Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Khal Gağan Almanya’nın Hagen Kentinde coşkuyla kutlandı- Video

AHA / Köln – Dersimliler, Aralık ayının son haftasında Almanya’nın birçok kentinde Khal Gağan’nı kutlama şenlikleri düzenlediler. Bu şenliklerden biriside, 27 Aralık 2019 Cuma günü  Almanya’nın Hagen kentinde düzenlendi. Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu (FDG)  ile  Dortmund Dersim Derneği‘nin Hagen‘deki Doğan Arena düğün salonunda birlikte düzenledikleri Khal Gağan şenliği coşkulu geçti. Hagen Alevi Kültür Merkezi’nin yanısıra, yakın şehirlerdeki AKM’lerinde destek verdikleri Gağan kutlamasında lokma gülbengini  FDG İnanç Kurulu Başkanı Turabı Karabulut okudu. Coşkulu geçen  etkinliğe  yüzlerce kişi katıldı.

‘‘ Khal Gağan etkinliğine  hoş geldiniz ‘‘

Hagen‘deki Gağan şenliğinde  tertip komitesi adına Hüseyin Göğer  konuştu. Göğer sözlerine etkinliğe katılan Dersimlileri ve dostlarını selmlayarak başladı: ‘‘Değerli  Dersimler  ve Dersimlerin değerlı dostları, Dortmund Dersim Derneği‘nin düzenlenmiş olduğu , Hagen ve Cevresi Alevı Kültür Merkezi‘nin  ve yine Wupertal Alevi Kültür Merkezi’nin  Kırmancıkı ve Sazak’ı Kurs Grubu‘nun  desteklediği  Khal Gağan etkinliğine  hoşgeldiniz‘‘ diyen Göğer, konuşmasın davamında şu ifadeleri kullandı:

‘‘Khal Gağan genel anlamda bir Alevi kültürüdür … Ve bir Dersim coğrafyasının kültürüdür . Uzun zamanda beri kaybolan,  bu  Khal Gağan kültürü yeniden hatırlamak ve geleceğimiz olan çocuklarımıza öğretmek için bugün burda bir aradayız . Bize destek sunan  tüm kurumlara canı gönülden tesekkür ediyoruz .

Ve yine şartlar, koşular, ne olursa olsun bizim yanımızda olan, bize  omuz veren, değerli dostumuz Kıvram Erdal’a ve yine gerek dünyada gerek ülkemızde  Alevi  toplumunun sesi, kulağı ve gözü olan YOL TV’mize ve burada çekim yapan emekçilerine çok teşekkür edıyoruz .

Ve yine  AABF ‘nin  İnanç Kurulu‘ndan Senay Malkoç  Ana aramızda , AABF   NRW Bölge yöneticileri Mesut Kabakçı ile Funda Öztür aramızdalar. Una ve çevresı AKM Başkanı sayın İsmail Koç dostumuz aramızda…  Bugün burda bizi yanlız bırakmıya kurum temsilcilerine  ve siz değerli dostlarımıza teker teker hoşgeldiniz diyorum ve sizlerı  en içten duygularımla selamlıyorum‘‘ dedi

 Khal Gağan bir Alevi kültürüdür

Khal Gağan’ın Alevi kültürü olduğuna vurgu yapan Göğer, konuşmasını şunları ifade ederek sürdürdü: ‘‘Bir toplum kendi kültürüyle , kendi inancıyla , kendi diliyle var olur! Bu anlamıyla diyoruzki dostlar kendi kültürünüze,  kendi inançımıza  ve kendi dilimıze sayıp  çıkmalıyız.

İşte biz bugün kendi kültürümüze  sayıp  çakma adına buradayız. Bu vesileyle bizi yanlız bırakmadığınız icin hepınıze tesekkür ediyorum. Khal Gağanız kutlu olsun‘‘ dedi.

Cemal Taş ve ekip arkadaşları tarafından çekilen Gağan Filimi’nin sinevizyondan gösterildiği etkinlikte, Kivrem Erdal ve grubu’da sahne aldı. Grup söylediği deyiş ve türkülerele etkinliğe renk katarak kitley coşturdular.  Kalik-Fatik (Kalo-Fatik) oyuncuları davul zurna eşliğinde salona girip halkın arasında dolaşmaya başladığında, salondaki çoşku doruğa ulaştı.Varvara ve Sılemanu halk oyunları ekibinin kitleyi coşturduğu etkinlikte, AABF‘nin eski yönetcilerinden Mehmet Caba’da kısa bir konuşma yaptı. Hagen’de düzenlenen ‘‘Khal Gağan senliği çocuklara hediyeler dağıtılarak sonlandırıldı.

Hasan Subaşı / Alevi Haber Ağı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir