Avrupa Arap Alevileri Federasyonu’ndan Humus’taki Saldırıya Sert Tepki: “Bu Bir İnsanlığa Karşı Suçtur”
⌈Haber Merkezi⌉ Suriye’de devam eden çatışmalı ve istikrarsız ortamda, inanç merkezlerine ve sivillere yönelik saldırılar yeni bir boyut kazanırken, Humus kentinde bulunan İmam Ali bin Ebu Talib Camii’ne yönelik gerçekleştirilen saldırı büyük tepki topladı. İbadet hâlindeki sivilleri hedef alan saldırının yalnızca bir güvenlik sorunu değil; aynı zamanda uluslararası hukuku, insan haklarını ve birlikte yaşam ilkesini hedef alan ağır bir suç olduğuna dikkat çekildi.
Avrupa Arap Alevileri Federasyonu, söz konusu saldırıya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, bu tür eylemlerin ne siyasi ne ideolojik ne de inanç temelli herhangi bir gerekçeyle meşrulaştırılamayacağını vurguladı. Federasyon, saldırının açık bir terör eylemi olduğunu belirterek uluslararası toplumu sorumluluk almaya çağırdı.
“İbadethanelerin Hedef Alınması Evrensel Hukukun İhlalidir”
Federasyon açıklamasında, ibadethanelerin hedef alınmasının uluslararası insancıl hukukun, temel insan haklarının ve evrensel hukuk düzeninin açık ve vahim bir ihlali olduğu ifade edildi. Saldırının yalnızca masum canları değil; toplumsal barışı, birlikte yaşama iradesini ve insan onurunun dokunulmazlığını hedef aldığı belirtildi.
Açıklamada, bu fiili gerçekleştirenlerin hangi yapı ya da saikle hareket etmiş olursa olsun, insanlığa karşı suç niteliği taşıyan bir eylemin faili olduğu vurgulandı.
Cezasızlık Şiddeti Derinleştiriyor
Suriye’de sivillere ve özellikle inanç temelli topluluklara yönelik saldırıların cezasız kalmasının, yeni suçların önünü açtığına dikkat çekilen açıklamada, uluslararası toplumun sessizliğinin suça ortaklık anlamına geldiği ifade edildi.
Bu kapsamda Birleşmiş Milletler başta olmak üzere tüm ilgili uluslararası insan hakları mekanizmalarına çağrıda bulunularak, bilinçli görmezden gelme pratiğine son verilmesi, faillerin tespit edilmesi ve hukukun gereğinin gecikmeksizin yerine getirilmesi istendi.
“Adalet Sağlanmadan Kalıcı Barıştan Söz Edilemez”
Federasyon, saldırıda yaşamını yitiren masum siviller için rahmet, aileleri için başsağlığı, yaralılar için acil şifa dileklerini iletti. Açıklamada, bu suçu işleyenlerin, destekleyenlerin ve görmezden gelenlerin tarihin, hukukun ve insanlığın vicdanı önünde sorumlu olduğu vurgulandı.
Adalet tesis edilmeden kalıcı barıştan söz edilemeyeceğinin altı çizilen açıklamada, bu tür saldırıların korku üretemeyeceği, hakikati susturamayacağı ve mazlumların adalet talebini bastıramayacağı ifade edildi.

Sevgili Canlar, yoluna ve ikrarına bağlı olan her Alevi kendisini Alevi Haber Ağı’nın doğal bir muhabir olarak görmelidir.
Oturduğu mahallede, okuduğu okulda, çalıştığı iş yerinde, üyesi olduğu Cemevi’nde ve sokakat haber niteliği taşıyan her durmla ilgili bize görsel veya yazılı haber göndermelidir.
Bu istemimiz Alevi kurum yöneticilerimiz içinde geçerlidir.
Alevi Haber Ağı: Gerçekleri yazacak… Geçekler yazılırken sende katkını sun can…
Saygılar, sevgiler