Pts. Şub 2nd, 2026

Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Alevi Heyetinden Almanya Federal Meclisi’nde Önemli Görüşmeler

⌈Haber Merkezi⌉ Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), BAT-Cemevi ve BDAS Almanya yöneticilerinden oluşan heyet, Almanya Federal Meclisi (Bundestag) milletvekilleriyle bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Görüşmelerde Türkiye’deki demokratik gerilemeler, Alevi toplumuna yönelik baskılar ve barış süreci ele alındı.

Federal Meclis’te Yoğun Görüşme Trafiği

Heyet, Federal Meclis milletvekilleri Serdar Yüksel, Macit Karaahmetoğlu, Mirze Ediz, Cansu Özdemir ve Ayşe Asar ile Federal Meclis binasında bir araya geldi. Görüşmeye ayrıca CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan ile sürgünde yaşayan eski HDP milletvekilleri Sibel Yiğitalp ve Faysal Sarıyıldız da katıldı.

Heyeti daha sonra Federal Meclis Dışişleri Komisyonu üyesi ve Yeşiller Partisi Milletvekili Claudia Roth kabul etti. Görüşmelerde Türkiye’deki demokratikleşme süreci, insan hakları, Alevi toplumuna yönelik baskılar ve kültürel çalışmalar gündeme geldi.

Kadir Şahin: “Alevi İnancını Dizayn Etmeye Yönelik Faaliyetleri Kabul Etmiyoruz”

Görüşmelerin ardından değerlendirmede bulunan BAT-Cemevi İkinci Başkanı Kadir Şahin, Türkiye’deki demokratik gerilemelere dikkat çekerek şunları söyledi:

“Görüşmede Türkiye’deki barış sürecini, hukuksuzlukları, siyasi tutukluları, tutuklanan belediye başkanlarını, Alevi toplumuna yönelik baskıları ve Alevi inancına dönük saldırıları ele aldık. Türkiye’de Alevi inancını dizayn etmeye yönelik sistematik faaliyetler yürütülüyor. Biz bunu kabul edemeyiz. Alevi inancını dizayn edemezsiniz.”

Şahin ayrıca, görüşmelerin verimli geçtiğini belirterek, “Görüştüğümüz milletvekilleri, önümüzdeki ay AKP milletvekilleriyle bir araya gelecek. Biz, sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi aktardık. Milletvekilleri de notlar aldılar ve konuyla ilgileneceklerini söylediler” dedi.

Claudia Roth’tan Alevi Toplumuna Destek Mesajı

Şahin, Yeşiller Partisi Milletvekili Claudia Roth ile yapılan görüşmeye ilişkin olarak, “Sayın Roth’a Almanya’daki Alevi toplumunun çalışmalarını anlattık. Gönüllü çalışmalar yürüttüğümüzü ilettik. Kültürel alanda yaptığımız çalışmaların desteklenmesini söyledik. Sayın Roth bizi dinledi ve destek vereceğini söyledi. Her iki toplantı da bizler açısından verimli ve olumlu geçti” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Şahin, toplantıda CHP’li Umut Akdoğan’ın Alevi toplumunun sorunlarını dikkatle dinlediğini ve destek verdiğini belirtti.

Metin Mat: “AB, Türkiye’deki Baskılara Göz Yummamalı”

BAT-Cemevi eski Başkanı Metin Mat, görüşmelerin önemine değinerek, “Temaslarımız başarılı geçti. Almanya ve AB ticari çıkarları uğruna Türkiye’de Alevilere ve demokrat güçlere yönelik yapılan baskılara ve ülkedeki hukuksuzluklara göz yummamalı. Orada yaşanan sorunlar buraya da sıçrar. Bu yöndeki görüşlerimizi milletvekillerine aktardık. İlgi ile dinlediler” dedi.

Evin Turan: “Irkçı Oluşumlar Yasaklanmalı”

BADS Almanya Başkanı Evin Turan ise, görüşmelerde Almanya’daki ırkçı yapılar konusuna değindiklerini ifade etti: “Almanya’da Türk ırkçılara göz açtırılmamasını ve ırkçı oluşumların yasaklanmasını Sayın Roth ile görüştük. O da bizimle aynı fikirde olduğunu söyledi” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir