COSMO İçin Mücadele Sürüyor: Köln’de Dayanışma Mitingi ve Konseri Düzenlenecek
AHA – Almanya’da göçmenlerin, farklı kültürlerin ve çok dilli yayıncılığın önemli sesi olarak görülen COSMO Radyosunun mevcut yapısıyla yayından kaldırılmasına yönelik planlara karşı tepkiler büyüyor. WDR Yayın Konseyi’nin son toplantısından da COSMO’nun geleceğine ilişkin olumlu bir karar çıkmaması üzerine, çok sayıda göçmen örgütü, sendika, kültür kurumu ve demokratik kitle örgütü 10 Temmuz Cuma günü Köln’de büyük bir dayanışma mitingi ve konser düzenleme kararı aldı.
Organizatörler, yaklaşık 110 bin imzaya, WDR Yayın Konseyi içindeki eleştirilere, Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Başbakanlığı’nın yürüttüğü hukuki incelemeye ve medya hukuku uzmanlarının uyarılarına rağmen WDR yönetiminin COSMO’yu mevcut haliyle yayından kaldırma planından vazgeçmediğine dikkat çekti.
Etkinlikte, COSMO’nun yalnızca bir radyo kanalı olmadığı; farklı kültürlerin, dillerin ve yaşam deneyimlerinin kamusal yayıncılıkta kendine yer bulduğu önemli bir platform olduğu vurgulanacak.
“COSMO’yu Mücadele Etmeden Teslim Etmeyeceğiz”
Dayanışma mitingi ve konser, 10 Temmuz Cuma günü saat 18.00 ile 21.00 arasında Köln Roncalliplatz’da gerçekleştirilecek.
Etkinliği düzenleyen DIDF e.V. Başkanı Alev Bahadır, WDR Yayın Konseyi’nin kararına tepki göstererek şu değerlendirmede bulundu:
“Yayın Konseyi bugün durup kararını dikkatlice yeniden değerlendirme fırsatına sahipti. Bu fırsatı değerlendirememesi, COSMO’nun kamu yayıncılığında bir ses olduğu birçok insana acı bir mesaj gönderiyor. Cuma günü, bu istasyondan mücadele etmeden vazgeçmeyeceğimizi göstereceğiz.”
Sanatçılar ve Siyasetçiler de Destek Verecek
Miting ve konser programında Patrice, Omar Jatta, Soufian (Bukahara), Fatih Çevikkollu, Conny ve sunucu René sahne alacak.
Etkinlikte ayrıca Köln Belediye Başkanı Teresa De Bellis-Olinger, Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Meclisi Başkan Yardımcısı Berivan Aymaz, Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Entegrasyon Konseyi Başkanı Tayfun Keltek ile Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Genel Sekreteri Ufuk Çakır da konuşma yapacak.
“COSMO Bir Radyo Kanalından Çok Daha Fazlasıdır”
Alev Bahadır, COSMO’nun göçmen toplumları açısından taşıdığı öneme ilişkin şu ifadeleri kullandı:
“Birçok insan için COSMO, kamu yayıncılığında duygusal yuvalarıdır. Dillerinin, müziklerinin ve yaşadıkları gerçekliğin doğal bir şekilde var olduğu bir yerdir. Bu yer ortadan kaybolursa, sadece bir radyo istasyonu değil, çok daha fazlası ortadan kaybolacaktır. 10 Temmuz’da bunu kabul etmeyi reddeden birçok insanın olduğunu göstereceğiz.”
Geniş Bir Dayanışma İttifakı Oluşturuldu
Miting, göçmen örgütleri, kültür kurumları, gençlik örgütleri ve sendikaların oluşturduğu geniş bir platform tarafından destekleniyor.
Destek veren kurumlar arasında Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), Almanya Alevi Gençlik Birliği, Berlin-Brandenburg Türk Toplumu (TBB), Rhein-Sieg/Bonn Kürt Topluluğu, COMITES Almanya, DIDF Gençlik, africologne, Roots & Routes Cologne, Arkadaş Tiyatrosu Köln, Arsch huh, Köln Gençlik Halkası, GEW NRW, ver.di Migration ve ver.di WDR de bulunuyor.
Hukuki Süreç Devam Ediyor
COSMO tartışması, Leipzig Üniversitesi’nden medya hukuku uzmanı Prof. Dr. Hubertus Gersdorf tarafından hazırlanan hukuki değerlendirmeyle yeni bir boyut kazandı. Raporda, COSMO’nun planlanan dönüşümünün WDR Yasası’na aykırı olabileceği değerlendirilirken, WDR yönetimi bu görüşe katılmadığını açıkladı.
Öte yandan Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Başbakanlığı, söz konusu hukuki değerlendirmeyi incelemeyi sürdürüyor. Kamuoyundan gelen yoğun tepkiler üzerine WDR’nin daha önce duyurduğu “1LIVE Street” isimli yeni yayın modelinin adı ise geri çekilmişti.
Dayanışma platformu, WDR’ye çağrıda bulunarak COSMO’nun çok dilli ve kültürlerarası yayın anlayışıyla korunmasını, ayrıca diğer ARD yayın kuruluşlarıyla birlikte daha da güçlendirilmesini talep etti.


Sevgili Canlar, yoluna ve ikrarına bağlı olan her Alevi kendisini Alevi Haber Ağı’nın doğal bir muhabir olarak görmelidir.
Oturduğu mahallede, okuduğu okulda, çalıştığı iş yerinde, üyesi olduğu Cemevi’nde ve sokakat haber niteliği taşıyan her durmla ilgili bize görsel veya yazılı haber göndermelidir.
Bu istemimiz Alevi kurum yöneticilerimiz içinde geçerlidir.
Alevi Haber Ağı: Gerçekleri yazacak… Geçekler yazılırken sende katkını sun can…
Saygılar, sevgiler