Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Maraş Katliamı’nda hayatlarını kaybedenler , Katliamın 41. Yılında Yörükselim Mahallesi’nde anılacak

Maraş Katliamı’nda hayatların kaybedenler,  Alevi kurumları ve demokratik kitle örgütleri tarafından katliamın 41. Yılıdönümünde  Maraş’ın Yürükselim Mahallesi’ndeki Erenler Cemevi’nde anılacak. 21 Aralık 2019 tarihinde yapılacak anma etkinliği saat:11:00’de başlayacak.

MARAŞ’TA NE OLMUŞTU?

Maraş’ta resmi rakamlara göre 111,  Alevilere göre ise 500’e yakın mahsum insan katledildi. Binlerce kişi yaralandı, çocuklar katledildi, kadınlara tecavüz edildi. 19 Aralık 1978’de başlayan saldırılar 26 Aralık’a kadar iktidar, asker ve polis tarafından seyredildi.

Bu vahşi katliamım üzerinden  tam 41 yıl geçti. Aradan geçen bunca yıla rağmen katliamı yapannlar  tüm iktidarlar tarafından korundukları için halkın arasında ‘özgürce’ dolaşmaya devam ediyor. Katliamın bir numaralığı sanığı Ökkeş  Kenger, önce beraat ettirildi, sonra  soyadını değiştirilerek  ANAP-BBP ittifakıyla Kahramanmaraş milletvekili olarak seçildi.  . Bu ödülendirme yetmemiş gibi Alevilerile alay ederecesine  bu eli kanlı katilin ‘Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi‘‘ olması sağlandı. Bu katil daha sonra AKP tarafından ” Alevi açılım yüzü” olarak sunuldu.

Maraş’ta katliam MHP’lilerin “Güneş Ne Zaman Doğacak” adlı Sovyetler Birliği karşıtı bir filmi bombalaması ve bu olayı Alevilerin, solcuların yaptığı söylentisini kentte yayması ile başladı. Oysa saldırının asıl faili AKP’nin Alevi açılımında dahi rol vermek istediği ülkücü Ökkeş Şendiller’di.

19 Aralık’ta başlayan saldırılar sonrası 21 Aralık’ta Hacı Çolak ve Mustafa Yüzbaşıoğlu adlı TÖB-DER üyesi iki solcu öğretmen, okul çıkışında katledildi.

Bununla yetinmeyen faşistler öğretmenlerin cenaze törenine dahi saldırır, saldırıda ülkücü katiller yalnız değildir. Maraş müftüsü, Alevilere saldırının organizasyonunu yapan isimler arasında yer aldı.

Yaşanan vahşetin son noktası 24 Aralık’ta Alevi mahallelerinin otomatik silahlarla taranmasıyla başlar. Maraş tecavüzler, çocukların kurşuna dizilmesi ve daha yüzlerce insanlık dışı olaya sahne oldu.

Devlet ise olayları günlerce seyrettikten sonra kente geldi.

1991 yılına dek süren Maraş Katliamı Davası’nda, 804 kişi yargılanır ve çeşitli cezalar verildi. Dosya, Yargıtay’ın bozma kararının ardından, 1991’de yeni çıkarılan Terörle Mücadele Yasası’na dayanarak kapatıldı.

Katliamın ardında MİT ve MHP’nin yer aldığı birçok raporda yer aldı ancak tek bir adım dahi atılmadı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir