Paz. Şub 1st, 2026

Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

DEM Parti Kadın Meclisi: “Şerife Muhammedi’nin Sesi, Nefesi Ve İsyanı Biziz”

⌈Haber Merkezi⌉ DEM Parti Kadın Meclisi, İran’da kadın ve işçi hakları savunucusu Şerife Muhammedi hakkında verilen idam cezasının onaylanmasına tepki gösterdi. Açıklamada, “Şerife Muhammedi’nin sesi, nefesi ve isyanı biziz” denilerek kadınlara dayanışmayı büyütme çağrısı yapıldı.

“Kadınların Yaşamını Hedef Alan Erkek Egemen Bir Sistem”

“Şerife Muhammedi’ye verilen ve onaylanan idam cezasına karşı isyandayız” başlığıyla yapılan açıklamada, dünyanın neresinde olursa olsun kadınlara yönelik saldırıların tüm kadınlara yönelmiş kabul edildiği vurgulandı. DEM Parti Kadın Meclisi, “Kadınların yaşamlarını ve direnişlerini hedef alan faşist molla rejimi, erkek egemen iktidarını sürdürmek için bir kez daha insanlığa ve kadınlara karşı suç işlemiştir” dedi.

Hak Mücadelesi Yürüten Kadınlar Hedefte

Açıklamada, Şerife Muhammedi’nin hak ihlallerine, şiddete, sömürüye ve adaletsizliğe karşı mücadele ettiği hatırlatıldı. İdam kararının hak temelli bir hukuk düzeninin değil, erkek egemenliğini besleyen ve kadınların yaşam hakkını hedef alan bir sistemin ürünü olduğu ifade edildi. Kadın özgürlük mücadelesi yürüten yüzlerce kadının daha önce de faşist molla rejiminin politikalarının hedefi olduğu hatırlatıldı.

“Sessiz Kalmadık, Kalmayacağız”

DEM Parti Kadın Meclisi, yargının kadınlara baskı aracı olarak kullanılmasına tepki gösterdi:
“Her sıkıştığında yargıyı sopa olarak kullanan, erkekliğini hukukun arkasına gizleyerek büyüten bu sistemlere karşı sessiz kalmadık, kalmayacağız.”

“Şerife Muhammedi’nin Sesi Biziz”

Açıklamada, Şerife Muhammedi’ye “devlet adına kara propaganda yapmak” gerekçesiyle idam cezası verildiği hatırlatılarak, şu ifadelere yer verildi:
“Şerife Muhammedi’nin sesi, nefesi ve isyanı biziz! Onun yargılanması, İran’daki sömürünün ve kadına yönelik şiddetin ‘hukuk’ eliyle nasıl meşrulaştırıldığının açık göstergesidir.”

“Jîna Mahsa Amini’nin Saçının Her Teli İsyanımızdır”

Kadınlara dayanışma çağrısında bulunulan açıklamada, “Jîna Mahsa Amini’nin saçının her teli isyanımızdır” denildi. DEM Parti Kadın Meclisi, şu mesajla açıklamasını sonlandırdı:
“Bu dayanışmayı büyütmek, bulunduğumuz her coğrafyada erkek egemen sisteme karşı eşitlik ve özgürlük mücadelemizi büyütmek demektir. Şiddete ve sömürüye karşı yaşamımızı, emeğimizi savunarak özgür ve eşit bir yaşamı inşa edeceğiz. İnancımızla, kararlılığımızla ve ‘Jin, jiyan, azadî’ şiarımızla Şerife Muhammedi’nin sesi ve nefesi olacağız.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir