Alevi Kültür Dernekleri’nden Sert Tepki: “Asimilasyona Geçit Yok, Serçeşme Alevilerindir”
Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Genel Merkezi, Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri’ne yönelik yazılı bir açıklama yayımlayarak, Kültür Bakanlığı’na bağlı Alevi Bektaşi Cemevi Başkanlığı tarafından 12-13 Ağustos tarihlerinde Hacıbektaş’ta düzenlenecek “alternatif” anma programını sert bir dille eleştirdi. AKD, bu girişimin Alevi-Bektaşi inancının serçeşmesi olan Hacıbektaş’ı devletin resmi vitrinine çevirmeyi, törenleri protokol salonlarının gölgesine hapsetmeyi ve Alevi toplumunu bölmeyi amaçladığını vurguladı. Açıklamada, Alevi-Bektaşi inanç değerlerinin devlet güdümlü asimilasyon projeleriyle bağdaşmayacağına dikkat çekilerek, “Serçeşme’nin ve dergâhlarımızın sahibi devlet değil, Alevi halkıdır” denildi.
AKD, asıl Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri’nin bu yıl da Alevi kurumları ve Hacıbektaş Belediyesi’nin ortak iradesiyle 16-17-18 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirileceğini belirterek tüm canlara “Hak meydanına sahip çıkma” çağrısı yaptı.
“Alevi İradesi Devletin Gölgesine Sığmaz”
Açıklamada, Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri’nin yıllardı Alevi-Bektaşi inancının birliği ve yolunun simgesi olduğu hatırlatılarak, “Bu törenler, Alevi halkının kendi iradesi ve inancı ile düzenlenir; devletin gölgesine, protokol salonlarına ve asimilasyon projelerine sığmaz” denildi.
“Cemevi Başkanlığı Asimilasyon Merkezidir”
Kültür Bakanlığı’na bağlı Alevi Bektaşi Cemevi Başkanlığı’nın bir inanç kurumu olmadığı ifade edilen açıklamada, “Bu yapı, iktidarın Aleviliği kontrol altına alma amacıyla kurduğu asimilasyon merkezidir. Alevi toplumunun temsilcisi değildir, olamaz” sözlerine yer verildi.
“Alternatif Etkinlikleri Tanımıyoruz”
AKD, 12-13 Ağustos’ta Cemevi Başkanlığı tarafından yapılacak etkinliklerin Alevi toplumunu bölme ve Serçeşme’yi devletin vitrinine çevirme girişimi olduğunu belirterek, “Bu etkinliği tanımıyor ve reddediyoruz” ifadesini kullandı.
16-18 Ağustos’ta Hacıbektaş’ta Buluşma Çağrısı
Açıklamada, asıl Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri’nin bu yıl da Alevi örgütleri ve Hacıbektaş Belediyesi’nin ortak iradesi ile 16-17-18 Ağustos tarihlerinde düzenleneceği duyurularak, “Tüm canlarımızı bu Hak meydanına, kendi törenlerimize sahip çıkmaya çağırıyoruz” denildi.
“Serçeşme Alevilerindir”
Son olarak, “Serçeşme’nin ve dergâhlarımızın sahibi devlet değil, Alevi halkıdır. Dergâhlarımız gerçek sahiplerine, yani Alevi toplumuna teslim edilmelidir. Bu yolda işbirliği yapan Aleviler, tarihi bir yanlışa imza atmaktadır. Bu yanlışa aracı olanları tarih yargılayacaktır” ifadeleri paylaşıldı.

Sevgili Canlar, yoluna ve ikrarına bağlı olan her Alevi kendisini Alevi Haber Ağı’nın doğal bir muhabir olarak görmelidir.
Oturduğu mahallede, okuduğu okulda, çalıştığı iş yerinde, üyesi olduğu Cemevi’nde ve sokakat haber niteliği taşıyan her durmla ilgili bize görsel veya yazılı haber göndermelidir.
Bu istemimiz Alevi kurum yöneticilerimiz içinde geçerlidir.
Alevi Haber Ağı: Gerçekleri yazacak… Geçekler yazılırken sende katkını sun can…
Saygılar, sevgiler