PSAKD Kartal Şubesi’nden Hacı Bektaş Veli Dergâhı Ziyareti: “Dergâhlarımızı Geri İstiyoruz”
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cemevi Kartal Şubesi, 16 Ağustos Cumartesi günü Hacı Bektaş Veli Dergâhı’na ziyaret düzenleyeceklerini duyurdu. Ziyaret, “Dergâhlarımızı Geri İstiyoruz” iradesiyle gerçekleştirilecek ve katılımcılar baş açık, yalın ayak dergâha yürüyecek.
“Bu Yürüyüş Bir Ziyaret Değil, Bir İkrar”
PSAKD Kartal Şubesi’nin açıklamasında, “Pirimiz, Hünkarımız Hacı Bektaş Veli’ye, dergâhına yüz sürmeye gidiyoruz. Bu yürüyüş sadece bir ziyaret değil, bir ikrar, bir hak arayışıdır. O kapı bizim, o meydan bizim, o dergâh bizimdir” denildi.
Program Detayları
-
Araç Kalkışı: 15 Ağustos Cuma günü, saat 22:00
-
Dönüş: 16 Ağustos Cumartesi, saat 21:00
-
Toplanma Adresi: Hürriyet Mahallesi, Aktepe Sokak No: 1
-
İletişim: 0507 216 03 62
“Dergâhlarımızı Geri İstiyoruz” Talebinin Geçmişi
Alevi kurumlarının yıllardır dillendirdiği “Dergâhlarımızı Geri İstiyoruz” talebi, Osmanlı’nın son döneminden Cumhuriyet’in ilk yıllarına uzanan el koyma politikalarına karşı yükseliyor. 1925’te Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması Kanunu ile Alevi-Bektaşi dergâhları devlet mülkiyetine geçirildi, inanç merkezleri Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün denetimine verildi.
Bu süreçte Hacı Bektaş Veli Dergâhı da müze statüsüne dönüştürüldü. Alevi toplumu ise dergâhların asli sahiplerine, yani Alevi-Bektaşi inanç toplumuna iade edilmesini talep ediyor.
Alevi Toplumunda Güçlü Bir Yankı
“Dergâhlarımızı Geri İstiyoruz” kampanyası, Alevi toplumunun hem inanç özgürlüğü hem de kültürel mirasın korunması konusundaki hak arayışının sembolü haline geldi. PSAKD, Alevi Bektaşi Federasyonu ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu başta olmak üzere birçok kurum, bu talebin yerine getirilmesinin inanç eşitliği ve demokratikleşme açısından kritik bir adım olduğunu vurguluyor.
Hak Arayışı ve Toplumsal Dayanışma
PSAKD Kartal Şubesi’nin ziyaret çağrısında, Hacı Bektaş Veli Dergâhı’na yapılacak yürüyüşün yalnızca manevi bir ziyaret değil, aynı zamanda toplumsal bir dayanışma ve hak arama eylemi olduğu belirtildi. Katılımcılar, dergâh önünde yapılacak buluşmada bu talebi bir kez daha yüksek sesle dile getirecek.

Sevgili Canlar, yoluna ve ikrarına bağlı olan her Alevi kendisini Alevi Haber Ağı’nın doğal bir muhabir olarak görmelidir.
Oturduğu mahallede, okuduğu okulda, çalıştığı iş yerinde, üyesi olduğu Cemevi’nde ve sokakat haber niteliği taşıyan her durmla ilgili bize görsel veya yazılı haber göndermelidir.
Bu istemimiz Alevi kurum yöneticilerimiz içinde geçerlidir.
Alevi Haber Ağı: Gerçekleri yazacak… Geçekler yazılırken sende katkını sun can…
Saygılar, sevgiler