Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

FİKİR ATÖLYESİ DERNEĞİ , ÇAĞDAŞ, DEMOKRATİK BİR TÜRKİYE ÖZLEMİNİ DİLE GETİRDİ

-Mehmet Tanlı-
Fikir Atölyesi Derneği (FAD) yaptığı son yönetim kurulu toplantısnda 6’lı Masa’nin kamu oyuna sunduğu Anayasa taslağını yeniden demokrasiye geçmek için önemli bir adım olarak değerlendirdi. Almanya’nin Kuzey Ren Wesfalya Eyaleti’nde faaliyetini sürdüren FAD hafta içi yaptığı toplantıda hem Türkiye’de ki son gelişmeleri hem de Almanyada‘ ki sorunlarımızı mercek altına aldı. Fikir Atölyesi Derneği 6lı Masa’nin kamu oyuna sunduğu Anayasa taslağını yeniden demokrasiye geçmek için önemli bir adım olarak görüyor.
Fikir Atölyesi Derneği yöneticileri bu konuda ve genel olarak 6lı Masa’dan istemlerini şöyle dile getirdi; Anayasa taslağını meclis gündemine getirmeden önce, her ilde 6lı Masa'nin yerel yöneticileri beraber Sivil Toplum örgütleri temsilcileri ile halka açık toplantılar yapmalı, onların görüş ve istemlerini bildirme olanağı yaratılmalı.
Fikir Atölyesi Derneği ilk değişiklik önerisi olarak, Anayasa taslağından; Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesi maddesinin kaldırılmasını talep ediyor. Halkın seçtiği bir cumhurbaşkanın doğal olarak bir çok yetki ile donanmış olacak. Bu da Parlamenter Sistem’e ters gelen bir durumu ortaya çıkarır.
Fikir Atölyesi Derneği 6’lı Masa’nin diğer Çalışma Gurubların da bir an önce işlemlerini bitirip, sonuçlarını kamu oyu ile paylaşmalarını istiyor. Ancak ondan sonra ortak cumhurbaşkanı adayı belirlenmeli ki, o kişi kendi veya partisinini değil, 6’lı Masa’nin ortak kararlarını halka anlatabilsin.
Su anda en önemli olan Çalışma Gurubu, seçimlerde güven konusunu işleyen yapıdır. Seçim öncesi ve seçim sırasında ki yapacakları çalışma ve önlemlerini kamu oyuna anlatıp, seçmeleri seçim güvenliği konusunda ikna etmeleri gerekli.
Partiler ve Seçim yasaları da değiştirilmeli Her parti milletvekillerini yerel partilerin yapacağı on seçimle tespit etmeli. Parti Başkanlarının yetkileri kısıtılmalı, Parti Lideri olarak tanınmasına son verilmeli. Parti içi demokrasisi güçlendirilmelidir.
Sendikalların güçlendirilmesi ve siyasetten bağımsız olarak emekçilerin haklarının koruması sağlanmalıdır.
F-Tipi hapishaneleri kapatılmalı, genel af çıkartılmalı. F-Tipi hapishaneleri artık muhalif kişilere ceza verilen bir yer olmuştur. Bu tıp hapishaneler kapatılmalı, bütün siyasi suçlardan hapiste olanlara genel af uygulanmalıdır. Uluslararası İstanbul Sözleşmesi tekrar uygulamaya geçmeli, kadınlara ve cinsel olarak başka yaşam tarzını seçmiş kişilere karşı olanlara şiddet uygulayanlar hızlı ve sert olarak yargılanmalılar.
Diğer muhalif partilerin istemleri de, bu Başkanlık Sistemi'nin kalkması ve demokrasiye geçiş olduğu için, mutlaka diğer muhalif ittifaklarla birlikte hareket etmek için girişimlerde bulunulmalı.

Fikir Atölyesi 6’lı Masa’nin Avrupa’da ki kardeş veya siyasi olarak yakın olduğu partiler ile bir araya gelip, kendilerinin ve yapacakları girişimleri anlatmaları gerekli buluyor.
Suriye ile barışılmalı Aynı şekilde 6Lı Masa Suriye’ye bir heyet göndererek, seçimden sonra nasıl birlikte çalışabilecekleri konusunda anlaşma sağlamaya çaba göstermeliler.
Yurt dışı vatandaşlar bakanlığı kurulmalı.
Yurt Dışı Vatandaşları Bakanlığı kurulmalı. Yurt dışında yoğun olarak yaşayan vatandaşların olduğu yerler Seçim bölgesi olmalı ve milletvekilleri o seçim bölgesinde seçilerek, Meclis’te o yöreden sorumlu olmalılar. Bizler buraları tanıyan, aramızdan çıkan siyasileri mecliste görmek istiyor, onlar tarafından temsil edilmek istiyoruz.
Fikir Atölyesi’ne göre 6’lı Masa bundan sonra iki olasalığı da dikkate almalı, çalışma ve önlemlerini ona göre planlamalı: sanki nisan ayında erken bir seçim olacakmış gibi, veya seçim bir sene
ertelenecekmiş gibi.
Fikir Atölyesi olarak Türkiye’deki demokrasi güçlerinin birleşmesindenyanadır ve her türlü gelişmenin hesaplanmasını talep eder. FAD ülkemizin tüm insanlarını yurt içinde yada yurt dışında olsun ülkeye yeniden demokrasinin gelmesi, Türkiye’ nin uygar dünyadan kopmaması, siyasi islamdan kurtulması için birlikte aktif mücadeleye davet eder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir