Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Diyanet ‘hurafe’ demişti, Valilik ‘Hızır orucu’ etkinliği düzenledi

Tunceli'de Alevi inancında önemli yere sahip hızır ayı ve orucu dolayısıyla "Hızır orucu" etkinliği düzenlendi. Tunceli Cemevi'nde Valilik ve Tunceli Hacı Bektaşı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneğince ortaklaşa düzenlenen etkinlikte Tunceli Valisi ve Belediye Başkan Vekili Tuncay Sonel ile bir hayırseverin bağışladığı kurbanlarla yapılan yemekler, katılanlara ikram edildi. ( Haydar Toprakçı - Anadolu Ajansı )

Diyanet ‘hurafe’ demişti, Valilik ‘Hızır orucu’ etkinliği düzenledi

Diyanet Alevilerin inancına ‘hurafe’ dedi, Tunceli Valiliği ‘Hızır orucu’ etkinliği düzenledi.

Diyanet’in haber sitesinde yer alan Hızır’a ilişkin karalayıcı ifadelere tepki gecikmedi. Alevi toplumunun kutsal saydığı Hızır’ı “hurafe” olarak adlandıran Diyanet’in web sitesindeki yazılara HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen’den sert yanıt geldi. 13 Şubat’ta TBMM’de Hızır lokması da dağıtan Özen “hadlerini bilsinler” dedi. Diyanet’in bu açıklaması sonrası Tunceli Cemevi’nde Valilik ve Tunceli Hacı Bektaşı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneğince ortaklaşa düzenlenen etkinlik düzenledi.

Tunceli halkın iradesi yok sayılarak kayyum olarak atanan Tunceli Belediye Başkan Vekili Tuncay Sonel(aynı zamanda Tunceli Valisi) ile bir hayırseverin bağışladığı kurbanlarla yapılan yemekler, etkinliğe katılanlara ikram edildi. Vali Sonel, etkinliğin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Hızır oruçlarının Alevi vatandaşlar için önemli olduğunu söyledi.Etkinliğe Vali Sonel’in yanı sıra Tunceli Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Vedat Çolak, İl Jandarma Komutanı Albay Sinan Şen, İl Emniyet Müdürü Doğu Ateş, kurum müdürleri ve çok sayıda kişi katıldı.
‘İNANCIMIZA DİL UZATMASINLAR’

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, şu eleştirilerde bulundu:

“Bu olaya tarihi açıdan bakmak lazım. Özellikle Osmanlı döneminde Şeyhülislamlar aracılığı ile binlerce fetva verilmişti. Alevilerin malı, canı, ırzı ve katli vaciptir deniliyordu. Şimdi onu yapmıyorlar ama Diyanet, Şeyhülislamlığın uzantısı olmuş durumda. Türkiye’de kaynak ve insan gücü olarak ordudan sonra ikinci en büyük güç Diyanet’tir. Özetlemek gerekirse; artık herkes haddini bilmeli. Diyanet’in, bizi tanımlayıp, pirlerimizi, değerlerimizi böylesine küçümseyici söz söyleme hakkı yoktur. Dönüp bir kendilerine baksınlar. Bizim inancımıza dil uzatmasınlar. Biz kayıptan bir güç değil, Hızır’ın ne olduğunu biliriz. Bizi başkalarına benzetmesinler. Bizler Hızır’a yüklediğimiz anlamı çok iyi biliyoruz. Piyasada binlerce Sünni, Alevilik konusunda kitap yazıyor ama bir tek Alevi’nin Sünnilik konusunda kitap yazdığı görülmemiştir. Biz haddimizi bilip kimsenin inancını ne küçümseriz ne de tanımlamaya çalışırız. Kimse de bizim inanç ve değerlerimizi küçültücü, aşağılayıcı ifade kullanamaz.”

‘HIZIR MAZLUMUN HAKKINI SAVUNANDIR’

Benzer konulara dair mecliste birçok kez öneri ve yasa teklifini gündeme getirdiğini söyleyen Özen sözlerini şu cümlelerle sürdürdü:

“İnsan hakta, hak insandadır. Desturumuz budur. Hızır, söylendiği gibi kayıptan bir şey değildir. Hızır, dar ve zor zamanda yardımımıza yetişen bir güçtür. Kimi zaman Hızır için boz atlı, kimi zaman bir güvercin donunda yakıştırması yapmışız. Bazen de doğanın gücü olarak adlandırmışız. Örneğin yaz mevsimlerinde kuraklık olur. Ardından bir yağmur yağar ve her taraf yeşerir. Bu durumda denilir ki ‘yağmur Hızır gibi yetişti’. Yani bizdeki Hızır darda, zorda olan, aynı zamanda mazlumun hakkını savunandır. Ama onların kafaları almıyor. Dünyayı yorumlamada farklı bir bakış açıları olduğu için Hızır’ı anlamaları da kolay olmayacaktır. Bilmeliler ki bizim Hızırımıza, kutsalımıza dil uzatmalarını hadlerini bilmemek olarak yorumluyorum.”
Haber: Tele 1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir