Çar. Tem 22nd, 2026

Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Bakırhan’dan “Çerçeve Yasa” Çağrısı: “Barışın İlk Adımı Meclis’te Atılmalı”

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada ekonomik krizden Kürt sorununun çözümüne, Ortadoğu’daki gelişmelerden demokratikleşme tartışmalarına kadar birçok başlıkta değerlendirmelerde bulundu. Barış ve Demokratik Toplum Süreci’nin yasal güvenceye kavuşturulması gerektiğini belirten Bakırhan, “Demokratik Türkiye’nin inşası için kalkış noktası çerçeve yasadır” dedi.

ANKARA – AHA DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki grup toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin hem ekonomik hem de siyasal alanda önemli sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirterek, demokratikleşme ve barış sürecinin ilerleyebilmesi için Meclis’in sorumluluk üstlenmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmasında Suruç Katliamı’nın yıldönümünden ekonomik krize, İran’ın Kürt bölgelerine yönelik saldırılarından Kürt sorununun çözümüne kadar birçok başlıkta değerlendirmelerde bulunan Bakırhan, toplumsal barışın kalıcı hale gelmesi için kapsamlı bir yasal düzenleme yapılması çağrısında bulundu.

“33 Düş Yolcusunu Unutmayacağız”

Konuşmasına Suruç Katliamı’nda yaşamını yitiren 33 genci anarak başlayan Bakırhan, katliamın üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen adaletin sağlanamadığını belirtti.

Bakırhan, “33 Düş Yolcusunun düşlerini gerçekleştirmek için parti olarak elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız” diyerek, adalet mücadelesini sürdüreceklerini ifade etti.

İran’a Kürtlere Yönelik Saldırıları Durdurma Çağrısı

Ortadoğu’daki gelişmelere de değinen Bakırhan, İran’ın İsrail ve ABD ile yaşadığı gerilim karşısında öfkesini Kürtlerden çıkardığını savundu.

İran ve İran destekli güçlerin Kürt bölgelerine yönelik saldırılarını kınayan Bakırhan, Kürtlerin eşit yurttaşlık taleplerinin bombalar ve idamlarla bastırılamayacağını söyledi.

“Milyonlar Hayat Pahalılığı Altında Eziliyor”

Ekonomik krizin toplum üzerindeki etkilerine geniş yer ayıran Bakırhan, milyonlarca yurttaşın geçimini kredi kartları ve tüketici kredileriyle sağlamaya çalıştığını belirtti.

Bakırhan, bireysel kredi borçları ve kredi kartı borçlarında takibe düşen alacakların hızla arttığını ifade ederek, emeklilerin ve dar gelirli yurttaşların ağır yaşam koşullarıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. İktidarın ekonomik tercihlerini eleştiren Bakırhan, kaynak sorunu değil tercih sorunu bulunduğunu savundu.

“Çerçeve Yasa Demokratikleşmenin Başlangıcıdır”

Barış ve Demokratik Toplum Süreci’nin kalıcı hale gelmesi için yasal zeminin oluşturulması gerektiğini dile getiren Bakırhan, çözüm sürecinin ilk adımının kapsamlı bir çerçeve yasa olduğunu söyledi.

Bakırhan, söz konusu düzenlemenin yalnızca teknik bir yasa değil, demokratikleşmenin başlangıç noktası olacağını belirterek, toplumun farklı kesimlerinin uzlaşısıyla hazırlanması gerektiğini ifade etti.

Kayyım Uygulamalarının Sona Ermesini İstedi

Konuşmasında yerel yönetimlere de değinen Bakırhan, kayyım uygulamalarının sonlandırılması gerektiğini belirterek, seçilmiş belediye başkanlarının görevlerine dönmesinin barış iklimine katkı sağlayacağını savundu.

Bakırhan ayrıca, siyasi tutukluların durumunun yeniden değerlendirilmesini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmasını istedi.

“Barış Kazanırsa 86 Milyon Kazanacak”

Konuşmasının son bölümünde barış sürecinin başarıya ulaşmasının yalnızca Kürt meselesinin çözümü açısından değil, Türkiye’nin ekonomik ve demokratik geleceği açısından da önemli sonuçlar doğuracağını belirten Bakırhan, “Barış ve Demokratik Toplum Süreci gelişirse 86 milyon kazanacak” dedi.

Ekonomik refahın, demokratikleşmenin ve toplumsal huzurun birlikte güçleneceğini ifade eden Bakırhan, “Barışa, demokrasiye ve eşitliğe dayalı kardeşlik için o bahar bu bahardır, o yaz bu yazdır” sözleriyle konuşmasını tamamladı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir