Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Emevi Camisi Ve Nusayriler

-Nidal Hawari-

Emevi Camisi ve Aleviler ne alaka diye soran olacak. Bir alaka buldum: Bu camide belki Suriye kültürel, siyasi tarihinin MÖ ve şimdiye kadar binlerce gizemini taşıyor.

Özellikle İslam tarihinin gizemlerinide taşır. Adı Emevi Camisi Emevi isalm devletiyle bağlantısı var. Bazılarının bildiği ve çoklarının bilmediği gibi bu cami Romalıların Jupiter tapınağıydı. İşin İlginci bunu biliyordum, defalarcada yazdım. Bu camiyi en az yüzlerce defa gezdim fakat ne yazık ki bu denli bir bilinçle gezmemiştim fakat görsel olarak her köşesini içierden dışardan bilirim.

Jubiter tapınağı olmadan öncede daha eskibir mabed olduğunu yeni öğrendim. İlkin Hadad tapınağıydı. Genelde Suriyenin şehirlerinin tepelerinde yer alan Hadad tapınağı. Hadad kenan bölgesinde Suriye sahil bölgesi Lübnandaki karşılığı Baal’dır ve MÖ 1200 yıllarında Şamda, Emevi camisinin yerinde ve Halep’in şimdiki kalesinde şehrin en yüksek noktasında yer alır. Samandağ yakınlarındaki Kel dağında Baal tapınağı vardı.

Bizimle ne ilişkisi vardı diyeceksiniz?

Baal ya da Hadad Babil ve Akadlarda Adad olarak geçer. Buraya kadar anlaşılır bir durum. Bereket yağmur , şimşeş ve gökgürültüsü tanrısı bu da bizdeki beş yatimlerden Mıkdad’a denk gelir. Beş yetimlerin arapça dilindeki rumuzları altında eski uygarlıklardan gelen tanrılar olduğunu bu konuda derinleşen herkesin ulaşacağı sonuç olacaktır.

İşte Emevi camisinin tarihte kayıtlı ve arkeolojininde, tariçilerin de dediği ilk tapınak Hadad, bizdeki karşılığı Mıkdat. İnancımızda beş yetimlerin en büyüğü ve evrenin yaratıcısı. Konu çok daha uzun Baal en büyük tanrı İl’in oğludur. Buda ta Hirisitiyanlığa kadar gider. o ayrı bir konu olarak kalsın.

Ne ararken ne buldum?

Emevi camisinin ne zaman Kiliseye evrildiğini bakıyordum. Güvenilir kaynak ararken karşıma Hadad tapınağı çıktı. Ordan bağlantıları birleştirdim. Araştırmanın amacı Emeviler Muslüman değildi neden Kiliseyi camiye çevirsinler? Bu çok ilginç bir soru ve haklı çıktım. Muvaiye döneminde cami yoktu, oğlu yezitte öyle. Abdülmelik bin Marwana Kadar Emevi camisi Kilisie olarak duruyor A. Marwandan sonra onun oğlu döneminde Camiye çevriliyor? Burda da bir soru işaretleri var ama burda duralım bulduğum şey bizim açımızdan çok önemli HADAD meselesi!!!!

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir