Strasbourg Alevi Kültür Merkezi – Cemevi Yeni Binasını Kitlesel Bir Törenle Açtı
⌈AHA⌉ Fransa’nın Strasbourg kentinde Alevi toplumu açısından tarihsel bir adım atıldı. Uzun yıllara yayılan kolektif emek ve dayanışmanın ürünü olan Strasbourg Alevi Kültür Merkezi – Cemevi, yeni binasında düzenlenen coşkulu bir törenle kapılarını açtı. Avrupa ve Türkiye’den yüzlerce kişinin katıldığı açılış, birlik ve ortak mücadele vurgusuyla gerçekleşti.
Türkiye ve Avrupa’dan Yoğun Katılım
“Birlik, Dayanışma ve Ortak Emek” sloganının hayat bulduğu törende, Avrupa’nın dört bir yanından ve Türkiye’den gelen davetliler bu anlamlı günü birlikte karşıladı. Açılış, Strasbourg Alevi toplumu için yalnızca bir bina değil, aynı zamanda kültürel hafıza ve inançsal süreklilik açısından önemli bir dönüm noktası olarak değerlendirildi.

Gülbenkle Başlayan Anlamlı Tören
Açılış programı, inanç önderlerinin okuduğu gülbenk ile başladı. Ardından, ortak mücadelenin sembolü olarak kurdele kesimi gerçekleştirildi. Sunuculuğunu Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Diplomasi Komisyonu temsilcileri Marc Arslan ve Taner Boyraz’ın üstlendiği törende, merkezin yalnızca fiziksel bir yapı değil, aynı zamanda toplumsal bir bellek ve kültürel bir ışık olduğu vurgulandı.
AABK Eşit Başkanlarından Birlik Mesajı
Törende konuşan AABK Eşit Başkanları Nevin Kamilağaoğlu ve Hüseyin Mat, merkezin inşasında emeği geçen tüm canlara teşekkür etti. Konuşmalarda, “Bu çatı, inancımızın ve kültürümüzün geleceğe taşınacağı; dayanışmanın her alanında hissedileceği bir merkez olacaktır” mesajı öne çıktı.
Üst Düzey Konuklar Törende Buluştu
Açılış töreni, inanç kurumları ve siyaset dünyasından çok sayıda ismi bir araya getirdi. Türkiye’den törene katılan isimler arasında; Mustafa Aslan (ABF Genel Başkanı), Cuma Erçe (PSAKD Genel Başkanı), Zeynel Abidin Koç (TAF Genel Başkanı), Ercan Geçmez (HBVAKV Genel Başkanı), Celal Fırat (DEM Parti İstanbul Milletvekili ve Garip Dede Dergâhı Vakfı Başkanı) ile Sibel Arslan (İsviçre Yeşiller Partisi Milletvekili) yer aldı.
Ayrıca Strasbourg Belediyesi yetkilileri, çeşitli siyasi parti temsilcileri ve Avrupa Parlamentosu milletvekilleri de törene katılarak dayanışma mesajları verdi.


Kadınlar, Gençler ve Federasyonlar Omuz Omuza
Törende Alevi hareketinin tüm bileşenlerinin güçlü katılımı dikkat çekti. AABK bünyesindeki federasyonların yöneticileri, inanç kurulu başkanları, Analar ve Dedeler; kadın ve gençlik örgütleriyle birlikte törende yer aldı. Bu yönüyle açılış, Alevi hareketinin ortak iradesini ve bütünlüğünü yansıtan bir buluşmaya dönüştü.
Schiltigheim bölgesinde 12 Rue des Sarcelles adresinde hizmete giren merkez, modern mimarisiyle Avrupa’daki Alevi toplumunun gücünü ve kurumsal varlığını temsil eden yeni bir çekim merkezi olmayı hedefliyor.

Sevgili Canlar, yoluna ve ikrarına bağlı olan her Alevi kendisini Alevi Haber Ağı’nın doğal bir muhabir olarak görmelidir.
Oturduğu mahallede, okuduğu okulda, çalıştığı iş yerinde, üyesi olduğu Cemevi’nde ve sokakat haber niteliği taşıyan her durmla ilgili bize görsel veya yazılı haber göndermelidir.
Bu istemimiz Alevi kurum yöneticilerimiz içinde geçerlidir.
Alevi Haber Ağı: Gerçekleri yazacak… Geçekler yazılırken sende katkını sun can…
Saygılar, sevgiler