Karadeniz’de maden ihalelerine karşı açıklama: “Yıkıma izin vermeyeceğiz”
Doğu Karadeniz Bölgesi Çevre ve Yaşam Platformu, bölgede yapılacak maden sahası ihalelerine karşı bir açıklama yaparak, 9 Ağustos’ta gerçekleştirilecek ihalelere karşı direniş çağrısında bulundu.
Platform, maden sahalarının açılmasının Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarına benzediğini belirterek, “Yıkıma izin vermeyeceğiz” mesajını verdi.
Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın toplantısında “Sömürge madenciliğine hayır, ihaleler iptal edilsin” pankartı ile “Toprakların üstü altından daha değerlidir”, “Altına hücum halka zulüm” ve “Firmalara ruhsat yaylalara bomba” dövizleri yer aldı.
Platform adına konuşan Metalürji Mühendisi Cemalettin Küçük, son aylarda planlanan maden sahası ihaleleri için 540’dan fazla alanın yıkıma uğrayacağını belirtti.
Küçük, Karadeniz’in yaylaları ve vadilerinin maden arayışına kurban gitmemesi gerektiğini vurguladı ve şu sözleri kaydetti: “Bugün, Hiroşima’ya atom bombası atılmasının 79’uncu yılı. 9 Ağustos’ta da Nagazaki’ye atılışının 79’uncu yılı. Kadim kültürümüzün yaşam alanlarına maden sahası açmak, buralara atom bombası atmak demektir. Doğamızın organlarını sökmek demektir. Yaşamın her türlü canlı için sonu olması demektir.”
Küçük, maden ihaleleri ile ilgili detayları da paylaştı: “Trabzon’da 8.038 hektar, Gümüşhane’de 20.384 hektar, Rize’de 3.973 hektar, Bayburt’ta 4.259,44 hektar, Artvin’de 7.604 hektar, Giresun’da 3.996 hektar, Ordu’da 7.084 hektar alanda IV. Grup maden ruhsatları ihaleye çıkacak.”
Küçük, Maden İşleri Genel Müdürlüğüne seslenerek, “Yaptığınız ihaleleri iptal edin. Bu alanlar, bölge halkının yaşam alanlarıdır. Şirketleri de uyarıyoruz, bu ihalelere girmeyin. Buralara girmeye çalışanları iyi karşılamayacağız.
‘İhaleleri iptal edin’
Küçük, Maden İşleri Genel Müdürlüğüne seslenerek, “Yaptığınız ihaleleri iptal edin. Bu alanlar, bölge halkının yaşam alanlarıdır. Şirketleri de uyarıyoruz, bu ihalelere girmeyin. Buralara girmeye çalışanları iyi karşılamayacağız. Doğanın yasalarına karşı ihale yasalarıyla gelenler, halkın direnişiyle karşılaşacak. Kadim kültürümüzü ve doğamızı korumak için mücadele edeceğiz” dedi.
Karadeniz’in özgün doğası ve kültürel mirası için direnişin devam edeceğini belirten platform, maden sahası açılması planlanan bölgelerde ekolojik yıkıma karşı toplumsal duyarlılığı arttıracaklarını belirtti ve bu bölgedeki yaylaların ve vadilerin sermaye gruplarının kar hırsına kurban gitmemesi için tüm doğa dostlarını dayanışmaya çağırdı.
Sevgili Canlar, yoluna ve ikrarına bağlı olan her Alevi kendisini Alevi Haber Ağı’nın doğal bir muhabir olarak görmelidir.
Oturduğu mahallede, okuduğu okulda, çalıştığı iş yerinde, üyesi olduğu Cemevi’nde ve sokakat haber niteliği taşıyan her durmla ilgili bize görsel veya yazılı haber göndermelidir.
Bu istemimiz Alevi kurum yöneticilerimiz içinde geçerlidir.
Alevi Haber Ağı: Gerçekleri yazacak… Geçekler yazılırken sende katkını sun can…
Saygılar, sevgiler