Cum. Nis 17th, 2026

Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

SES Genel Merkezi’nden Savaş Karşıtı Açıklama: “Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur”

⌈AHA⌉ Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Merkezi, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Savaş bir halk sağlığı sorunudur. İran’da ve tüm dünyada barış diyoruz” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, ABD emperyalizmi ve İsrail siyonizminin yeni hedefinin İran olduğu belirtilerek, geçmişte Irak, Afganistan ve Libya’da yürütülen müdahalelerin benzer gerekçelerle hayata geçirildiği hatırlatıldı.

“Aynı Senaryo, Aynı Sonuç: İşgal ve Yoksulluk”

SES Genel Merkezi, Irak’ta “kitle imha silahı”, Afganistan’da “terörle mücadele”, Libya’da “insani müdahale” söylemleriyle yürütülen operasyonların işgal, talan ve yıkımla sonuçlandığını vurguladı. Venezüella ve Küba’ya yönelik ekonomik ve siyasal kuşatmaların da aynı politikanın parçası olduğu ifade edildi.

Açıklamada, savaşların en büyük bedelini emekçilerin ve halkların ödediği belirtilerek, bu nedenle savaşın yalnızca siyasi değil aynı zamanda bir halk sağlığı sorunu olduğu kaydedildi.

“Ortadoğu Sürekli Müdahale Alanı Haline Getirildi”

Ortadoğu’nun çok kimlikli ve çok kültürlü yapısına dikkat çekilen açıklamada, emperyal müdahalelerle birlikte bölge ülkelerinin sürekli hedef haline getirildiği ifade edildi. Ulus-devlet yapılarının, etnik ve mezhepsel farklılıkları gözetmeyen biçimde şekillendirilmesinin çatışmaları derinleştirdiği belirtildi.

Hem Emperyal Saldırılara Hem Otoriter Rejimlere Eleştiri

SES, emperyalist saldırıları kınarken, başta İran olmak üzere bölge ülkelerine de çağrıda bulundu. Açıklamada, coğrafyadaki tüm devletlerin içlerindeki farklılıkların haklarını güvence altına alan demokratik rejimlere geçmesi gerektiği ifade edildi.

Türkiye İktidarına Çağrı

Türkiye’deki iktidar bloğuna da seslenilen açıklamada, “Emperyal savaşın değil, barışın tarafı olun. ABD’nin Türkiye’deki üslerini kapatın. İçeride ve dışarıda barış ve demokrasinin yanında yer alın” çağrısı yapıldı.

SES Genel Merkezi, İran’da ve tüm dünyada barış talebini yineleyerek, savaş politikalarına karşı emek ve demokrasi güçlerini ortak mücadeleye davet etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir