FDG’den “Mameki Fest” Boykotu: “Dersim’in Kimliğini Ve Kültürünü Tasfiye Etmeye Yönelik Politikalara Geçit Vermeyeceğiz”
AHA Haber Merkezi — Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu (FDG), Dersim’de düzenlenecek “Mameki Fest” adlı etkinliğe ilişkin sert bir açıklama yayımlayarak festivali boykot ettiklerini duyurdu. Dersim’in tarihsel kimliğini, ana dili Kırmancki/Zazaca’yı, Alevi inancını ve kültürel hafızasını görmezden gelen hiçbir organizasyonun Dersim’i temsil edemeyeceğini belirten Federasyon, halkı, demokratik kurumları, sanatçıları ve aydınları festivale katılmamaya çağırdı.
FDG açıklamasında, Dersim’in yüzyıllardır sürdürdüğü kültürel ve inançsal birikimin, geçmişten bugüne uygulanan inkâr ve asimilasyon politikalarına rağmen ayakta kaldığına dikkat çekilerek, bugün farklı yöntemlerle sürdürüldüğü ifade edilen kimliksizleştirme politikalarına karşı ortak bir duruş sergilenmesi gerektiği vurgulandı.
Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu’nun Açıklaması
“Dersim’in Kimliğini, Dilini ve Kültürünü Tasfiye Etmeye Yönelik Politikalara Geçit Vermeyeceğiz!
Dersim’de düzenlenen ‘Mameki Fest’i boykot ediyoruz!
Dersim, binlerce yıllık tarihi, başta Kırmancki/Zazaca dili, Alevi inancı, kültürü ve doğasıyla şekillenmiş bir coğrafya olarak, soykırımlara, sürgünlere ve inkâr politikalarına rağmen ayakta kalmayı başarmış yaşayan bir halkın hafızasıdır. Bugün bu hafızayı silmeye, kimliğini görünmez kılmaya ve kültürel varlığını eritmeye yönelik her girişim, geçmişte uygulanan asimilasyon politikalarının farklı yöntemlerle devam ettirilmesidir.
Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu (FDG) olarak, Dersim’de düzenlenen Mameki Fest adı altındaki organizasyonu açıkça kınıyor, halkımızı bu etkinliğe katılmamaya çağırıyor ve festivali boykot ettiğimizi ilan ediyoruz.
Yıllardır Dersim, yoğun güvenlik politikalarının gölgesinde yaşamaya zorlanmaktadır. Askeri karakolların, güvenlikçi anlayışın, ekonomik yoksulluğun, işsizliğin, zorunlu göçün, doğa talanının ve toplumsal yozlaşmanın kuşattığı bir coğrafyada, halkın gerçek sorunları görmezden gelinerek düzenlenen ‘bayram’ ve ‘festival’ organizasyonlarının halkın vicdanında hiçbir karşılığı yoktur. Bir halkın dili yok edilirken, köyleri boşaltılırken, gençleri göçe zorlanırken ve kültürel değerleri sistemli biçimde aşındırılırken, sahne gösterileriyle normalleşme görüntüsü yaratılması kabul edilemez.
Bir etkinliğin ‘festival’ ya da ‘bayram’ olarak adlandırılabilmesi için o kentin dilini, kültürünü, inancını, müziğini, sanatını, tarihini, doğasını, mutfağını ve toplumsal belleğini yaşatması gerekir. Dersim’in ana dillerini, kültürel mirasını, Alevi inancını ve halkın ortak hafızasını dışlayan hiçbir organizasyon, adına ‘Mameki Fest’ ya da başka bir isim verilse de Dersim’i temsil edemez.
İçeriğinde Dersim olmayan, halkın iradesini ve değerlerini yok sayan, devletin yıllardır sürdürdüğü kimliksizleştirme ve kültürel asimilasyon politikalarına dolaylı ya da doğrudan hizmet eden hiçbir etkinlik meşru değildir. Dersim’in kimliğini folklorik bir süse indirgemeye çalışan anlayış, halkın tarihine ve geleceğine karşı işlenmiş ciddi bir sorumsuzluktur.
Gerçek bir Dersim Festivali ancak demokratik kitle örgütlerinin, kültür kurumlarının, sanatçıların, aydınların, köy derneklerinin, yerel inisiyatiflerin ve Dersim halkının ortak iradesiyle oluşturulacak bağımsız ve demokratik bir tertip komitesi tarafından düzenlenebilir. Dersim’in geleceğine ilişkin söz hakkı yalnızca Dersim halkına aittir.
Tüm halkımızı, demokratik kurumları, sanatçıları, aydınları ve vicdan sahibi herkesi Dersim’in diline, kültürüne, kimliğine ve tarihsel hafızasına sahip çıkmaya; asimilasyonu meşrulaştıran bu tür organizasyonlara karşı ortak tavır almaya ve Dersim’de düzenlenen Mameki Fest’i boykot etmeye çağırıyoruz.
Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu (FDG)“

Alevi Haber Ağı
Sevgili Canlar,
Yoluna ve ikrarına bağlı her Alevi, kendisini Alevi Haber Ağı’nın doğal bir muhabiri olarak görmelidir.
Oturduğu mahallede, okuduğu okulda, çalıştığı iş yerinde, üyesi olduğu cemevinde ve yaşadığı çevrede haber değeri taşıyan her gelişmeyi; fotoğrafı, videosu veya yazılı bilgisiyle birlikte bizlere ulaştırmalıdır.
Bu çağrımız, Alevi kurumlarımızın yöneticileri ve temsilcileri için de geçerlidir.
Alevi Haber Ağı, Alevilerin sesi olmanın yanı sıra; emekten, demokrasiden, laiklikten, eşit yurttaşlıktan, kadın özgürlüğünden, gençlerin geleceğinden, doğanın ve çevrenin korunmasından yana; bütün ezilenlerin sesi olmayı sürdürecek, gerçekleri yazmaya ve kamuoyuyla paylaşmaya devam edecektir.
Gerçekler ancak birlikte görünür olur. Gerçekler yazılırken sen de katkını sun can!
Fotoğrafını çek, videonu kaydet, haberini yaz ve bize ulaştır. Çünkü Alevi Haber Ağı hepimizin ortak sesidir.
Saygı ve sevgilerimizle…
Alevi Haber Ağı