Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Haziranda Ölmek Zor

-Hülya İsmi-

Hasan Hüseyin Korkmazgil 1977 yılında yayınlanan şiir kitabına Haziranda Ölmek Zor demişti ve bu kitabı Türkiye’nin toplumsal gerçekçi yazar ve şairleri olan Orhan Kemal ve Nazım Hikmet‘e ithaf etmişti. Ve haziranlar son olmadı 2 Haziran 1991’de “Seni sevmek, felsefedir kusursuz. İmandır, korkunç sabırlı.” diyen Ahmed Arif’i bizlerden aldı.

Gece leylâk ve tomurcuk kokuyor
Geçsem de gölgesinden tankların tomsonların
Şuramda bir çalıkuşu ötüyor
Haziran’da ölmek zor!

“1963’lerde yaşanılanları ben, ancak böyle dökebildim 1976’larda şiire. 13 yılda özümsemişim o olayları, 13 yıl sonra damıtabilmişim. O günleri yaşayıp da ozanlığa soyunanlar, elbette ki benden daha iyi yapabileceklerdir bu işi.’El elden üstündür, taa arşa kadar’ demiş eskiler.”

Nazım Hikmet’i, ölümünü, onun memleket hasretini en güzel anlatan bu dizelerin sahibi Hasan Hüseyin Korkmazgil. Şair şiirini yukarıdaki sözler ile bitirmiş. Hasan Hüseyin Korkmazgil’in Haziran’da Ölmek Zor şiiri belki de hüznü anlatan en etkileyici dizelere sahip.

Tıpkı Nazım gibi toplumcu gerçekçi şiirin öncülerinden olan Hasan Hüseyin Korkmazgil, Nazım Hikmet’in en büyük hayranlarından. O da birçoğu gibi 3 Haziran 1963’te Nazım’ın ölümünü duyduğu anda hüzne boğuldu. Bundan yıllar sonra 2 Haziran 1970’te usta yazar Orhan Kemal’in de ölümü ile Haziran, Hasan Hüseyin Korkmazgil için hüznün ayı oldu. Şairin en ünlü ve unutulmaz şiirlerinden biri Haziran’da Ölmek Zor işte böyle ortaya çıktı. Orhan Kemal’in ölümü ile ona adadı şiirini. Ona ve Nazım’a. Orhan Kemal’in güzel anısına diye başladı şiirine ve Nazım Hikmet ile Orhan Kemal’i bir arada andı. . Ve haziranlar son olmadı 2 Haziran 1991’de “Seni sevmek, felsefedir kusursuz. İmandır, korkunç sabırlı.” diyen Ahmed Arif’i bizlerden aldı.

Nazım Hikmet Ran 3 Haziran 1963’te hayata gözlerini yumdu. Bugün onun ölümünün 53. yıldönümü. 1902 yılında doğan şair hayatının uzun yıllarını cezaevinde ve son yıllarını da memleketinden uzakta, sürgünde geçirdi. 3 Haziran günü kapıdaki mektup ve gazetelerini almak için yataktan kalkmıştı. Geçirdiği kalp krizi sonrasında sessizce hayata veda etti. Şimdi memleketinden uzakta, Moskovo’da Gogol ve Çehov gibi birçok ünlü yazar ve şairle aynı yerde yatıyor.

Türk şiirinin en usta isimlerinden birisi şüphesiz ki Nazım Hikmet. Dünya çapında tanınan Nazım Hikmet, Türk şiirinde modernizmin öncülerinden kabul edilir. Şairin Saat 21-22 Şiirleri, Memleketimden İnsan Manzaraları ve 835 Satır gibi dünya çapında tanınan şiir kitapları vardır. Nazım Hikmet’in en güzel şiirlerinin ilham kaynakları arasında aşık olduğu kadınlar vardır. Karısı Piraye’ye olan aşkını anlatan onlarca şiir yazmış, ardından yanında öldüğü eşi Vera’ya yazdığı şiirleri ile Türk edebiyatında çok kıymetli olan eserlere imza atmıştır. Usta şairin şiirleri birçok sanatçıya da ilham kaynağı olmuştur. Fikret Kızılok, Fazıl Say, Cem Karaca, Ezginin Günlüğü, Zülfü Livaneli gibi birbirinden değerli sanatçılar tarafından şairin şiirleri bestelenmiş, hatta  Mavi Gözlü Dev isimli onu anlatan bir film de çekilmiştir.

Haziran edebiyat dünyasında hüznün ayı. Nazım Hikmet, Orhan Kemal, Ahmed Arif, Ahmet Haşim, Cengiz Aytmatov daha nice usta yazar ve şair Haziran’da hayata gözlerini yumdu. Biz de bugün 3 Haziran’da Nazım Hikmet ve Haziran’da hayata veda eden tüm sanatçıları anmak için seçtiğimiz 11 Nazım şiirini sizlerle paylaşıyoruz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir