Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Avusturya ABF Onursal Başkanı Mehmet Ali Çankaya:  Peki şikayet etmediyseniz neyi durdurdunuz?

Alevi kamuoyu tarafından yakinen bilindiği üzere, Avusturya  İslam Alevi İnanç Topluluğu (ALEVİ), 13 Mart 2015 tarihinde, Avusturya‘da  çıkan “Yeni İslam Yasası”nın   Aleviliği islamın bir alt kolu olarak  tanımlamasını kabul ederken, Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu ( AABF) bu tanımlamayı kabul etmemişti . Bunla birlikte,  “Yeni İslam Yasası”nın, Alevileri temsil etme hakkını Avusturya Alevi İnanç Topluluğu’na vermesine itiraz etmişti. AABF, Viyana Alevi Kültür Derneği’nin ‘‘Alevi İslam İnanç Toplumu“ ismi altında kendisini resmileştirip, Alevliği İslamın bir alt kolu ya da yorumu gibi göstermiş olmasına itiraz ederek, bunun Aleviliğin hem tarihi hem de sosyolojik açıdan tahrif edilmesi anlamı taşıdığını vurgulamıştı.

Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu , Aleviliğin tanımına yönelik yaratılan bu ‘‘kaos ve kargaşanın‘‘ bir an önce son bulması için toplumsal, örgütsel ve hukuksal zeminde zorlu bir mücadele başlatımıştı. AABF,  ‘‘Aleviliğin kendine özgün ve ‘İslam Yasasın’dan ayrı‘‘ bir inanç olarak tanınması için başlattığı hukusal mücadeleyi, davayı 10 Aralık 2019 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi‘ne taşıyarak daha üst bir platformda sürdürüyor.

Bilindiği üzere, Avusturya İslam Alevi İnanç Topluluğu (ALEVİ) “Yeni İslam Yasası”nın kendisine tanıdığı haklardan hareket ederek, AABF hakkında defalarca  Din İşleri Dairesi’ne (Kultusamt’a) şikayette bulunmuştu.

Bu şikayetler üzerine,1989 yılından bu yana Avusturya’da çalışmalarını sürdüren Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu’na, Avusturya Kültür Bakanlığı’ndan bir tebligat gönderilmişti.

Avusturya Alevi İslam Topluluğu‘nun şikayeti üzerine gönderilen tebligatta Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu’na bağlı olan derneklerin ya İslam yasasına bağlanması gerektiği ya da Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu’na bağlı olan Alevi kültür merkezlerinde, Cem Erkanı, Semah, Saz kursu, nikah ve cenaze erkanlarının yapılamayacağı belirtiliyordu.

‘‘ DÜNE KADAR BİZ SİKAYET ETMEDİK DİYORLARDI ‘‘

İslam Alevileri‘nin yolladığı ve bazı internet sayfalarında çıkan, ‘‘AABF Derneği, ALEVI’ye teşekkür yerine, gene karalamayı tercih etmiştir. Bu işlemi, Avusturya Alevi İnanç Toplumu (ALEVI) bizzat kendisi durdurmuştur.‘‘  Hangi açıdan bakarsanız bakın bu haber, İslam Alevi kurumunun içine düştüğü yanlışın ve çıkmazın yalın bir göstergesidir! Düne kadar biz şikayet etmedik diyorlardı. Bugün işe biz durdurduk diyorlar. Peki şikayet etmediyseniz neyi durdurdunuz?

‘‘ SÖYLEMLERİNİZ DOĞRU DEĞİL ‘‘

Peki madem şikayetti durdurduysanız, kurumlarımızın resmi internet sayfasından alınmış onlarca resimi delil göstererek, ‘‘ Bunlar Alevilik adına inançsal ritüelleri yerine getiremez‘‘ deyip neden AABF’yi ve bileşenlerini şikayet etiniz?  İşte bunlarda gösteriyor ki, bu söylemleriniz doğru değil. Bu şikayetler geçmişte olduğu gibi şimdi halen devam ediyor.

‘‘ İFTİRALARINIZA VE DEVLETİ ARKANIZA ALMANIZA RAĞMEN ALEVİLERİ KANDIRAMADINIZ ‘‘

10 yıl içinde attığınız tüm iftiralarınıza ve devleti arkanıza almanıza rağmen  Alevileri kandırmadınız. Aleviliği, Alevi düşmanlarıyla kol kolla girip İslam’ın içinde eritip yok etmek için uğraşıyorsunuz. Bu uğraşınız İran’la ve Türkiye Diyaneti ile ortak hareket ederek sonuça ulaştırmak istiyorsunuz. Alevi düşmanlarıyal kurduğunuz bu iğrenç ilişkilerle kendinize çıkar sağlıyorsunuz. Alevi halkı bunu görüyor ve size tavır alıyor. Halkımızın bu tavır alışından dolayı  başaramayacaksınız!

Mehmet ali Çankaya

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir