Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Munzur’da kirlilik alarm veriyor

 Dersim’de Munzur suyuna akan kanalizasyon suyu ve çevrede biriken çöplerin doğaya büyük bir zarar verdiğini belirten Munzur Çevre Derneği Temsilcisi Özkan Arslan, “Kendi sonumuzu getiriyoruz. Yakında Dersim diye bir yer kalmayacak” dedi.

Dersim’de Munzur suyu ile vadi son zamanlarda kirlilikten geçilmiyor. Kent merkezinden Ovacık yolunun birçok noktasında çöp yığınları göze çarpıyor. Çöplerden kaynaklı çevreye kötü kokular yayılmasına rağmen önlem alınmıyor. Munzur suyunda ve ağaçlık alanlarda biriken yemek artıkları, pet ve alkol şişeleri dikkat çekerken, bununla beraber Ovacık ilçesinde arıtma tesisi bulunmamasından kaynaklı tüm kanalizasyon atıkları Munzur’a akıyor. Atılan çöpler sudaki oksijen seviyesini ciddi anlamda düşürürken, bu da, insan sağlığına, balıklara, yaban hayatına, canlılara, bitkilere zarar veriyor. Munzur Çevre Derneği Temsilcisi Özkan Arslan da, Munzur suyuna akan kanalizasyon suyu ve çevreye biriken çöplerin doğaya büyük bir zarar verdiğini belirterek, biriken çöplere karşı geri dönüşüm alanları ve katı atık tesislerinin yapılması gerektiğini söyledi.
‘CÜMLE CANLIYA SAYGILI OLALIM’
Kanalizasyon sularının Munzur suyuna karışması sorununa şuana kadar çözüm getirilmediğini belirten Arslan, “Su ağızları tesislerini betonlaştırılmak yerine öncelikle yer altı sorunları çözülmesi gerekiyor. Arıtma tesisleri yok. Bütün atıklar direk Munzur suyuna ve Pülümür çayına karışıyor. Son zamanlarda arıtma tesislerinin yapılmasına ilişkin Munzur Özgür Aksın Meclisi ve avukatlar tarafından bir dizi girişimler oldu. Coğrafyamızı ziyaret eden insanlar ve kent halkının atıkları, Munzur suyunun etrafında çöp yığını oluşmasına neden oluyor. Piknik yaptıktan sonra bıraktıkları atıklar, alkol ve pet şişeleri, kopan oltalar suyun içinde ve kenarında birikmiş. Biriken bu çöpler doğanın sonunu getirir. Hayvanlar, balıklar, bitkiler, sular, nehirler, canlıların hepsi bu çöplerden zarar görüyor. Doğa kendini yeniliyor ama zarar verildiğinde büyük bir tehlike ile de karşı karşıya olduğumuzun farkına varmalılar. İnsanlar yine bu sudan içiyor, bağ, bahçelerini suluyor. Bu çöp birikintilerinin olmaması için yetkililerde önlem alması gerekiyor. Bu suyun akmasını istiyoruz. Özellikle en başta halkımız bu konuda duyarlı olmalıdır. Doğadaki canlı hayatına saygılı olmamız gerekiyor. Doğaya çöpünüzü değil, sevginizi bırakın” dedi.
‘YANDAŞLARINA PEŞKEŞ ÇEKTİ’
2016 yılında HDP belediyesine kayyım atanması ile birlikte atanan eski Tunceli Valisi Tuncay Sonel’in “Turizm cenneti yapacağız”  sözlerini hatırlatan Arslan, turizm adı altında doğanın rant alanına çevrildiğini belirtti. Yaratılan tahribatlar nedeniyle doğanın birçok sorunla karşı karşıya kaldığını dile getiren Arslan, kentin insan baskısını kaldıramayacağı bir aşamaya geldiğine dikkat çekti. Turizm adı altında su kenarlarının betonlaştırıldığına vurgu yapan Arslan, “İktidar doğayı kendi yandaşlarına peşkeş çekti. Kayyım yaşamın gelişmesi açısından çalışma yapmış olsaydı, öncelikle doğada biriken çöpleri ve suya karı bu atıkların sorunu çözerdi. Milyonlarca liralık ihaleler veriliyor ama bir atık tesisi yapılmıyor. Yine turizm adı altında Munzur suyunun ortasında rafting için beton döküldü. Beton yığınından dolayı balıklarının geçişini engel oluyor” diye sordu.
‘KENDİ SONUMUZU GETİRİRİZ’
İktidarın rant için adı altında doğayı büyük bir tehlikeyle karşı karşıya bıraktığını söyleyen Arslan, “Kürt halkının yaşadığı bölgelerde doğaya müdahale edilmeye çalışılıyor. Munzur Gözelerinde yapılan peyzaj çalışması, betonlaştırılma, avlama, madenler, kalekollar yapılarak zaten doğaya dışarıdan bir müdahale var. Biz kendi ellerimizle çöplerimizi atarsak, kendi elimizle sonumuzu getiririz. Doğayı yok etmeye çalışırsak, bu şirketlerin taşeronluğunu yapmaya devam edersek, yakında Dersim diye bir yer kalmayacak. Bu iktidar şirketlerle birlikte yeryüzünü yok etmek için adeta savaşıyor. Bu anlamda çevre konusunda artık bir deneyimimiz var. Bundan sonra tüm halkımızla birlikte Dersim’e, coğrafyamıza, Türkiye’deki ve dünyadaki bütün çevre saldırılarına karşı herkesi mücadele etmeli” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir