Cum. Tem 24th, 2026

Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Diyarbakır Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cemevi’nde Muharrem Cemi Bağlandı / Video

⌈AHA⌉ Diyarbakır Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cemevi’nde Muharrem Matem Orucu kapsamında 24 Haziran’da Muharrem Cemi bağlandı. Post Dedesi Musa Karkin’in yürüttüğü cem erkânında zakirlik hizmetini İbrahim Erkul ve Özgür Karabulut üstlenirken, canlar cem meydanında bir araya gelerek gönüllerini birledi, özlerini dara çekti ve rızalık temelinde cem oldular. Yoğun katılımla gerçekleşen Muharrem Cemi’nde Kerbela’dan günümüze uzanan hakikat, adalet ve direniş geleneği bir kez daha hatırlatıldı.

Kerbela’dan Sivas’a Uzanan Katliamlar’da Hayatını Kaybedenler Anıldı

Delilin uyandırılmasıyla başlayan cem erkânında konuşan Post Dedesi Musa Karkin, Kerbela’dan Sivas Madımak Katliamı’na uzanan süreçte Alevilerin maruz kaldığı katliamlar ve acılar üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Delilin uyandırılması sırasında canlar, Kerbela’da, Sivas’ta ve tarih boyunca yaşamını yitiren, katliamlarda hayattan koparılan tüm canların anısına saygı duruşunda bulundu. Cem meydanında duygusal anlar yaşanırken, hakikat ve adalet mücadelesinin önemine vurgu yapıldı.

Canlar Rızalıkla Dara Durdu

Cem erkânının önemli aşamalarından biri olan rızalık bölümünde, canlardan rızalık alarak posta oturan Musa Karkin Dede, cem meydanındaki canlara birbirlerinden razı olup olmadıklarını sordu. Üç kez yöneltilen bu soruya canlar hep birlikte “Eyvallah” diyerek yanıt verdi ve birbirlerinden razı olduklarını dile getirdi. Böylece Alevi yolunun temel ilkelerinden biri olan rızalık anlayışı bir kez daha cem meydanında yaşatıldı.

12 Hizmet Yerine Getirildi, Deyişler Söylendi

Muharrem Cemi boyunca 12 hizmet erkânına uygun şekilde yerine getirildi. Zakirler İbrahim Erkul ve Özgür Karabulut’un söyledikleri deyişler canlar duygulu anlar yaşattı. Cem boyunca birlik, kardeşlik ve paylaşım duyguları öne çıkarken, canlar deyişler eşliğinde semaha durarak Muharrem ayının manevi atmosferini yaşadı.

Hak Lokmaları ve Aşure Rızalıkla Pay Edildi

Diyarbakır Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cemevi tarafından Muharrem Matem Orucu kapsamında düzenlenen cemde aşure lokması Musa Karkin Dede tarafından verildi. Canların getirdiği hak lokmaları ile cemevinde hazırlanan aşure lokması cem meydanında rızalıkla pay edildi. Alevi öğretisinde paylaşmanın, birliğin ve kardeşliğin simgesi olan lokmaların dağıtılmasının ardından canlar aynı sofrada buluşarak Muharrem’in manevi atmosferini birlikte yaşadı.

Kerbela’nın hakikatini, mazlumdan yana duruşu ve toplumsal dayanışma anlayışını yaşatan cem erkânı, lokmaların paylaşılmasının ardından delilin sır edilmesiyle tamamlandı. Diyarbakır Pir Sultan Abdal Cemevi’nde bağlanan Muharrem Cemi, Kerbela’nın hakikatini, Alevi yolunun rızalık anlayışını ve toplumsal dayanışma kültürünü bir kez daha yaşatan önemli bir inanç buluşması olarak hafızalarda yer etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir