Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Dersim kültür ve doğa festivali 21 Temmuz’da başlıyor…

Dersim Dernekleri Federasyinu ( FEDEF), 21, 22, 23 Temmuz günlerinde yaplacak ‘Munzur Kültür  ve Doğa Festivali’ne ilişkin yazlı bir açıklama yaptı.

“Munzur Kültür ve Doğa Festivali 22 yıl önce OHAL koşullarında siyasi iktidarlar ile sermayenin; Dersim halkını doğasız, Dersim doğasını insanız bırakan zalim uygulamalarına karşı ortaya çıktı” ifadelerini yer aldığı açıklamanın devamında, şu ifadeler kullanıldı:  “Festival; sokağa çıkma yasaklarıyla oluşturulmaya çalışılan korku çemberini kırdı. Her şeyin karneye bağlandığı zamanlarda ekmeği, tuzu… özgürleştiren unsurlardan oldu. Sürgüne ve toprağa özlemin bir nebze de olsa dermanı oldu. 1994 köy boşaltmalarına, barajlara, HES projelerine ve devlet baskısına karşı halkın çığlığı oldu. Bir kentin varoluş mücadelesinde yerini aldı. Halklarımızın ilgisini ve teveccühünü kazandı.
Munzur Kültür ve Doğa Festivali; 22 yıldır tüm baskı ve engellemelere rağmen Dayanışma Kurulu’nun devamı olan DEDEF’in, devrimci ve demokratik kurumların çabasıyla ve seçilmiş belediyelerimizin katkılarıyla bugünlere kadar taşındı. Her yıl biraz daha güçlendi ve gelişti. Ülkenin ve dünyanın dört bir yanından onbinlerce yurttaşın coşkulu buluşmasına dönüştü. 22 yıldır; devlet baskısına, sermayenin saldırganlığına ve sürgüne direnenlerin umudunun bir parçası oldu.
Munzur Kültür ve Doğa Festivali Dersimlilerin tarihine, kültürüne, inancına, diline ve doğasına sahip çıkma çabasıdır. 22 yılı aşkın bir süredir kesintisiz olarak sürdürdüğümüz festivalimiz dönem dönem çeşitli engellenmelerle karşılaşmasına rağmen Dersim halkının ve kurumlarının ortak iradesiyle halkımızın büyük buluşmasını sağlamış ve başarıyla günümüze taşımıştır. Müzikten ekolojiye, felsefeden güzel sanatlara, tiyatrodan sinemaya, kadın atölyesinden çocuk atölyesine kadar birçok etkinlikle bu yılda 20 Temmuz 2022 tarihinde Düzgün Baba anma etkinliği ile başlayıp, 21-22-23-24 Temmuz tarihleride Dersim Merkez ve ilçelerinde köylerinde gerçekleşecektir.
Dünden bugüne festivallerimizde bizim yanımızda olan, dilimize, kültürümüze, inancımıza katkı sunan sanatçı, aydın, yazar, akademisyen ve diğer sanat dallarından bize destek olan doğa ve sanatsever bütün dostlarımıza da teşekkür ediyoruz.

Haydi Dersimliler , Haydi Dersim Dostları , Festivale….
Ülkenin ve dünyanın dört bir yanından on binlerce Dersimli ve Dersim dostunun Büyük buluşması yaklaşıyor..
Özgürlüğün ve Mücadelenin kadim topraklarında Munzur’un coşkusuyla Buluşuyoruz.
Munzur Kültür ve Doğa Festivali ; İnsansızlaştırılmak,talan edilmek ve teslim alınmak istenen bir kentin varoluş mücadelesidir..
Munzur Kültür ve Doğa Festivali ;Bir halkın tarihine, kültürüne,
inancına, diline ve doğasına sahip çıkma çabasıdır…
Munzur Kültür ve Doğa Festivali , Dersim Halkının doğasız, Dersim Doğasının insanız kaldığı, siyasi iktidarların ve sermayenin Dersim’e yönelik zalim uygulamalarına karşı çıkışıdır.
Munzur Kültür ve Doğa Festivali,Ülkenin ve dünyanın dört bir yanından onbinlerce yurttaşın coşkulu buluşmasının adıdır…”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir