Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Kaftancıoğlu’dan mahkeme heyetine: Sizden daha güçlü ve özgür hissediyorum

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, altı yıl önce yaptığı bazı sosyal medya paylaşımları ve hakkında üretilen sahte içerik nedeniyle yargılandığı davada bugün tekrar hâkim karşısına çıktı.

Resmi Twitter'da görüntüle

Canan Kaftancıoğlu’yla dayanışma için adliyede toplanan yüzlerce yurttaş, duruşmayı izliyor.

Kaftancıoğlu’na destek için gelenler arasında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da bulunuyor.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Çağlayan’da görülen davada, Kaftancıoğlu’ya “Türkiye Cumhuriyeti devletini alenen aşağılama”, ”kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret”, ”Cumhurbaşkanına hakaret”, ”halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” ve ”terör örgütü propagandası yapmak” suçlamaları yöneltiliyor.

Kaftancıoğlu hakkında 17 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Canan Kaftancıoğlu’ya destek olmak için çok sayıda kişi adliye önüne geldi. Adliyeye gelenler arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da bulunuyor.

Duruşmayı takip eden Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) Twitter hesabından aktardıklarına göre duruşmayı izlemek isteyen kalabalık nedeniyle duruşma salonunun kapısı kırıldı.

Kaftancıoğlu’nun Okuduğu Nazım Hikmet Şiiri Dosyada

Duruşmada ilk olarak mahkeme başkanı Akın Gürlek son celse sonrasında Kaftancıoğlu’nun kendilerini itham eden şiir okuduğunu söyledi ve bunun dosyaya eklendiğini belirtti.

Kaftancıoğlu’nun 18 Temmuz’da görülen ikinci duruşma öncesinde okuduğu şiir şöyle:

“Sen bu kavgada
bir nokta bile değil,
bir küçük, eğri virgül,
bir zavallı vesilesin.
Ben, kızabilir miyim sana?
Sen de bilirsin ki, benim âdetim değildir bir posta tatarına,
bir emir kuluna sövmek,
efendisine kızıp uşağını dövmek”

Erdoğan’ın avukatı üst sınırdan cezalandırılmasını istedi

Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Ferah Yıldız söz alarak “Mütalaya katılıyoruz. İyi hâl indirimi uygulanmasın. Ceza almasını istiyoruz” dedi.

Kaftancıoğlu: Hakikat hepimizi özgürleştirecek

Kaftancıoğlu da “Bu salonda sanık olmama rağmen kendimi sizden (mahkeme heyeti) daha özgür ve güçlü hissediyorum. Sizler de hakikatı arayıp, yaklaştığınızda özgürleşeceksiniz” diye konuştu.

Duruşmada mütalaaya karşı savunma yapan Canan Kaftancıoğlu savunmasına kendisine destek için duruşma salonunda olan herkesi selamlayarak başladı. “48 günün ardından yeniden bir aradayız” diyen Kaftancıoğlu, üstünlerin hukukuna değil hukukun üstünlüğüne inandığını belirtti.

Geçen duruşmada yaptığı birkaç detayı hatırlatmak istediğini aktaran Kaftancıoğlu, “Öncelikle ben cumhurbaşkanına hakaret etmedim bundan sonra da etmem. Kim ne söylerse söylesin, hakikati nasıl çarpıtırsa çarptırsın hakaret etmem. Mustafa Kemal’in oturduğu bu makama hakaret etmek kimsenin haddi değildir. Memleketimizde AKP genel başkanı aynı zamanda Cumhurbaşkanı. AKP Genel Başkanı’na yönelik siyasi eleştirilerim cumhurbaşkanına hakaret kapsamına sokulmaktadır. Yaptığım siyasi eleştiriler cumhurbaşkanlığını ayrı tutarak cumhurbaşkanının AKP’li kimliğine dairdir” dedi.

Terör örgütü propagandası yapmadım, yapmam. TV programında terör örgütü propagandası yaptıysam incelenir ama yok.

“Hakikati ortaya çıkarmak için benden çok sizin sorumluluğunuz var. Söylediklerimi teşvik ve tahrik olarak algılamak insanları kine sürüklemektir. Cumhurbaşkanına hakaret; kimi zaman bağlarından koparılarak, kimi zaman da söylediklerimin suç olarak algılanması iddia makamı tarafından ifade edilerek gerçeklerden uzaklaşılmıştır.

“27 yıl bile cezalandırılacak olsam hakikati söylerim. Sizler de hakikati arayın, ona yaklaştığınızda özgürleştiğinizi hissedeceksiniz. Bu hakikat hepimizi özgürleştirecek. Emin olduğun en temel gerçek özgürlüğü ve yaşamayı bağımsız olarak savunmaktır.”

Avukatlar: Siyasi kişiliğinden dolayı yargılanıyor

Kaftancıoğlu savunmasını bitirmesinin ardından avukatları söz aldı.

Kaftancıoğlu’nun siyasi kişiliğinden dolayı hukuki olmayan siyasi bir yargılama yapıldığını dile getiren avukatlar, hukuksuz bir soruşturma süreci yapıldığını söyledi ve tweet’lerin paylaşıldığı dönemin koşullarının ve bağlamlarının araştırılmasını talep etti.

Avukatlar söyle devam etti: “15 Temmuz ile alakalı atılan tweetin köprü üzerinde öldürülen askerle alakalı olduğu aşikardır.

“Müvekkilimizin halkı kin ve suça teşvik ettiğine yönelik yeterli kanıt bulunmamaktadır. İddianame hukuken sakattır. Mevcut iddianameyle yargılamanın yapılması hukuka aykırıdır.

“Müvekkilimizin yargılanmasına ve şüpheli ilan edilmesine sebep veren rapor tamamen hukuka aykırı delillerle hazırlanmıştır.

“Cumhuriyet Savcısı sanığın lehine ve aleyhine olan kanıtları toplamakla hükümlüdür yani sanığın da hakkını korumakla hükümlüdür. Müvekkilimizin sosyal medya paylaşımları ifade özgürlüğü kapsamındadır.”

**

18 Temmuz’da görülen son duruşmada savcı esas hakkında mütalaasını vermiş, Kaftancıoğlu’nun hapis cezasıyla çarptırılmasını ve tüm siyasi haklarından mahrum bırakılmasını istemişti.

Bugün görülmekte olan dava için Kaftancıoğlu’ya destek vermek amacıyla CHP’li 80 il başkanı tarafından yayınlanan ortak açıklamada, “Kaftancıoğlu davası, soruşturmanın başlatılmasından, iddianamenin hazırlanmasına kadar baştan sona siyasi bir davadır. Bu dava ile yalnızca Kaftancıoğlu değil CHP yargılanmaktadır. Demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne inanan herkesi Çağlayan Adliyesi’nde buluşmaya davet ediyoruz. Asla yalnız yürümeyeceksin Canan Kaftancıoğlu!” denilmişti.

Kaftancıoğlu’ya 153 sanatçıdan da destek açıklaması gelmişti. Arif Sağ, Ataol Behramoğlu, Barış Atay, Bedri Baykam, Bülent Emrah Parlak, Cahit Berkay, Edip Akbayram, Erdal Erzincan, Fazıl Say, Ferhan Şensoy, Genco Erkal, Leman Sam, Müjdat Gezen, Rutkay Aziz, Zülfü Livaneli ve Murathan Mungan gibi kültür sanat dünyasının önemli isimleri Kaftancıoğlu’ya destek açıklamasında bulunmuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir