88 Yıl Sonra Yine Dersim Büyüklerini Anıyoruz
⌈Haber Merkezi⌉ Dersim Gemeinde Westfalen e.V. (Dersim Derneği Dortmund), 88 yıl önce idam edilen Pir Seyit Rıza ve yol arkadaşlarını anmak üzere 9 Kasım 2025 Pazar günü bir anma etkinliği düzenliyor. “Dersim 1937/38 Tertelê” başlığıyla yapılacak etkinlik, saat 15.00’te Dortmund Mega Saal 2’de (Kleingartenverein Dortmund-Nord e.V.) gerçekleştirilecek.
Dersim Halkının Önderleri Saygıyla Anılacak
Anma programında Gulvang Pir Turabi Karabulut, Sûyare Devrim Bozkurt, Qeseykerdoğ/Nustoğ Kazım Gündoğan, DGW Şahin Aversen, FDG Hüseyin Göğer, DJW Rojda Arjin, Qeseykerdoğ Ağadeka ve Sinevizyon sunumu yer alacak. Etkinliğin moderatörlüğünü Bahar Atçı ve Berfin Müldür üstlenecek.
“Mezarlar Nerede?” Çağrısı
Etkinlik metninde şu ifadeler öne çıkıyor:
“Tam 88 yıl önce, 15 Kasım 1937 tarihinde Elazığ Buğday Meydanı’nda, Dersim halkının önderleri Seyit Rıza, Hesenê Ivrayime Qiji, Wuşene Seydi, Ali’ye Mirze Sili, Wuşene Sey Rızay, Findiq Ağa ve Hesen Ağa hiçbir adil yargılama yapılmadan idam edildiler. Onlar halklarının dili, kültürü ve inancı için başlarını dik tuttular. Bugün hâlâ mezar yerleri bilinmiyor. 88 yıl geçti ama Dersim halkı unutmadı, unutmayacak.”
Toplumsal Hafızayı Canlı Tutma Vurgusu
Dersim Derneği Dortmund, bu yılki anmanın “hakikatle yüzleşme” ve “toplumsal hafızayı canlı tutma” çağrısı taşıdığını belirtiyor. Açıklamada, “Seyitlerimizin, büyüklerimizin, dedelerimizin mezarları nerede? Bu tarihî gerçeğin ortaya çıkarılması insanlık ve vicdan borcumuzdur.” ifadeleriyle yüzleşme çağrısı yineleniyor.
Anmaya Davet
Anma organizatörleri, tüm halkı, kadınları, gençleri ve dost kurumları birlikte mum yakmaya, dua etmeye ve Dersim halkının yaşadığı büyük trajediyi saygıyla anmaya davet etti.

Sevgili Canlar, yoluna ve ikrarına bağlı olan her Alevi kendisini Alevi Haber Ağı’nın doğal bir muhabir olarak görmelidir.
Oturduğu mahallede, okuduğu okulda, çalıştığı iş yerinde, üyesi olduğu Cemevi’nde ve sokakat haber niteliği taşıyan her durmla ilgili bize görsel veya yazılı haber göndermelidir.
Bu istemimiz Alevi kurum yöneticilerimiz içinde geçerlidir.
Alevi Haber Ağı: Gerçekleri yazacak… Geçekler yazılırken sende katkını sun can…
Saygılar, sevgiler