Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Esmeray Odabaşı Yanmaz, kızının zorunlu din dersinden muaf tutulması hukuki mücadele başlattı

Esmeray Odabaşı Yanmaz’ın kızının zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf tutulmasını için Sancaktepe Kaymakamlığı’na karşı açıtığı davanın ilk duruşması bugün İstanbul 3. İdare Mahkemesi’nde görüldü.  İlk duruşması görülen davada söz alan anne Esmeray Odabaş Yanmaz, “Alevi olduğumuz için her yerde dışlanıyoruz” dedi.

Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF) Genel Başkanı Haydar Baki Doğan, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkan Yardımcısı Aydın Deniz, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Genel Sekreteri Yeşim KantekinYazar Mehmet Kabadayı ile Sadegül Çavuş’un  izleyeci olarak katıldıkları duruşmada, savunma adına Av. Seyit Sönmez  söz aldı.

Sönemez,  zorunlu din derslerinin Anayasaya’ya ve AİHM karalarına aykırı  olduğunu ilişkin yaptığı konuşmada, şu ifadeleri kullandı: “Zorunlu din dersleri Anayasaya’ya, AİHM’e aykırı. Devlet tüm inançlara eşit davranmak zorundadır. AİHM’in Hırvatistan kararı önemlidir. Bu mesele laikliğe aykırıdır. Sadece Sünni Müslümanlığa dayalı bir ders var. Tek doğrunun Sünni Müslümanlık olduğu çocuklara anlatılıyor. Aleviliğin İslam’ın yan mezhebi olduğu ifade ediliyor. Hiçbir dine inanmayanların ahlaklı olmayacağı çocuklara anlatılıyor. Ahlaklı olanların sadece İslam inancına mensup kişilerin olduğu belirtiliyor. Tarafsız ve eşit değil. Kitapta ötekileştirme mevcut. Davamızın kabul edilmesi elzemdir. Yürütmenin durdurulması gerekir.” dedi.

Davacı Anne Esmeray Odabaş Yanmaz, duruşmada yaptığı konuşmada, kızının zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf tutulmasını için dava açmasının gerekçlerine ilişkin, şunları söyledi:

Kızım 4. sınıfta ders almaya başladı. Öğretmenin müfredatın dışına çıkıp, çocuklarımızı namaz kılmaya zorlaması, “abdest alın, dövme yapmayın, cehennemde yanarsınız” şeklindeki açıklamaları oldu. Sınıftaki diğer çocuklar da kızıma “Sen namaz, dua bilmiyorsun. Cehennemde yanacaksın” şeklinde sözler ifade etmiş. Bu tarz şeylerin yaşanmamasını istiyorum. Alevi olduğumuz için her yerde dışlanıyoruz. Çocuğumun ileriki yaşlarda kendi tercihiyle inancını seçip, yaşamasını istiyorum.” dedi

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir