Celal Fırat’tan Meclis’e Soru Önergesi: “Gazetecilik Suç Değildir”
⌈AHA⌉ DEM Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat, BirGün gazetesi muhabiri İsmail Arı’nın tutuklanmasına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne soru önergesi verdi. Fırat, basın özgürlüğü ve ifade hürriyetine yönelik ihlallere dikkat çekti.
“Basın Özgürlüğünde Gerileme”
Fırat, önergesinde basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkının demokratik toplumların temel unsurlarından biri olduğunu vurgulayarak, son dönemde gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklamaların artmasının ciddi bir gerilemeye işaret ettiğini belirtti.
“Gazetecilik Faaliyeti Kriminalize Ediliyor”
İsmail Arı’nın “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” ve “kamu görevlisine hakaret” suçlamalarıyla tutuklanmasının basın özgürlüğüne müdahale olduğunu ifade eden Fırat, gazetecilik faaliyetlerinin kriminalize edildiğine dikkat çekti.
Önergede, kamu yararını ilgilendiren haberler nedeniyle gazetecilerin hedef alındığına yönelik iddiaların güçlü olduğuna işaret edilerek, geçmişteki yargı uygulamalarının bu durumu desteklediği vurgulandı.
“Hukuki Uygulamalara Tepki”
Fırat, soruşturma dosyalarına sonradan sosyal medya paylaşımlarının ve eski içeriklerin eklenmesinin ceza hukukunun temel ilkeleriyle bağdaşmadığını belirtti. Bu tür uygulamaların, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunun gazeteciler üzerinde baskı aracı olarak kullanıldığı yönündeki kaygıları artırdığı ifade edildi.
“Yunus Emre Vakfı Haberi de Soruşturma Konusu”
Önergede ayrıca, İsmail Arı’nın kamuoyunda geniş yankı uyandıran ve yargı süreçlerini tetikleyen “Yunus Emre Vakfı”na ilişkin haberinin de soruşturma konusu yapılmasına tepki gösterildi.
“Adalet Bakanı’na 4 Soru”
Celal Fırat, Adalet Bakanı Akın Gürlek’in yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
- İsmail Arı hakkında yürütülen soruşturmanın somut dayanakları nelerdir?
- Gazetecilik faaliyetlerinin suç kapsamı dışında değerlendirilmemesinin gerekçesi nedir?
- “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunda gazetecilere uygulanan kriterler nelerdir?
- Soruşturma dosyasına sonradan eklenen içeriklerin hukuki dayanağı nedir?
Fırat, kamu yararı taşıyan gazetecilik faaliyetlerinin cezai soruşturmaya konu edilmesinin hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmadığını vurgulayarak, basın özgürlüğünün korunması çağrısında bulundu.

Sevgili Canlar, yoluna ve ikrarına bağlı olan her Alevi kendisini Alevi Haber Ağı’nın doğal bir muhabir olarak görmelidir.
Oturduğu mahallede, okuduğu okulda, çalıştığı iş yerinde, üyesi olduğu Cemevi’nde ve sokakat haber niteliği taşıyan her durmla ilgili bize görsel veya yazılı haber göndermelidir.
Bu istemimiz Alevi kurum yöneticilerimiz içinde geçerlidir.
Alevi Haber Ağı: Gerçekleri yazacak… Geçekler yazılırken sende katkını sun can…
Saygılar, sevgiler