Cum. Ağu 7th, 2026

Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

DEM Parti’den “Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşme” Kanun Teklifi: “Barış ve Demokratik Çözüm İçin Tarihi Adım”

AHA Haber Merkezi— Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözümüne katkı sunmayı amaçlayan “Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi”ni Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundu. Kanun teklifi, DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan başkanlığında; grup yönetimi, parti sözcülüğü, Kadın Meclisi, İmralı Heyeti, Adalet Komisyonu üyeleri ile Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu üyelerinin katılımıyla imzalandı.

İmza töreninin ardından konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları, teklifin tek başına bütün sorunları çözmeyeceğini, ancak Türkiye’de barış, demokratikleşme ve ortak yaşamın güçlendirilmesi açısından tarihsel bir başlangıç niteliği taşıdığını ifade etti.

Bakırhan: “Bugün Türkiye Siyasi Tarihinde Yeni Bir Sayfa Açıyoruz”

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, konuşmasına barış sürecine katkı sunanlara teşekkür ederek başladı ve yaşamını yitiren Sırrı Süreyya Önder’i saygıyla andı.

Bakırhan, kanun teklifinin Türkiye açısından yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “Bugün Türkiye siyasi tarihinde yeni bir sayfa açıyoruz. 1985’ten 2015’e kadar bu mesele bağlamında birçok düzenleme yapıldı ancak hiçbiri kalıcı bir sonuç üretmedi. 27 Şubat’ta Sayın Öcalan’ın yaptığı çağrıyla birlikte ilk kez ortak geleceğimizin hukukunu birlikte yazıyoruz.”

“Bu Yasa Yeni Bir Başlangıçtır”

Kanun teklifinin eksiklikleri bulunduğunu ancak buna rağmen önemli bir eşik oluşturduğunu ifade eden Bakırhan, şöyle konuştu: “Bu yasa bir son durak değil, tam tersine değerli ve tarihi bir başlangıçtır. Türkiye için yeni bir kapı aralayacak, yeni bir eşiğin aşılmasını sağlayacaktır.”

Bakırhan, atılan imzanın yalnızca bir kanun teklifine değil, aynı zamanda barışa, demokrasiye ve ortak geleceğe atılmış bir imza olduğunu belirterek, sürecin toplumun bütün kesimlerinin katkısıyla ilerlemesini istediklerini söyledi.

Hatimoğulları: “Tarihi Bir Öneme Sahip”

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise yaptığı açıklamada, parlamentoya sunulan teklifin Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözümü açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.

Hatimoğulları, şu değerlendirmede bulundu: “Bugün parlamentoya sunulan yasa teklifi son derece önemli ve tarihi bir anlam taşımaktadır. Bu yasa tek başına yüz yıllık bir sorunu çözmeyecek olsa da çözüm yolunda önemli bir kapı aralayacaktır.”

“Negatif Barıştan Pozitif Barışa Geçiş İçin Önemli Bir Adım”

Hatimoğulları, teklifin yalnızca çatışmasızlık süreci açısından değil, demokratikleşme bakımından da önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bu yasa negatif barıştan pozitif barışa geçiş açısından son derece önemlidir. Demokratik Cumhuriyet’in inşası ve ülkenin demokratikleşmesi bakımından bir kök yasa, bir çerçeve yasa olmasını umut ediyoruz.”

Yasanın uygulanmasında kurulacak mekanizmaların işlevinin belirleyici olacağını ifade eden Hatimoğulları, bunun devamında demokratikleşmeyi güçlendirecek yeni yasal düzenlemelerin de hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

“Kürt Sorunu Demokratik Yöntemlerle Çözülmelidir”

Hatimoğulları, Kürt sorununun yalnızca güvenlik eksenli bir mesele olarak değerlendirilemeyeceğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Kürt sorunu bir terör sorunu değildir. Kürt sorunu; iktisadi, sosyal, siyasal ve toplumsal bir sorundur. Bu nedenle çözümün de müzakere, diyalog ve demokratikleşme temelinde geliştirilmesi gerekmektedir.”

Parlamentodaki Tüm Partilere Destek Çağrısı

DEM Parti Eş Genel Başkanları, kanun teklifinin TBMM’de grubu bulunan ya da bulunmayan bütün siyasi partiler tarafından desteklenmesini beklediklerini ifade etti.

Açıklamada, söz konusu teklifin yalnızca belirli bir kesimin değil, Türkiye’de yaşayan 86 milyon yurttaşın demokratik geleceğine katkı sunmayı amaçladığı belirtilerek, parlamentodaki tüm siyasi partilere sürece katkı sunma çağrısında bulunuldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir