Sarcelles’te Madımak’ın 33 Canı Anıldı: “Adalet Sağlanmadan Bu Acı Dinmeyecek”
AHA – Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu (FUAF) ile Sarcelles Belediyesi’nin ortak organizasyonuyla, Sivas Madımak Katliamı’nın 33. yıl dönümünde Fransa’nın Sarcelles kentinde anma programı düzenlendi. Alevi Anıtı önünde gerçekleştirilen etkinliğe yaklaşık 400 kişi katılırken, Madımak’ta yaşamını yitiren 33 can saygı, özlem ve adalet talebiyle anıldı.
Anmaya Alevi kurumlarının temsilcileri, demokratik kitle örgütleri, milletvekilleri, belediye başkanları, yerel yöneticiler ve çok sayıda yurttaş katıldı. Katılımcılar, 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde katledilen 33 canın unutulmadığını ve unutturulmayacağını bir kez daha güçlü bir şekilde dile getirdi.

33 Can İçin Semah Dönüldü, Mumlar Yakıldı
Anma alanında, Madımak Katliamı’nda yaşamını yitiren 33 canın fotoğrafları yer aldı. Program kapsamında semah dönüldü, gülbenkler okundu, mumlar yakıldı ve katledilenlerin isimleri tek tek okunarak anıları yaşatıldı.
Etkinlik boyunca yapılan konuşmalarda, Madımak Katliamı’nın yalnızca Alevi toplumuna yönelik değil; laikliğe, demokrasiye, düşünce ve inanç özgürlüğüne karşı işlenmiş bir insanlık suçu olduğu vurgulandı.
FUAF: “Madımak’ın Ateşi Hâlâ Yanıyor”
Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu adına yapılan konuşmada, Madımak’ın yalnızca geçmişte yaşanmış bir katliam olmadığı, aradan geçen 33 yıla rağmen adalet arayışının sürdüğü ifade edildi.
Açıklamada, gerçek sorumluların hâlâ hesap vermemesinin kabul edilemez olduğu belirtilerek, katliamla yüzleşilmeden, nefret suçlarına karşı etkili mücadele yürütülmeden ve cezasızlık politikalarına son verilmeden toplumsal barışın sağlanamayacağı vurgulandı.
Dayanışma Mesajları Verildi
Anmaya katılan milletvekilleri, Sarcelles Belediye Başkanı Bassi Konaté ve diğer yerel yöneticiler de yaptıkları konuşmalarda, Madımak’ta yaşamını yitirenlerin anısının insanlığın ortak vicdanında yaşamaya devam edeceğini belirterek dayanışma mesajları verdi.
“Madımak Unutulmadı, Unutturulmayacak”
Sarcelles’teki anma programı, “Madımak unutulmadı, unutturulmayacak” mesajıyla sona erdi.
Etkinlikte yapılan ortak çağrıda, 33 canın mücadelesinin eşit yurttaşlık, laiklik, demokrasi ve insan hakları mücadelesiyle birlikte yaşamaya devam edeceği vurgulanarak şu mesaj öne çıktı:
“33 canın ışığı yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor. Gericiliğe, ayrımcılığa, nefret siyasetlerine ve cezasızlık politikalarına karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Çünkü hafıza direniştir, adalet ise ortak mücadeleyle kazanılacaktır.”
![]()

Sevgili Canlar, yoluna ve ikrarına bağlı olan her Alevi kendisini Alevi Haber Ağı’nın doğal bir muhabir olarak görmelidir.
Oturduğu mahallede, okuduğu okulda, çalıştığı iş yerinde, üyesi olduğu Cemevi’nde ve sokakat haber niteliği taşıyan her durmla ilgili bize görsel veya yazılı haber göndermelidir.
Bu istemimiz Alevi kurum yöneticilerimiz içinde geçerlidir.
Alevi Haber Ağı: Gerçekleri yazacak… Geçekler yazılırken sende katkını sun can…
Saygılar, sevgiler
