ye yönelik operasyonlardan gazetecilere dönük baskılara, gençlere yönelik uygulamalardan kayyım politikalarına kadar birçok konuda dayanışma içerisinde olduklarını söyledi.
“Temmuz Ayına Kadar Bir Yasa Bekliyoruz”
İmralı görüşmelerine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Bakırhan, Abdullah Öcalan’ın son görüşmelerde temmuz ayına kadar bir yasal düzenleme beklentisini dile getirdiğini aktardı.
Bakırhan, yapılacak düzenlemelerle birlikte sürgündeki siyasetçilerin dönebileceğini, siyasi tutukluların özgürlüğüne kavuşabileceğini ve demokratik siyasetin önünün açılabileceğini söyledi.
Sürecin hiçbir toplumsal kesimin aleyhine olmadığını belirten Bakırhan, demokratik alan genişledikçe Alevilerin, Kürtlerin, kadınların, emekçilerin ve sosyalistlerin daha güçlü örgütlenme imkanlarına kavuşacağını ifade etti.
“Muhalefetin Birliği Korunmalıdır”
Konuşmasının önemli bölümünü CHP’ye yönelik baskılara ayıran Bakırhan, halk iradesinin yargı operasyonları ve çeşitli müdahalelerle etkisizleştirilmeye çalışılmasına karşı olduklarını söyledi.
Muhalefetin temel görevinin birlik ve dayanışma içinde hareket etmek olduğunu belirten Bakırhan, sosyalistlerin, Kürtlerin ve Alevilerin de bu ortak tutumu güçlendirmesi gerektiğini ifade etti.
Avrupa’daki Alevi kurumlarının uzun yıllardır eşit yurttaşlık mücadelesi yürüttüğünü ve önemli kazanımlar elde ettiğini vurgulayan Bakırhan, Avrupa’daki demokratik deneyimlerin Türkiye için de önemli bir örnek oluşturduğunu söyledi.
Festival 30 Mayıs’ta Köln’de Düzenlenecek
AABF tarafından düzenlenen “BE ONE – Yarınlara Umut Ol” festivali, 30 Mayıs’ta Köln Tanzbrunnen’de gerçekleştirilecek.
Farklı inançlardan, kültürlerden ve toplumsal kesimlerden binlerce kişinin katılımının beklendiği festivalin; birlik, dayanışma, demokrasi ve ortak yaşam mesajlarıyla Avrupa’daki en büyük Alevi buluşmalarından biri olması hedefleniyor.


Sevgili Canlar, yoluna ve ikrarına bağlı olan her Alevi kendisini Alevi Haber Ağı’nın doğal bir muhabir olarak görmelidir.
Oturduğu mahallede, okuduğu okulda, çalıştığı iş yerinde, üyesi olduğu Cemevi’nde ve sokakat haber niteliği taşıyan her durmla ilgili bize görsel veya yazılı haber göndermelidir.
Bu istemimiz Alevi kurum yöneticilerimiz içinde geçerlidir.
Alevi Haber Ağı: Gerçekleri yazacak… Geçekler yazılırken sende katkını sun can…
Saygılar, sevgiler