Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Zeynel Özen’den Fuat Oktay’a Diyanet’in gri pasaportla yurtdışına gönderdiği kişiler ile ilgili soru önergesi

AKP’li belediyelerle başlayan ve Diyanet’e kadar uzanan gri pasaportla yurt dışında insan kaçakçılığı yapılması bu kez Meclis gündeminde. HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Son olarak Diyanet’in Dersim’den “Alevi uzmanı” olarak nitelediği kişilerin Almanya’ya gönderildiği ve geri dönmedikleri ortaya çıkmıştı. Halkların Demokratik Partisi(HDP) İstanbul Milletvekili Özen konuyu TBMM’ye taşıyarak Fuat Oktay’a bazı sorular sordu.

“Bu sözde uzmanların gönderildiği Almanya gibi bazı Avrupa ülkelerinde, Alevilerin Cemevlerinin zaten hâlihazırda ibadethane olarak tanındığını ve Aleviliğin okullarda ders olarak okutulduğunu bilmiyor mudur?” sorusunun da yer aldığı önerge şu şekilde

Türkiye’de belediyeler ve çeşitli kamu kurumları aracılığıyla alınan gri renkteki hizmet pasaportları aracılığıyla, yurt dışına iltica etmek için kullanıldığına dair birçok örnek son günlerde kamuoyuna yansımıştır. Bunlardan birisi de Diyanet İşleri Başkanlığının Tunceli’den seçip gönderdiği fakat geri dönmeyen sözde “Alevi uzmanı” olarak tanımlanan bazı kişilerdir. İçlerinde 15 yaşında çocukların da dahil olduğu, Alevilikle ilgi ve bilgisine dair ciddi soru işaretleri olan bazı kişiler Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığıyla, yurt dışındaki Alevi canlara inanç faaliyeti gerçekleştirmek için gönderildiği bildirilmiştir.

Öte yandan Tunceli Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt’un kamuoyuna yansıyan bazı açıklamaları bu gezinin inanç boyutundan öte bir amaca hizmet ettiğini göstermiştir. Ali Ekber Yurt, 2018 yılında, yurt dışına gitmek isteyenlerin kendisine para vermeyi teklif ettiğini, bunu kabul etmediğini sonrasında ise; aralarında madde bağımlıları dahil Alevilikle alakasız bazı kişilerin Diyanet İşleri Başkanlığı il temsilciliğine para vererek yurt dışına çıktıklarını öğrenince de Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduğunu belirtti. Yurt, ancak savcılığın olayı kapattığını, kovuşturmaya gerek görmediğini ifade etti.

Bu bağlamda;

  1. Cemevlerini bir ibadethane olarak tanımayan ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin din dersleri ve cem evleri ile ilgili tamamı müspet yöndeki kararlarının uygulanmasına karşı çıkan Diyanet İşleri Başkanlığı, neden Avrupa’daki Alevilere sözde uzman gönderip Aleviliği öğretme ihtiyacı duymuştur?
  • Bu sözde uzmanların gönderildiği Almanya gibi bazı Avrupa ülkelerinde, Alevilerin Cemevlerinin zaten hâlihazırda ibadethane olarak tanındığını ve Aleviliğin okullarda ders olarak okutulduğunu bilmiyor mudur?
  • Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Alevilerle ilgili bu görevlendirmeyi neye göre ve hangi kıstasları baz alarak yapmıştır?
  • Diyanetin gönderdiği bu kişilerin akıbetine dair herhangi bir bilgi mevcut mudur? Kaç tanesi geri dönmeyip iltica etmiştir?
  • Tunceli Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt’un iddiaları doğrultusunda ücret karşılığında gönderildiği söylenen kişilerin Diyanet İşleri Başkanlığındaki bağlantıları kimlerdir?
  • Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı bazı yetkililerin bu yurtdışına yapılan insan kaçakçılığında ücretli aracılık yapıldığına dair iddialar araştırılmış mıdır? Araştırılmadıysa bugüne kadar yapılan birçok suç duyurusuna rağmen neden araştırma ihtiyacı duyulmamış ve bunda sorumluluğu olan yetkililerin yargılanmasının önü açılmamıştır?

Kaynak: Yol Haber

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir