Paz. Şub 1st, 2026

Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Eskişehir Yangını Meclis Gündeminde: Celal Fırat’tan 10 Orman Emekçisinin Ölümüne İlişkin Soru Önergesi


⌈Haber Merkezi⌉ DEM Parti Milletvekili Celal Fırat, Seyitgazi’den İhsaniye’ye uzanan orman yangınında yaşanan can kayıplarını Meclis’e taşıdı: “Bu bir doğal afet değil, kurumsal ihmalin sonucudur.”

DEM Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat, 23 Temmuz’da Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde başlayıp Afyonkarahisar İhsaniye’ye kadar yayılan orman yangınına ilişkin Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yazılı soru önergesi verdi.

Bakanlığa yöneltilen önerge, yangına müdahalede yaşanan eksiklikleri, personel güvenliği konusundaki ihmalleri ve orman yangınlarına karşı alınması gereken yapısal önlemleri gündeme taşıdı.

“Bu Yıl 13 Yurttaş Hayatını Kaybetti, 80 Bin Hektar Alan Küle Döndü”

Fırat, 2025 yılının başından bu yana 47 ilde toplam 1.351 orman yangını çıktığını, yaklaşık 80 bin hektarlık ormanlık alanın yok olduğunu hatırlattı. İzmir/Ödemiş’te yaşamını yitiren 3 yurttaşla birlikte yıl genelinde 13 can kaybı yaşandığını belirten Fırat, son olarak Eskişehir yangınında 5’i orman işçisi, 5’i AKUT gönüllüsü olmak üzere 10 kişinin yaşamını yitirmesinin, devletin müdahale kapasitesini sorgulattığını ifade etti.

“Bu Felaketin Sorumluları Kimlerdir?”

Yangına ilişkin ilk uyarının saat kaçta alındığını ve müdahalenin ne zaman başlatıldığını soran Fırat, can kayıplarının yaşandığı saat aralığı ve tahliye sürecindeki koordinasyon eksikliğini gündeme taşıdı. Fırat, kamuoyunun en çok merak ettiği sorulardan birini de doğrudan yöneltti: “Yangının ilerleyeceği bilindiği halde neden hava desteği sağlanmadı?”

Ayrıca yangına müdahale eden işçilerin ve gönüllülerin iş güvenliği eğitimi alıp almadığını, ekipman ve müdahale hazırlıklarının düzeyini de sorgulayan Fırat, bu trajedinin sadece doğaya değil, insan hayatına da mal olduğunu vurguladı.

“THK Uçakları Neden Devre Dışı Bırakıldı?”

Celal Fırat’ın önergesinde, Türk Hava Kurumu’na (THK) ait yangın söndürme uçaklarının hizmet dışı bırakılması ve bunların yeniden kullanıma sokulup sokulmayacağı da sorular arasında yer aldı. 2025 yılı içinde yangınlara müdahalede kullanılan uçak, helikopter ve İHA sayısı ile bunların illere göre dağılımı da gündeme taşındı.

“Yanan Alanlar Ranta Açılacak Mı?”

Fırat ayrıca, yanan orman alanlarının imar planlarında değişiklik yapılarak yapılaşmaya açılıp açılmayacağını, bu alanların özel sektör projelerine tahsis edilip edilmeyeceğini de sordu. Eskişehir yangınında yaşanan can kayıplarına dair etkin bir soruşturma yürütülüp yürütülmeyeceği de önergenin önemli başlıklarından biri oldu.

“Yangınlar Kader Değil, Kamusal Sorumluluğun Sonucudur”

Celal Fırat, açıklamasında yangınların doğal bir felaket değil, açık bir idari ihmal ve kurumsal hazırlıksızlık olduğunu belirtti. Fırat şöyle dedi:

“Her yıl yaşanan bu felaketler kader değildir. Kamu hizmetlerinin özelleştirilmesi, hava araçlarının etkisiz bırakılması, eğitimli kadroların tasfiyesi gibi nedenler bu ölümlerin başlıca sebepleridir. Artık hesap sorulmalı, kamuoyuna açıklıkla bilgi verilmelidir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir