Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

SANATÇI ÖNCE ELİNİ KALBİNİN ÜSTÜNA KOYMALI, IRKÇILIĞIN SANAT TA YERİ YOK.

-İsmail Çoban-
”Bin biliyorsan bir bilenden danış” derler. Sanat da öyledir bazen gördükleriniz sizi aldatır.
Aşağıda gördüğünüz resim dün Yunan bir sanat sever dostun sayfasında yayınlandı ve hekes resimin çok güzel bir fotoğraf olduğunu yazdı.
Kısa bir açıklama ile bende bunun fotoğraf olmadığını, yağlıboya olduğunu yazdım. Konunun gerçeği bu…
1970 li yıllarda Foto Realizm zamanın akımıydı bu akımın çok sanatçıdan kabullenerek takib edildiğini ve hatta öyle boyutlar aldığını, seveninin olduğunu gördüm, ve yaşayan onlarca sanatçı ilede yakın dostluğum oldu. Burada Almanya´da, Gerhard Richter, Jan Peter Tripp (1983 yılında ortak sergi açtık), Peter Handel ve en gençleri de Tom Fiege dahahala yaşayan örnekleridir. Daha adlarını saymadıklarım var ama içlerinde en tanınmışı, Gerhard Richter´dir. Eserleri 45-50 Milyon dolara pazarlanmakta. Sanat Tarihi´ne şöyle bir göz atarsanız yapılmamış bir, ”İsmus” yoktur, sanatçıyı sanatçı yapansa onun orjinalliği, kendisini isbat etme ve sanat felsefesidir.
Aşağıda gördüğünüz resim 70 li yıllarda doğan bir sanatçı tarafından yapılmıştır. İran´lı Fotorealistle aittir, bu güzel yapıtta Ressam İman Maliki´nin dir, tartışılan konuda bu…
Yunan bir sanat severin sayfasında bir Emekli Türk Subay, “Bu bir Türk halısından çekilmiş fotoğrafı nasıl İran halı sanatı olarak idaa edersin” diye idda ve hakaret ediyordu. Bu ırkçı atılıma tahammül edemedim, sanat ve sanatçı ırkçılığı kabul edemez! Gerçeği kaynakları ile o kişinin adını bile anmadan doğruladım.
Sayfamda yaptığı tördemsizlik, „Benim yazdığım yazının altına, sen nasıl eleştiri yaparsın? Senin yaptığını sade Çorumlu yapar” sörzleri, Şener Şen´in,  ”Züğürt Ağa” filmini hatırlattı. Açıkca,  ”Ben Yunan´ın birini linç ediyorum, sen bana değil Yunan´a mı sahip çıkıyorsun, bunu sade Çorumlu yapar” deseydi bu ırkçı soytarıyı daha iyi anlardım. O sebepten, Faruk Tanrıverdi denen bu şahsın yazılarını sayfamdan sildim, ve Sayfasınıda SPAM koyarak kapattım.
Bu yağlıboya yapıtta gördüğünüz halı, 1400-1500 yıllarında Tebriz´de dokunmuş ve İran İslam Eserleri Müzesi´ndedir. Yağlıboya eserin sahibi ise, İman Maleki dir ve hala yaşamakta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir