Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

İzmir ve Adana’da Boğaziçi eylemine polis müdahalesinde onlarca gözaltı

İzmir ve Adana’da Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyum rektörü protesto edenlere polis müdahale etti. Her iki ilde onlarca kişi gözaltına alındı

İzmir Üniversitesi Dayanışması’nın Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ile dayanışma göstermek amacıyla Alsancak Türkan Saylan kültür Merkezi önünde yapmak istediği açıklamaya polis izin vermedi. Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nin etrafını saran polisler giriş ve çıkışlarda GBT yaptı. Yürümekte ısrarcı olan gençlere yönelik polis müdahalesi gerçekleşti, yaklaşık 10 kişi gözaltına alındı.

Polis müdahalesi sonrası evlerinde oturanlar ve çevrede bulunan vatandaşlar alkışlarla engellemeyi protesto etti.

Adana’ da 9 gözaltı

Adana’da Boğaziçi dayanışma eylemine müdahale eden polis 9 kişiyi gözaltına aldı. Polis ayrıca HDP Adana İl Örgütü binasını “kamu düzeni” gerekçesiyle giriş çıkışlara kapattı. Adana Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından Atatürk Parkı’nda gerçekleşmesi planlanan “Üniversitelerde kayyum rektör istemiyoruz. Melih Bulu istifa. Demokratik, özerk üniversite” konulu basın açıklaması için Eğitim Sen önüne gelen 9 kişi gözaltına alındı.

Adana Valiliği’nin kararı ile ilde “her türlü toplantı, yürüyüş ve basın açıklamaları vb. kurum binaları dışındaki alanlarda 15 gün süreyle yasaklanması rağmen basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya KESK, Adana Tabip Odası, Adana Barosu, TMMOB, Çukurova Öğretim elemanları Derneği katıldı.

Basın açıklamasını okuyan KESK Dönem Sözcüsü Hüseyin Kaya, yasaklamanın hukuki olmadığını belirterek gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi. Kaya, “Adana valiliğinin aldığı bu karar anti demokratiktir. Demokratik anlayışlara ve hukuk normlarına aykırıdır.  Bu yanlıştan bir an önce dönülmesini bekliyoruz” dedi.

Gözaltına alınanların isimleri:

Açıklamanın ardından Adana Barosu avukatları Adana Emniyeti’ne gitti. Gözaltına alınan 9 kişi sağlık kontrolü için Adli Tıp Kurumu’na götürüldü. Gözaltına alınanların isimleri şu şekilde: Canser Dayanır, Mazlum Gök, Haşim Çağrı, Gamze Aktaş, Gülşah Şahin, Ayşe Bezeyiş, Mehmet Halis Saykan, Büşra Kodak.”

Basın açıklamasının ardından Eğitim Sen binası önünde bekleyen Ulaş Can Taylan isimli genç de polislerce gözaltına alındı.

HDP ablukaya alındı

Polis hem Eğitim Sen binası hem de Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl Örgütü binasını ablukaya aldı. Polis, binaya giriş ve çıkışlarına, “Kamu düzeni” gerekçesiyle izin vermedi. Partililer, bina girişinde bekleyerek bu durumu tencere ve tavalar vurarak protesto etti. Bu duruma tepki HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, “Siz bizlere zulüm ettikçe, baskı altına almaya çalıştıkça, biz demokratik meşru hakkımız olan direnişi sonuna kadar kullanacağız” dedi.

HDP’lilerin 2 saat boyunca çıkışlarına izin verilmedi. Yapılan görüşmeler ardından partililerin tek tek çıkışlarına izin verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir