Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

CANLAR, MERSİN’DE HIZIR AŞKINA CEM OLDULAR.

3 günlük Hızır Orucu boyunca canlarımız çocuklarıyla birlikte hergün AKD Mersin Cemevimizi tıklım tıklım doldurdular. Hızır Orucu’nun ardından Cemevi İnanç Kurulu tarafından Hızır Cemi yapıldı.
Hızır Cemi; İmam Hüseyin Kılavuz Dede, Hasan Kılavuz Dede, Erdoğan Sevin Dede ve Hıdır Beyaz Dede tarafından yürütüldü.
Alevi Bektaşi Fedarasyonu İnanç Kurulu ve Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz ”Alevi inancın en büyük bayram günlerinden biri, Hızır Cemimizin yapıldığı günüdür.
Kızılbaş-Alevilere Bozatlı Hızır’ı sorduğunuzda; “Hızır her muradı veren, her haneye giren, her derde derman olan, halden anlayan, kanaatkar olan, seven sevilen, bir damla su gibi gönüllere düşen, mum gibi yanıp aydınlatan, aşk gibi sevdalandıran, mutlulukla güldüren, zoru başaran, dağları aşıran, çiğ lokmayı pişiren, gamı kederi unutturan ve ab-ı hayat suyundan içip ebedileşen ulu bir erendir”dedi.

Pir Hasan Kılavuz, ” Hızır orucunun ardından Hızır Cemi yapılır dedikten sonra konuşmasını söyle sürdürüdü:
” Hızır Cemine gelen canlar dileğiyle, lokma ve niyazıyla gelir. Pirinin darına durarak duasını alır. Bozatlı Hızır, herkesin dilini bilendir. Bozatlı Hızır, kendisine sığınanlarının kalkanıdır. Aleviler, bu coğrafyada nereye gitmişse orada her zaman Hızır’ı çağırmışlardır. Hızır ayında çocuklarınızı sevindirin ve çocuklarınıza Hızır’ı özüne uygun anlatın. Bu inancın kaideleri hiçbir dönem başka inancın değerleriyle anlatılmamış ve başka inancın içinde eriyip kaybolmamıştır. Pirlerimiz ”Yaşamın senin inancındır.” demiştir. Cemevleri Alevilerin ibadethanesidir ve Alevilerin sığınak kalesidir.’’ diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Mustafa Talipoğlu, Ozan Açıkalın, Çiğdem Akdoğan canlarımızın seslendirdiği deyişlerle kadın canlarımız semah döndü.
Cem, delil sır edilip lokmlar rızalık ile dağıtıldıktan sonr cem sonlandı.
AHA / Mersin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir