Pts. Tem 27th, 2026

Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Ayten Kordu’dan PTT Çalışanlarının Sorunlarına İlişkin Bakan Uraloğlu’na 7 Soruluk Önerge

DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, PTT’de çalışan kamu emekçileri ile taşeron işçilerin yaşadığı hak kayıpları, iş güvencesi, düşük ücretler ve çalışma koşullarına ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na yazılı soru önergesi sundu. Kordu, PTT’de kamu hizmeti anlayışının zedelendiğini belirterek çalışanların yaşadığı sorunların giderilmesini istedi.

AHA / Ankara — DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, Posta ve Telgraf Teşkilatı’nda (PTT) görev yapan kamu emekçileri ve taşeron işçilerin çalışma koşullarına ilişkin yaşanan sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Kordu, PTT’nin Türkiye’nin köklü ve stratejik kamu kurumlarından biri olduğunu belirterek, son dönemde hayata geçirilen idari uygulamalar ve çalışma modellerinin çalışanlar arasında eşitsizlik yarattığını ve kamu hizmeti niteliğini olumsuz etkilediğini ifade etti.

“İş Güvencesi ve Özlük Hakları Zayıflatılıyor”

Önergede, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki personelin özlük hakları ve mezuniyetlerine uygun kadrolara atanma taleplerinin çözümsüz bırakıldığı belirtilirken, İdari Hizmet Sözleşmeli (İHS) personelin iş güvencesini zayıflatan yönetmelik hükümlerine dikkat çekildi.

Kordu, özellikle yönetmeliğin 107. ve 108. maddelerinin çalışanların sözleşmelerinin feshedilmesine imkân tanıdığına işaret ederek, bu düzenlemelerin personel üzerinde ciddi kaygılar yarattığını ifade etti.

Taşeron İşçilerin Sorunlarını Gündeme Taşıdı

Ayten Kordu, önergesinde PTT bünyesinde görev yapan yaklaşık 5 bin taşeron işçinin düşük ücretler, ödenmeyen fazla mesailer, güvencesiz çalışma koşulları ve “parça başı ücret” uygulamaları nedeniyle birçok dağıtım merkezinde iş bırakma eylemleri gerçekleştirdiğini belirtti.

Dağıtıcı personelin yıpranma hakkından mahrum bırakıldığını ve sendikal hakların baskı altında tutulduğunu kaydeden Kordu, çalışma barışının ciddi biçimde zarar gördüğünü ifade etti.

Bakanlığa Yedi Soru Yöneltti

DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’ndan şu konularda açıklama istedi:

  • 399 sayılı KHK kapsamındaki personelin özlük haklarının korunması ve mezuniyetlerine uygun kadrolara atanmasına yönelik bir çalışma bulunup bulunmadığı,
  • İHS personelinin iş güvencesini zayıflattığı belirtilen yönetmeliğin 107. ve 108. maddelerinde değişiklik yapılıp yapılmayacağı,
  • Performans baskısı ve disiplin süreçlerindeki keyfi uygulamaların önlenmesi için hangi denetim mekanizmalarının işletildiği,
  • Dağıtıcı personelin yıpranma hakkına ilişkin yasal ya da idari bir düzenleme planlanıp planlanmadığı,
  • Taşeron işçilerin iş bırakma eylemlerine neden olan çalışma koşullarının iyileştirilmesi için hangi acil tedbirlerin alındığı,
  • Yaklaşık 5 bin taşeron işçinin kadroya geçirilmesine yönelik bir çalışma yürütülüp yürütülmediği,
  • PTT çalışanları ile sendikaların hak arama faaliyetleri sırasında yaşandığı öne sürülen baskı, sürgün ve disiplin soruşturmalarına ilişkin Bakanlık tarafından herhangi bir inceleme başlatılıp başlatılmadığı.
Çalışma Koşullarının İyileştirilmesi Talebi

Kordu, önergesiyle PTT çalışanlarının iş güvencesinin korunması, özlük haklarının iyileştirilmesi, taşeron sisteminin yarattığı sorunların giderilmesi, sendikal hakların güvence altına alınması ve kamu hizmetinin eşitlikçi bir anlayışla yürütülmesine yönelik adımlar atılması gerektiğine dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir