Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Alev kurumları: 8 Kasım Salı günü saat 10.00’da TBMM’nin önünde sözümüzü söyleyeceğiz!

Alevi kurumlarının, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, imzaladığı kararname ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde  ”Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Daire Başkanlığı” oluşturulmasına yönelik tepkileri sürereken, AKP iktidarı ibadet yeri olarak kabul ettmediği Cemevleri ile  ilgili düzenlemelerin de yer aldığı torba kanun  teklifini MHP’nin de desteğini alarak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçirdi.

Teklifin 8’inci maddesine göre; belediyeler, imar planlarını yaparken bölgenin şartları ve ihtiyaçlarını göz önüne alarak cemevleri için yer ayıracak ve cemevi yapılabilmesi için de kaymakam veya validen izin alınacak.

TBMM TBMM Plan ve Bütçe Komisyonda konuşan Alevi kurumu temsilcileri, düzenlemeye ilişkin kendilerinin görüşlerinin alınmadığını belirterek, Alevilikle ilgili düzenlemelerin tekliften çıkarılmasını ve kendilerinden görüş alınarak yeni bir düzenleme yapılmasını istediler.

Düşüncelerine ve taleplerini TBMM grubu olan tüm partilerle görüşerek dile getiren Alevi kurumlarını ihtirazlarına rağmen Cemevleri ile ilgili düzeneleme Sali günü meclise gelecek.

Alevi çatı kurumları AKP iktidarın Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde  ”Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Daire Başkanlığı” oluşturmasına  ve cemevlerinin bu  bakanlıkların bünyesine alınmasına karşın 7-8 Kasım’da Ankara’da iki önemli buluşma gerçekleştirecekler.

Alevi çatı kurumları 7-8 Kasım’da yapılacak toplantı ve eylemleri için bugün sabah sosyal medya üzerinden kapsamlı ev etkili bir hastang çalışması başlattıları. ‚‘‘AlevilikTorbaya Sığmaz, Yasanız Geri Çekin, Cem ibadetimiz, Cemevleri ibadethanemizdir, İnancıma , Ocağıma Dokunma, Torba Yasası değil eşit yurttaşlık istiyoruz  ” başlıklı Hastang çalışması’na  dünyanın her yerindeki Aleviler katıldı.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Demokratik Alevi Dernekleri,  AKP iktidarının dayatmalarına karşı ortak eylem kararı aldılar.

Alevilerin toplumsal iradelerini temsil eden Alevi kuurmları, yaptıkları ortak yazılı açıklamada,  “Dedelerimizi, Analarımızı, Babalarımızı, âşık-ı sadıklarımızı, Alevi kurumlarımızı ve yol taliplerimizi tarihi sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz”  ifadelerini kullandılar.

Açıklamanın devamında , şu ifadeler yer verildi:

‘‘Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın dergahlarımızı ziyaret ederek söylediği sözler, Bütçe komisyonuna gelen yasa tasarısı, özlemini çektiğimiz Rıza Şehri düsturuna ve Mürşit/Pir/Rehber/Talip
yol-inanç ilişkisine aykırı olduğunu düşündüğümüz adımlar oldu. Yıllardır dile getirdiğimiz, ikrar bağı olan taliplerimiz ile birlikte dini, dili, ırkı, rengi, cinsiyeti ne olursa olsun tüm halkların bir arada, aynı paydada eşit yaşama haklarının mücadelesine aykırı olduğunu düşündüğümüz bu tutumun bir yasa ile meclis gündemine geleceği bugünlerde Dedeler, Analar, yoluna, ikrarına sahip çıkıyor şiarı ile buluşma kararı aldık. Bütçe komisyonunda görüşülüp meclise gelecek olan torba yasanın içerisinde bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak kurulacak “Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı” dairesine yönelik gündem için Ankara’da Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezi’nde 07.11.2022 Pazartesi saat 10:00’da buluşuyoruz.

Sizleri gerek Osmanlı dönemi gerek cumhuriyetin 1. yüzyılında binbir bedeller ödeyerek inancımızı günümüze taşıyan yol önderlerimizi gelecek yüzyılın kuşatma ve asimilasyon politikasına karşı sözünü söylemeye, inançsal olarak duruşunu göstermeye, Alevi inancına ve Alevi taliplerinin geleceğine sahip çıkmaya çağırıyoruz!
Alevi kurumlarını kuşatmak ve Aleviliği asimile etmek amacıyla oluşturulan bu yasaya karşı 7 Kasım Pazartesi saat 10.00’da Ankara Dikmen’de bulunan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı binasında inançsal olarak yol önderlerimiz ile yapacağımız bu toplantı sonrasında; son 30 yıllık süre zarfında Alevilerin talepleri noktasında büyük özveri ile çalışan Alevi kurumlarımıza, cemevlerimizin temsilcilerine ve yoluna sıdk-ı sadakat ile bağlanmış, çekilen onca eza, cefa ve çileye rağmen yolundan dönmemiş tüm yol taliplerimize 8 Kasım Salı günü saat 10.00’da TBMM’de sözümüzü söylemek yola sahip çıkmak adına çağrıda bulunuyoruz.
Bu bağlamda “Dedelerimizi, Analarımızı, Babalarımızı, âşık-ı sadıklarımızı, Alevi kurumlarımızı ve yol taliplerimizi” tarihi sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz.‘‘

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir