FEDA ve DAKB: “Barış İçin Yürüyenlerle Birlikteyiz”
AHA | Demokratik Alevi Kadınlar Birliği (DAKB) ile Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), “Barış İçin Yürüyenlerle Birlikteyiz” başlığıyla yayımladıkları ortak açıklamada, barış ve demokratik toplum sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kurumlar, TBMM gündemindeki “Çerçeve Yasa” olarak nitelendirdikleri düzenlemeye destek verdiklerini açıklarken, düzenlemenin demokratikleşme ve Alevilerin talepleri bakımından önemli eksiklikler taşıdığına da dikkat çekti.
“Barış Ve Demokrasi Alevi Toplumu İçin Vazgeçilmezdir”
FEDA ve DAKB açıklamasında, çatışmalı sürecin sona erdirilmesinin ve demokratik bir toplumun inşa edilmesinin Aleviler açısından taşıdığı öneme vurgu yaptı.
Alevi toplumunun tarih boyunca katliam, asimilasyon ve ağır hak ihlalleriyle karşı karşıya kaldığının belirtildiği açıklamada, barış ve demokrasi talebinin aynı zamanda inançsal bir anlam taşıdığı ifade edildi.
Açıklamada şu değerlendirmeye yer verildi: “Katliamların ve soykırımların her biçimini yaşamış olan Alevi toplumunun demokrasiye ve barışa yaşamsal düzeyde ihtiyacı bulunduğu bilinmektedir. Dahası her süreçte Alevi toplumu için barış ve demokrasi, inançsal olarak da vazgeçilemezdir.”
“Çerçeve Yasayı Destekliyoruz”
FEDA ve DAKB, açıklamalarında söz konusu düzenlemenin çatışmalı sürecin sona ermesine ve demokratik gelişmelerin önünün açılmasına katkı sağlamasını beklediklerini belirterek desteklerini şöyle ifade etti: “Alevi toplumunun ve Reya Hak inancının mensupları olarak bizler, bu yasayı destekliyoruz. Demokratik bir toplumun inşası için ortaya konulan bu iradeye, bir kez daha katliamlara, soykırımlara ve her türden asimilasyon uygulamasına maruz kalmayacağımıza olan inançla bu desteği sunuyoruz.”
Kurumlar, Abdullah Öcalan’ın söz konusu düzenlemeyi “bin kilometrelik yolun ilk adımı” olarak tanımladığını aktararak, barış ve demokrasiyi tesis etmeye yönelik sürecin önemli bir sorumluluk taşıdığını kaydetti.
Yasaya Eleştiri: “Demokratikleşmeden Ayrı Tutulması Çözümün Ruhuna Uygun Değil”
FEDA ve DAKB, düzenlemeye destek vermekle birlikte içeriğine yönelik eleştirilerini de dile getirdi.
Demokratik kamuoyunda yasaya ilişkin ciddi eleştirilerin bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, düzenlemenin Aleviler açısından da önemli eksiklikler taşıdığı savunuldu.
Kurumlar özellikle meselenin “terör” kavramı üzerinden ele alınmasına ve demokratikleşme sürecinden ayrı tutulmasına itiraz ederek şu ifadeleri kullandı: “Her şeyden önce sorunun terör kavramıyla ifade edilmesi ve demokratikleşme sürecinden ayrı tutulması, çözüm niyetinin ruhuna uygun değildir.”
“Demokrasiye Giden Yol Barıştan Geçmektedir”
Açıklamada barış ile demokrasinin birbirinden ayrı düşünülemeyeceğine vurgu yapılarak, kalıcı bir barışın ancak demokratikleşmeyle güvence altına alınabileceği belirtildi:
“Demokrasiye giden yol barıştan geçmektedir. Aynı şekilde barış ise ancak demokrasiyle garanti edilebilir. Dolayısıyla bu iki kavramın birbirinden kopartılması çözüme hizmet etmez.”
“Aralanan Bu Kapıyı Sonuna Kadar Açmak Sorumluluğumuzdur”
FEDA ve DAKB, söz konusu düzenlemenin başta Kürt sorunu olmak üzere Türkiye’nin demokratikleşmeye ilişkin bütün sorunlarını tek başına çözemeyeceğinin altını çizdi.
Bununla birlikte yasadaki eksikliklerin düzenlemeye bütünüyle karşı çıkmak için gerekçe olarak görülmemesi gerektiğini savunan kurumlar, barış ve demokratikleşme yönünde atılacak adımlara katkı sunmaya devam edeceklerini belirtti.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu yasanın çıkartılması, çeşitli eksikliklerinden hareketle karşı duracağımız bir gelişme değildir. Aralanan bu kapıyı sonuna kadar açmak ve bu yolda barışa ve demokrasiye gitmek için bize ne düşüyorsa onu yapmak görevimiz ve sorumluluğumuzdur.”
FEDA ve DAKB ortak açıklamalarını şu ifadelerle tamamladı:
“Aşk olsun hak ve hakikat yolunda yürüyenlere.”
“Yaşasın barış ve demokratik özgür gelecek.”

Alevi Haber Ağı
Sevgili Canlar,
Yoluna ve ikrarına bağlı her Alevi, kendisini Alevi Haber Ağı’nın doğal bir muhabiri olarak görmelidir.
Oturduğu mahallede, okuduğu okulda, çalıştığı iş yerinde, üyesi olduğu cemevinde ve yaşadığı çevrede haber değeri taşıyan her gelişmeyi; fotoğrafı, videosu veya yazılı bilgisiyle birlikte bizlere ulaştırmalıdır.
Bu çağrımız, Alevi kurumlarımızın yöneticileri ve temsilcileri için de geçerlidir.
Alevi Haber Ağı, Alevilerin sesi olmanın yanı sıra; emekten, demokrasiden, laiklikten, eşit yurttaşlıktan, kadın özgürlüğünden, gençlerin geleceğinden, doğanın ve çevrenin korunmasından yana; bütün ezilenlerin sesi olmayı sürdürecek, gerçekleri yazmaya ve kamuoyuyla paylaşmaya devam edecektir.
Gerçekler ancak birlikte görünür olur. Gerçekler yazılırken sen de katkını sun can!
Fotoğrafını çek, videonu kaydet, haberini yaz ve bize ulaştır. Çünkü Alevi Haber Ağı hepimizin ortak sesidir.
Saygı ve sevgilerimizle…
Alevi Haber Ağı